Dodaj do ulubionych

Jaki farsz do bakłażana?

24.10.10, 20:26
Zaczynam swoją przygodę z bakłażanem ;)

Proszę o przepis na farsz, poza tym mile widziane są wszelkie rady dotyczące przyrządzania tego warzywa.

Dziękuję :)
Obserwuj wątek
    • nothing.at.all Re: Jaki farsz do bakłażana? 24.10.10, 21:27
      a robię tak: kroje na połowy, wydrązam, farsz z mięska mielonego - wieprzowego albo z indyka. Znaczy smazę mieso z cebulką, dodaje do tego środek wydrążony bakłazana, pomiodry pokrojone w kostkę, papryke tez w kostke, czasami kukurydze z puszki, cukienie podsmazona, pieczarki, fasole (co sie znajdzie pod reka)i to smaze razem chwilke. Doprawiam - koncentratem pomidorowym i ziolami. Napewlniam baklazany.Wkladam do naczynia zaroodpornego i do piekarnika na 30 min, potem posypuje serem i jeszcze kilka minut. Wychodzi pycha:)
      • ewikowa Re: Jaki farsz do bakłażana? 24.10.10, 23:14
        baklazan przekroic wzdluz, posolic i odstawic na 20min. umyc i oliwa lekko cale polowki obsmarowac i do piekarnika az nie upieka i sa miekkie

        w tym czasie

        podsmazyc, mieso mielone, cebule, czosnek. przyprawic sola, pieprzem, cynamonem, zielem angielskim i gozdzikami (mozna dodac jeszcze chilli czy papryke itp), do gotowego farszu dodac fette pokrojona w kostki.
        Wyskrobac miazsz z baklazanow tak zeby skorupki zostaly (moze tez zostac troche miazszy)
        dodac miazsz z baklazanow do farszu z miesa.
        ten gotowy farsz napakowac spowrotem do 'skorupek' baklazana i podpiec. Mozna tez posypac zoltym serem ale dla mnie to juz jest calkiem zbedne.:)
    • hamerykanka Re: Jaki farsz do bakłażana? 25.10.10, 00:13
      Pokroic na ok centymetrowe plastry, opanierowac w jajku i bulce, obsmazyc na zloto, odlozyc na papier aby wchlonal tluszcz,
      W naczyniu do zapiekania ulozyc warstwami baklazan, przelewajac sosem pomidorowym (ja dodaje gotowy ze sloikow). Na wierzch duzo startego sera.
      Zapiekac w 180 C az sie ser ladnie roztopi.
      ostatnio dodalam tez warstwe podsmazonego miesa mielonego podprawionego jak na kotlety. Tyz dobre:))
    • coralin Re: Jaki farsz do bakłażana? 25.10.10, 15:49
      Obsmażone lub zgrillowane plastry bakłażana przekładam sosem z pomidorów w puszce ( na zeszklona cebulę wrzucam pomidory, czosnek, zioła i duszę dopóki nie zgęstnieje trochę) i posypuję serem pecorino lub w podobnym stylu. W takiej klasycznej postaci lubię najbardziej. Jeśli decyduję się na sos pomidorowo- mięsny zawsze dorzucam szczyptę cynamonu.
    • Gość: kasha Re: Jaki farsz do bakłażana? IP: *.bb.sky.com 25.10.10, 16:37
      podsmazyc cebule, dodac puszke pomidorow, przyprawic ulubionymi przyprawami, moze byc na indyjska , wloska lub meksykanska modle. baklazana upiec w calosci w piekarnku, az zacznie skorka odlazic (nakluc w kilku miejscach bo moze wybuchnac).
      ubic baklazana tak jak puree ziemniaczane z wczesniej podsmazonymi pomidorami z cebula. farszem nadziewac tortille, roti, mozna zrobic krokiety:-)
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka