Dodaj do ulubionych

pierogowe szaleństwo:D

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.10, 16:21
Kochani forumowicze!
Jakiś czas temu oszalałam na punkcie pierogów, takich tradycyjnych z wody. Do tej pory nie udawało mi się ulepić takich, żeby połowa nie rozwaliła się w gotowaniu, ale to się zmieniło wraz z nowo znalezionym przepisem na ciasto. W związku z powyższym od dwóch tygodni co 3 dni robię pierogi, były już z serem, ruskie, z mięsem, z kapustą, z owocami.
Moje pytanie brzmi, jakie jeszcze mamy w Polsce przepisy na farsz? Czytałam o takich z soczewicą, ale nie przekonał mnie przepis, zresztą wolę takie sprawdzone z forum (co nie znaczy, że nie skorzystam z fajnego na takie z soczewicą). Uprzedzając dobre rady o wyszukiwarce, to przejrzałam hasło pierogi i nic nowego nie znalazłam.
Obserwuj wątek
    • znana.jako.ggigus a ja polecam z soczewica 03.11.10, 16:32
      przyprawiona po indyjsku, najwazniejsze - pogrzac curry, a potem inne przyprawy i dodac ugotowana, namoczona wczesniej na noc soczewice, cebule, czosnek
      mozna tez pewnie taki farsz wzbogacic o ziemnaki
      robie tez z szuonymi pomidorami i ziemniakami,
      z porem i ziemniakami tez sa dobre
      robilam kiedys z dynia, ziemniakiem i szalwia w ciescie i polane maslem/margaryna z szalwia
      tez dobre

a zdraszisz przepis na ciasto?
      wprawdzie mam juz wyprobowany przepis, ale ciekawam
      • Gość: momi Re: a ja polecam z soczewica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.10, 16:47
        Dzięki za przepis, spróbuję, soczewicę mam na składzie czerwoną, może być??

Przepis na ciasto (przesłane przez znajomą): 250 ml niemalże wrzącej wody, 280 g mąki pszennej*, 2 czubate łyżki masła (raz dałam margarynę, nie było różnicy), ćwierć łyżeczki soli.

Mąkę mieszam z solą, rozpuszczam masło we wrzącej wodzie. Do miski z mąką dolewam powoli wodę z garnuszka i mieszam energicznie. Kiedy mniej więcej wszystko się sklei biorę robotę w swoje ręce i cieplutkie ciasto ugniatam ok 5 minut, albo wrzucam do robota na 3 minuty. Ciasto musi być gładkie i plastyczne. Odkładam na 20 minut, a potem wałkuję. To ciasto da się wywałkować na niemalże przeźroczyste płachty, ale równie dobrze smakuje w słusznej grubości co najmniej milimetra. Jak dla mnie bomba, elastyczne przy pracy, mięciutkie przy konsumpcji.
        * czasem się zdarza, że więcej, np. wczoraj musiałam dosypać jeszcze 3 łyżki mąki.

pozdrawiam
        • Gość: momi Re: a ja polecam z soczewica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.10, 16:50
          Dodam jeszcze, że wczoraj robiłam pierogi z mrożonymi truskawkami i pierogi gotowałam w parowarze, ok 5-7 minut. Wyszło super.
          • znana.jako.ggigus z owocami to najlepsze sa pierogi 03.11.10, 17:06
            z ciasta drozdzowego, po ugotowaniu jeszcze kuszaco sycza
            • Gość: momi Re: z owocami to najlepsze sa pierogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.10, 17:10
              a to nowość, gotowane drożdżowe... brzmi kusząco. Jakiś konkretny przepis na to drożdżowe?
            • znana.jako.ggigus ciasto drozdzowe 04.11.10, 17:39
              na 2 szklanki przesianej maki, tak z polowa, 3/4 malej kostki drozdzy, rozroboc drozdze z woda, maka i lyzeczka cukru na gestosc smietany, a jak sie zaczna pienic, sa gotowe do dalszej wspolpracy
              mieszasz zaczyn z maka, paroma kroplami oleju, szczypta soli ciepla woda, az sie zrobi z tego ciasto.
              Ciasto ma urosnac - w lecie to trwa blyskawicznie, w zimie wiadomo trzeba w cieple miejsc,e potem walkujesz, ono sie troche zbiega, normalnie robisz pierogim ja np. do sliwek dodaje trche cukur do srodka, pierogi powinny tez troche podrosnac na stolnicy podsypanej maka i gotowac je 2-3 minuty w lekko osolonej wodzie, polac smietana, maslem z bulka tarta, co kto lubi
              owoce - truskawki, sliwki, jagody to robilam, bo dosc konserwatywna jestem:)
              a to przepis tez Pan ze Stanislawowa, to byly genialne kucharki
        • znana.jako.ggigus znam przepis:)) 03.11.10, 17:08
          od Pan ze Stanisllawowa, z ktorymi mialam kiedys okazje pracowac.
          Zmodyfikowalam: woda letnia albo raczej ciepla, i pare kropli oliwy/oleju
          soczewica czerwona jak najb. , na anoc mamoczyc, swieza woda i dobrez ja rozogotowac.
          pierwsze 5 minut zbierac piane z gotowania, soczewica powinna raczej bulgotac lagodnie i marzycielsko, bo piana to sa te zle enzymy

’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
    • znana.jako.ggigus aha i jeszcze chetnie farbuje farsz ruskich 03.11.10, 16:33
      zielone o do sera troche szpinaku,
      rozoe - do sera troche soku z buraka, pomaranczowe . troche soku z marchwii
    • mhr-cs Re: pierogowe szaleństwo:D 03.11.10, 17:07
      przeczytalam wszystko,
      ale o co chodzi?
      • Gość: momi Re: pierogowe szaleństwo:D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.10, 17:12
        Generalnie o pierogi.
        Ostatni post mówi o urozmaiceniu wizualnym ruskich pierogów, bardzo ciekawy pomysł.
    • bene_gesserit Re: pierogowe szaleństwo:D 03.11.10, 17:20
      Nie jestem zwolenniczka wynalazkow fusion, jesli chodzi o pierogi, ale sa tacy, ktorzy to lubią - zwlaszcza, ze tym akurat farszom nie mozna nic zarzucic, receptury wygladaja na bardzo dopracowane.

Noi jest mnostwo tradycyjnych receptur na nadzienia:
      * z kasza gryczana i serem bialym (plus smazona cebulka i/lub skwarki z ewentualnym dodatkiem miety), (na wschodzie ta wersja podawana jest na slodko, ale imo lepsza na slono)
      * nadzienie z miesa z dodatkiem kapusty kiszonej (plus duzo pieprzu i czosnku)
      * z kurkami z cebulą
      * z kaszanka i cebulą
      * z pęczakiem, olejem i mięta (lubartowskie - tez moga byc na slodko albo slono, obie wersje podawane ze smietaną)
      * itd itd - w przegladarce, podejrzewam, jednak jest tego mnostwo
      • mhr-cs Re: pierogowe szaleństwo:D 03.11.10, 17:30
        po prostu ze wszystkim
        tylko pomyslec warto,
        nie
        • Gość: momi Re: pierogowe szaleństwo:D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.10, 18:10
          no to w zasadzie przekopiuj to i wklej w każdy wątek na tym forum.
          nie?
      • Gość: momi Re: pierogowe szaleństwo:D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.10, 17:31
        Wyszukiwarka kilka pokazała, ale wynik mnie nie usatysfakcjonował.
        Podoba mi się propozycja z kaszą gryczaną serem i miętą. Wcześniej na forum też trafiłam na ten przepis z kaszanką i cebulką, ale jakoś nie mogę się przekonać, kaszanka kojarzy mi się z pełnoziarnistą pajdą chleba i musztardą. Może pod ten farsz przygotuję ciasto z pełnoziarnistej mąki...
        dzięki
        • mhr-cs Re: pierogowe szaleństwo:D 03.11.10, 17:36
          momi

jak piszesz
          > , kaszanka kojarzy mi się z pełnoziarnistą pajdą chleba

dlaczego?
          • Gość: momi Re: pierogowe szaleństwo:D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.10, 18:09
            U mnie w domu jadało się kaszankę z pełnoziarnistym chlebem, ot dlaczego. Wynika to tylko i wyłącznie z przyzwyczajeń wyniesionych z domu. Idea pierogów z mąką z grubszego przemiału wydała mi się kusząca, nie wiem tylko jak ciasto z takiej mąki zachowa si w czasie gotowania, ale poszukam jakiegoś przepisu.
      • Gość: ewka Re: pierogowe szaleństwo:D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.10, 18:58
        lubartowskie? nie znałam, a mieszkam tu od urodzenia!
        • bene_gesserit Re: pierogowe szaleństwo:D 03.11.10, 23:10
          Pod ta nazwa przedstawila mi je przyjaciolka i pod nia funkcjonuja w sieci :)
    • gola.baba Re: pierogowe szaleństwo:D 03.11.10, 18:23
      Moje ulubione to pierogi z bobem. Niestety, nie wiem jak zrobić farsz, nigdy ich nie robiłam. Osoby z Warszawy mogą je kupić w firmie Batida i ewentualnie rozszyfrować ten farsz. Jest naprawdę znakomity.
    • ajavar Re: pierogowe szaleństwo:D 03.11.10, 18:46
      -ze szpinakiem
      -z kurkami
      -z grzybami
      -z warzywami roznymi
      :)
      tez lubie pierogi i narobilas mi smaku :)
      • mhr-cs Re: pierogowe szaleństwo:D 03.11.10, 18:48
        no i dla mnie,
    • kumite Re: pierogowe szaleństwo:D 03.11.10, 20:46
      Z kapustą i grzybami,
      ze szpinakiem i serem feta (ew. białym),
      z kaszą gryczaną i pieczarkami,
      z kaszą gryczaną i białym serem,
      raz jadłam brokułami i kukurydzą (ugotowane brokuły, pogniecione na papkę).
      Smacznego!
      • mhr-cs Re: pierogowe szaleństwo:D 03.11.10, 21:01
        mozna nadziac wszystkim,
        to jest cos wspanialego
        jak mozna z jednego
        zrobis setke,nie
        • maki-chan Re: pierogowe szaleństwo:D 03.11.10, 23:18
          ja najbardziej lubię ruskie i z kapustą i tych się trzymam. nie wiem czy to nadzienie będzie pasowało do ciasta pierogowego ale nadzienie z fety i szpinaku jest pyszne.
          • Gość: en Re: pierogowe szaleństwo:D IP: *.chello.pl 04.11.10, 00:57
            Z suszonymi śliwkami.
    • nothing.at.all Re: pierogowe szaleństwo:D 04.11.10, 09:26
      Z mozzarelą i szpinakiem - pycha!
    • default Re: pierogowe szaleństwo:D 04.11.10, 10:26
      Z ziemniakami - jedne z najpyszniejszych pierogów jakie jadłam. Sama nie robiłam, to specjalność mojej znajomej. Ugotowane ziemniaki, ugniecione z mocno przyrumienioną cebulką i skwarkami z wędzonego boczku + duuużo majeranku (ważne ! majeranek nadaje wyrazistości temu nadzieniu).
      • Gość: momi Re: pierogowe szaleństwo:D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.10, 14:25
        Wczoraj na warsztat poszły pierogi z makiem. Ciasto pozostało moje, a farsz wzięłam z tego przepisu . Były przepyszne z lekką śmietaną i cukrem. Pierogi ugotowałam na parze, spodobał mi się ten sposób, bo nie trzeba stać przy gotujących się pierogach.

Dziękuję wszystkim za pomysły, z wielu skorzystam niebawem:) Tak swoją drogą to ciekawe kiedy mi się skończy ten szał na pierogi:)
      • znana.jako.ggigus ooo fajny pomysl! 04.11.10, 17:34
        sprobuje, bo mnie tez ogarnia szal pierogowy, to chyba zarazliwe:)
    • forencka Re: pierogowe szaleństwo:D 04.11.10, 16:38
      W nowym Przekroju są jakieś z ziemniakami i na słodko z makiem zdaje się. 2 przepisy na końcu gazety.
    • princesswhitewolf Re: pierogowe szaleństwo:D 04.11.10, 22:25
      poza znana wszystkim klasyka ja lubie z farszem:
      - z soczewica
      -z papryka ( papryka usmazona z cebula doprawionai podziabana)
      - ze szpinakiem
      - z cukinia/ pesto
      - z suszonymi czerwonymi pomidorami/ cebulka/oberzyna
    • princesswhitewolf Re: pierogowe szaleństwo:D 04.11.10, 22:26
      dodam ze najlepsze ciasto jest to tutaj na tym forum znalezione: maka+ maslanka. Genialne wychodza.
    • Gość: 7235 Re: pierogowe szaleństwo:D IP: 85.210.48.* 11.11.10, 23:16
      A CZY MOGŁABYS PODAC PRZEPIS NA TO CIASTO-BO ZAWSZE MAM JAKIES PROBLEMY.BYŁABYM WDZIECZNA
      • ania_m66 Re: pierogowe szaleństwo:D 11.11.10, 23:42
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,50957103,50957103.html
        i wylacz prosze capslocka kiedy piszesz. to okropnie niegrzeczne tak sie drzec.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka