Dodaj do ulubionych

Jak zrobić dobry barszcz ukraiński?

IP: 213.199.221.* 06.04.04, 23:35
Powiedzcie mi, jak robicie barszcz ukraiński? Robiłam ostatnio z przepisu z
Kuchni Polskiej, ale jakiś taki "bezpciowy" wyszedł. Są może jakieś specjalne
triki, które należy zastosować, by barszczyk wyszedł pycha?
Z góry dziękuję. :)
Obserwuj wątek
      • Gość: Cynamoon Re: Jak zrobić dobry barszcz ukraiński? IP: *.it / 62.233.189.* 09.04.04, 15:58
        Nie czytalam podanych linkow, ale podziele sie z Toba moja recepta, gdyz to
        moja ukochana zupa i robie ja kilka razy w tygodniu ;-)))
        Otoz, moim zdaniem caly sekret tkwi w burakach. Musza byc slodkie i koniecznie
        upieczone albo ugotowane w szybkowarze. No i musi byc ich sporo, zeby barszcz
        byl esencjonalny i mial piekny kolor.
        Barszcz na wywarze miesnym to dla mnie profanacja :-) Robie go na wywarze z
        roznych warzyw: marchewka, seler, pietruszka, ziemniaki, cebula, kalafior,
        kilka lisci kapusty (wole malo) i ew fasolka szparagowa jeszcze albop bob.
        Gotuje spora ilosc warzyw -wszytskie wrzucam do razu do zimnej wody i- albo
        dodaje od razu lyzke masla, albo czekam, az sie ugotuja i tuz przed dodaniem
        burakow dodaje cebulke przysmazona na oleju. No i jeszcze fasola, wczesniej
        ugotowana, wrzucam ja z 5 minut przed dodaniem burakow (ale najczesciej robie
        barszcz bez fasoli). Wszytsko sole albo vegetuje (a co tam glutaminian sodu :-)
        Gdy warzywa sa juz miekkie, dodaje buraki, pokrojone w drobna kostke (mozna
        zetrzec je na grubej tartce ale ja wole krojone)i dodaje troszke kwasku
        cyrynowego, dla smaku i dla zachowania pieknego koloru buraczkow (albo zakwsa
        buracznay, jak mam) i gotuje jeszcze kilka minut. POtem wylaczam gaz i do
        srodka wciskam kilka zabkow czosnku. Dodaje tez grubo zmielony czarny pieprz.
        Przykrywam, zeby sie przegryzlo.
        Na koniec, juz w misce dodaje gestej kwasnej smietany.
        Ach!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka