IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.04.04, 18:38
Wielkanoc tuż tuż.. Jajek mi sie che.Ale jajek niebanalnych:) Poratujecie?
M.
Obserwuj wątek
    • Gość: krystyna_jl Re: Jajka.. IP: 81.185.219.* 02.04.04, 18:45
      no to ...strusie! :-))))
      sorki, marghe, ale bylam rozstrojona i...mnie rozsmieszylas. Dzieki.
      k.
    • martini_very_bianco Re: Jajka.. 02.04.04, 19:05
      Ja tradycyjnie podam Ci link do mojej ulubionej strony:) Tylko ona w języku
      obcym francuskim jest, ale spoko, ja nie znam francuskiego prawie wcale, tylko
      w kwesiti jedzenia nawet w norweskim przepisie bym się zorientowała, o co
      chodzi:). Ja z jajek to tylko gotowane umiem i jajecznicę - studiuje się w
      końcu i jeść obiad trzeba:)))

      16%VOL
      • martini_very_bianco Re: Jajka.. 02.04.04, 19:28
        www.marmiton.org/recettes/recherche_ok.cfm?criteria=oeufs&startr=1
        zapomniałam to w końcu taki detal:))


        16%VOL
    • Gość: dill Re: Jajka.. IP: *.acn.waw.pl 02.04.04, 19:06
      ...moi zaczeli juz dzis...banalnie z sosem chrzanowo smietanowym i pokladami
      szczypiorku. Gdyby rozmrozily sie paluszki krabowe to z majonezem i szczypiorem
      nafaszerowalabym...a gdyby to bylo sniadanie to ugotowane w skorupkach na
      twardo, zostalyby przeciete razem ze skorupka na pol, delikatnie wygrzebane i
      posiekane ze szczypiorkiem i lyzka masla...zaladowane ponownie w skorupki,
      wetkniete w bulke tarta i usmazone na rumiano na masle

      ale to zupelnie inna historia...gdyby np byl wedzony losos i swiezy koperek ;)
      itd
      • kwieta4 Re: Jajka.. 02.04.04, 19:25
        wszystko z Internetu. pomyslow nigdy nie za duzo:))

        jaja w galarecie na sniadanie
        ugotowane polowki jajek zawijam w szynke ukladam groszek, marchewke itp. na
        polmisku i zalewam wystudzonym bulionem z zelatyna

        jajka przepiórcze na twardo z sosami
        1) mniejszy sloik majonezu+duzy jogurt naturalny+2 lyzki dobrej musztardy
        2) duzy jogurt naturalny+pól sloika majonezu+2 lyzki smietany jogurtowej+2
        pêczki drobnego szczypiorku/posiekac/+duzy pêczek rzodkiewek/ drobno
        posiekac/+sól
        Obrane jajka wrzucic do dosc glêbokich misek. sosy wymieszac i zalac nimi jajka.

        jajka herbaciane ze slodkim sosem pomarañczowym
        Przygotowaæ tzn. obraæ i pokroiæ w kostkê 2 pomarañcze i 2 jab³ka, zagotowaæ
        razem z 125 g rodzynków, ³y¿k¹ cukru (do smaku, mo¿na wiêcej), sol¹ (szczypta),
        ³y¿eczk¹ imbiru, odrobin¹ startej ga³ki muszkato³owej, pó³ szkl. octu winnego z
        czerwonego wina. Po 30 minutach (owoce powinny siê rozgotowaæ) dodaæ s³oiczek
        borówek do miêsa (250 g) i ew. 2 ³y¿ki konfitury (d¿emu) z pomarañczy.
        Zagotowaæ, w³o¿yæ ostudzone do s³oiczka. Trzymaæ w lodówce.
        Jajka: gotuje siê w osolonej wodzie na twardo. Po lekkim przestudzeniu trzea je
        turlaæ, aby zgnieœæ skorupki. Zagotowaæ wodê z czarn¹ herbat¹ (3 ³y¿ki na 1 l
        wody), ³y¿k¹ soli, ³y¿k¹ przypraw (np. any¿ gwaiŸdzisty, koper w³oski, cynamon,
        goŸdziki, pieprz). Gotowaæ a¿ skorupki zabarwi¹ siê na br¹zowo. Odstawiæ,
        wystudziæ (ok. 1/2 godz,). Podawaæ obrane z chutneyem. Bêd¹ mieæ wzorek z tych
        pot³uczonych skorupek.

        Jaja marynowane
        12 jaj
        2 szklanki białego octu winnego
        1 ½ łyzki przyprawy do marynat (pieprz, ziele angielskie, liść laurowy)
        1 łyżeczka soli
        3 ząbki czosnku
        1 łyżka skórki otartej z cytryny
        1 szklanka wody
        1 cebula, pokrojona w plasterki
        Sposób wykonania: Jaja ugotować na twardo.Ostudzić i obrać ze
        skorupek.Gotować razem wszystkie pozostałe składniki przez 10
        minut.Ostudzić.Włożyć jaj do dużego słoja.Zalać marynatą.Zamknąć słój.Włożyć do
        lodówki na 4-7 dni przed planowanym podaniem.12 sztuk.


        jaja faszerowane
        1)zoltka zmiksowane z pieczarkami duszonym z cebulka
        2)ser zolty na drobnej tarce z posiekanym drobno ogorkiem kwaszonym + zoltka
        3)tunczyk z serem (bialy twarogowy) + ketchup
        4)żółtka utrzeć 2 łyżkami twarożku i 2 łyżkami majonezu. Dosmakować solą,
        pieprzem, ostrą papryką.Dodać posiekaną łyżkę kaparów i siekaną zieloną cebulkę
        5)puszkę ryby (np. tuńczyka, choć może też być w sosie pomidorowym) rozgnieść
        widelcem, przyprawić sokiem z cytryny i pieprzem;
        6)-2 żółtka utrzeć z 3 łyżkami majonezu, dodać szczypiorek drobno posiekany,
        przyprawić solą, pieprzem, papryką ew. musztardą lub koncentratem pomidorowym

        JAJA FASZEROWANE :
        1). Kawiorem - 4 łyżki gęstego majonezu, łyżeczka koniaku, łyżka soku z
        cytryny, 2 łyżki kawioru, kilka marynowanych szalotek [maleńkich cebulek],
        kilka gałązek koperku, pół pęczka szczypioru, mielona słodka papryka, sól,
        pieprz biały.ZOLtka z 4-ch jajek utrzeć na jednolitą masę z połową kawioru,
        majonezem, solą, pieprzem, papryką, sokiem z cytryny i koniakiem. Tak
        przygotowaną pastą nadziewać białka, udekorować pozostałym kawiorem, gałązkami
        koperku i szczypiorku.

        2). Koreczkami anchoi
        3 łyżki masła, łyżeczka sosu sojowego, pół łyżeczki ostrej musztardy, pieprzu
        cayenne i sosu worcester, sok z cytryny, puszka koreczków helskich, 4 czarne
        wydrzylowane oliwki, 4 korniszony, 8 obranych migdałów, łyżeczka kaparów. 4
        żółtka utrzeć z maśłem, sokiem z cytryny, sosem worcester i sojowym, musztardą,
        pieprzem cayenne. Do każdej połówki białka włożyć po koreczku helskim i
        specjalną szprycą wycisnać pastę. Udekorować połówkamikorniszonów, oliwek,
        kaparami i migdałami

        3). Lososiem
        5 dag wędzonego łososia, 4 łyżki gęstego majonezu, łyżka ajerkoniaku, łyżka
        posiekanych migdałów, łyżka soku z cytryny, liście sałaty, 3 łyżki kap[arów,
        kilka jędrnych liści cykorii, sól, pieprz biały, pieprz cayenne.Lososia bardzo
        drobno posiekać, utrzeć z 4 żółtkami, majonezem, ajerkoniakiem,, sokiem z
        cytryny, solą, pieprzem, pieprzem cayenne i migdałami. Lekko schłodzony krem
        włożyć do szprycy i wycisnąć do białek. Liście cykorii pokroić wzdłuż na
        cienkie paski, powbijać dekoracyjnie w farsz razem z kaparami. Jaja ułożyć na
        liściach sałaty.

        4). lososiem #2
        4 jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i dzielimy na połówki.
        Wyjmujemy żółtka, które mieszamy z drobniutko pokrojonymi 6-oma pieczarkami,
        usmażonymi z cebulką lub szczypiorkiem, posolonymi i posypanymi białym pieprzem
        do smaku- Wkładamy z powrotem w ugotowane jajka. Połówkę tak przyrządzonego
        jajka owijamy cieniutkim plasterkiem łososia, całość spinamy wykałaczką. Na
        wierzch dajemy 1/2 łyżeczki sosu tatarskiego i listek zielonej pietruszki.

        5). Po włosku
        8 jaj, 10 dag tłustego białego sera [ricotta] 4 łyżki drobno posiekanego
        szpinaku, 4 łyżki tartego permezanu, gałka muszkatołoa, łyżecka masła, sól,
        pieprz biały, pieprz cayenne.Na patelni stopić masło, dodać szpinak i chwilę
        smażyć, zdjąć z ognia. Obrane jajka przekroić na pół, wyjąćżółtka i utrzeć na
        jednolitą gładką masę ze szpinakiem, twarogiem, solą, pieprzem, pieprzem
        cayenne, startą gałką i parmezanem. Pastą nadziać połówki jaj.

        Jaja w zalewie kminkowej (czarne)
        Ugotować 10 jaj na twardo (nawet 20 minut), połowę obrać, drugiej połowie tylko
        potłuc skorupki (poturlać lub poobijać łyżeczką), włożyć do słoja z 1 czosnkiem
        i ziołami (rozmaryn, 4 szczypty tymianku), sosem sojowym.
        Zagotować 0.3 l wina czerwonego z solą, 2 łyżkami stołowymi octu, pieprzem,
        łyżką stołową cukru, łyżeczką koriandru, łyżeczką kurkumy, łyżką kminku, łyżką
        czarnej herbaty liściastej, ew. gałką muszkatołową, mielonym goździkiem czy
        cynamonem; zalać gorącym jaja (uważać, aby słój nie pękł). Wynieść zrazu do
        zimnej piwnicy lub na schody (jeżeli na dworze jest za ciepło - wstawić potem
        do lodówki) na 2..3 dni. Można trzymać do tygodnia.

        Jaja-niespodzianki nadziewane
        Ugotować jaja na twardo, obrać, włożyć do kieliszków do jaj, ściąć czubki i
        łyżeczką ostrożnie wyciągnąć żółtka. Przygotować farsze:
        - majonezowy:
        2 żółtka utrzeć z 3 łyżkami majonezu, dodać szczypiorek drobno posiekany,
        przyprawić solą, pieprzem, papryką ew. musztardą lub koncentratem pomidorowym;
        - paprykowy:
        drobno posiekać ogórek, pół papryki, pomidor, biały koniec pora. Zalać sosem z
        cytryny, soli, cukru, pieprzu;
        - rybny:
        puszkę ryby (np. tuńczyka, choć może też być w sosie pomidorowym) rozgnieść
        widelcem, przyprawić sokiem z cytryny i pieprzem;
        - kaparowy:
        3 żółtka utrzeć 2 łyżkami twarożku i 2 łyżkami majonezu. Dosmakować solą,
        pieprzem, ostrą papryką. Dodać posiekaną łyżkę kaparów i siekaną zieloną
        cebulkę;
        - sałatkę jarzynową konwencjonalną
        Puste białka wypełniać farszem, udekorować zieleniną i warzywami. Można zrobić
        obwódki między białkiem a kieliszkiem: zawiązać łodygę szczypiorku, zrobić
        pierścionek z wydrążonego ogórka albo plastra pomidora.

        Jaja faszerowane smażone a la ostryga
        Masło wyciągnąć z lodówki. Ugotować jaja na twardo, zalać zimną wodą do
        wystudzenia i ostrożnie nożem-piłką przeciąć skorupki wzdłuż na pół (aby nie
        pokruszyć ani nie powyszczerbiać brzegów skorupek). Łyżeczką od herbaty
        wyciągnąć białko z żółtkiem ze skorupki (zachować te skorupki!).
        Wnętrza jaj posiekać w misce, dodać na każde jajo po łyżeczce masła, łyżce
        tartej bułki, siekany koperek, sól, pieprz. Zagnieść masę widelcem lub rękami -
        powinna się ładnie zlepić ze sobą.
        Nakładać masę do wnętrza skorupek jaj z lekkim czubem, delika
        • Gość: krystyna_jl Re: Jajka.. IP: 81.185.219.* 02.04.04, 19:28
          Kwieta, Ty naprawde jestes niezawodna!
          Ktores z tych przepisow sciagna na sniadanie wielkanocne, zeby bylo inaczej.
    • martini_very_bianco A propos tych jajek... pękają! 02.04.04, 19:50
      ... czy mógłby mi ktos przypomnieć, co zrobić, żeby jajka nie pękały w czasie
      gotowania? Mam ochotę, a nie mam mamy pod ręką:)

      16%VOL
      • Gość: ms Re: A propos tych jajek... pękają! IP: *.faith.pl / 80.51.255.* 02.04.04, 21:30
        Wyjmij jajka z lodowki, wlej wode do garnka, wsyp duzo soli, zagotuj, wloz
        jajka i gotuj - ja 3 jajka na twardo gotuje 10-15 minut (przy wiekszej ilosci
        jajek potrzeba wiecej czasu), na miekko po jednym wrzucanym na wrzatek, 4
        minuty kazde. Jajko na twardo powinno miec zoltko bez zielonej obwodki - jak
        takowa posiada, to znaczy ze za dlugo gotowane.

        MS
        • martini_very_bianco Re: A propos tych jajek... pękają! 02.04.04, 21:39
          no właśnie ja je wrzucam na ten wrzątek osolony i pękają dalej... Może ta
          partia akurat od jakiejś lewej kury, następne będą lepsze:)

          16%vol
          • Gość: senin Re: A propos tych jajek... pękają! IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 02.04.04, 22:20
            wyskrob czubkiem ostrego noza lub szpilka (czy innym szpikulcem) malenka
            dziurke na czubku jajka , z tej strony gdzie powinna byc to wglebienie, banka
            powietrza, no wiesz o czym mowie...
            • martini_very_bianco Re: A propos tych jajek... pękają! 02.04.04, 22:23
              no wiem:)

              16%vol
              • kwieta4 Re: A propos tych jajek... pękają! 02.04.04, 22:40
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11133876&v=2&s=0
                tu masz rady od wszystkich - spod serca:)) milej lektury
          • wydra10 Re: A propos tych jajek... pękają! 04.04.04, 00:44
            Od kilku dni gotuję trzy razy dziennie po jednym jajku na twardo (moja córka ma
            gradówkę na powiece i okulista zaleciła ciepłe okłady przy użyciu właśnie
            takowego jaja, ponieważ najdłużej trzyma ciepło).
            Z moich obserwacji wynika, że nie ma znaczenia temperatura jaja (z lodówy czy
            temp. pokojowa) ani w pewnym sensie wody (z kranu ciepła czy z kranu zimna).
            Kolor jajka chyba też nie. Może coś tkwi w genach?
            Chciałam po prostu powiedzieć, że raz pęka a raz nie.
            pzdr
            P.S.
            Soli też czasami dorzucam
            W
            • kwieta4 do wydry:) 04.04.04, 00:56
              a po co jajem w oko?!!! czemu nie zwykla, szklana buteleczka(np. po syropie) z
              ciepla woda?
              • wydra10 Re: do wydry:) 04.04.04, 23:27
                Jajo chyba jednak dłużej ciepło trzyma. Czy buteleczka będzie odpowiednio
                gorąca przez 10 minut? Może jutro spróbuję, jak zaspana zapomnę nastawić jajo
                do porannej tury.
                Poza tym buteleczki nie można sobie po wszystkim zjeść, a my z mężem spożywamy
                pozostałość. Córka nie, bo nie lubi. Próbowałam wmówić jej , że lepiej działa,
                jak potem zastosuje się wewnętrznie, ale nie dała się nabrać.
                pzdr
                W
                • Gość: Kasia Re: do wydry:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.04, 11:49
                  Można też do okładów uzywac ziemniaków gotowanych w mundurkach.
          • Gość: ms Re: A propos tych jajek... pękają! IP: *.ze.tarnow.pl 05.04.04, 09:25
            Ale glupote napisalam, teraz patrze, nie na wrzatek wrzucam tylko do ZIMNEJ
            wody osolonej, woda sie ma zagotowac juz z jajkami :)

            Pozdrawiam

            MS
    • Gość: Pichciarz Re: Jajka.. IP: *.proxy.aol.com 02.04.04, 23:14
      Czytałem gdzieś o nowej modzie: wydmuszki ze skorupką koronkowo wycinaną w
      ażurowe wzory.
      • kwieta4 Re: Jajka.. 02.04.04, 23:29
        piekac teraz ciasta z calymi jajkami warto zaczac wydmuchiwac ich zawartosc, a
        umalowane(w syntetykach) na jaskrawe kolory skorupki powkladac na czubki witek
        z baziami(z jednej strony trzeba delikatnie wydlubac wieksza dziurke, zeby
        weszla galazka). pamietam, robilam tak cale lata, zanim jeszcze mozna bylo
        kupic cokolwiek do dekoracji stolu. recze, ze wazon pelen bazi z kolorowymi
        kulkami przyciagnie oko gosci:))
    • Gość: tomasz smaczne jaja kupilem IP: *.ipt.aol.com 05.04.04, 01:38
      Wiem, ze moze troche nie na temat, ale jednak jajecznie.

      Juz od dluzszego czasu nie moge sie uwolnic od:
      Platynowych jajek, firmy Matines - smie twierdzic, ze pochodza od
      bardzo "szczesliwych" kur, smakuja wspaniale, byloby mi bardzo "smutno" gdyby
      sie okazalo, ze to tylko bateria.
      Probowaliscie?
      • giezik Re: smaczne jaja kupilem 05.04.04, 09:52
        jest taki przepis (z kuchni chinskiej). Jajka gotuje sie na twardo. pozniej
        obtlukuje skorupke i gotuje jeszcze dosc dlugo w wywarze z m.in. wedzonej
        herbaty, anyzu. PO wyjeciu zdejmuje sie skorupke i jajko ma "brunatne żyłki".
        Dość atrakcyjnie wygląda.
    • Gość: Pichciarz Re: Jajka.. IP: *.proxy.aol.com 06.04.04, 01:15
      www.aeb.org/recipes/
    • Gość: P. Re: Jajka.. IP: *.proxy.aol.com 06.04.04, 01:20
      www.iowaegg.org/eggrecipes.asp
    • Gość: P. Re: Jajka.. IP: *.proxy.aol.com 06.04.04, 01:22
      www.bbonline.com/recipe/egg.html
    • baha42 Do Kwieta4 06.04.04, 11:10
      Marynowane jajka-czy mają być przepiórcze?
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka