tynia3 07.04.04, 17:55 Czy znacie przepis na taki sernik? Proszę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Linn Re: tradycyjny sernik krakowski IP: *.dialup.tiscali.it 08.04.04, 10:02 Nie wiem, czy jest tradycyjny: www.kuchnia.3miasto.pl/4908.htm Odpowiedz Link Zgłoś
speni Re: tradycyjny sernik krakowski 08.04.04, 10:32 A czymże miałby się różnić od innych ? Każdy chyba robi wg. sobie znanych i wypróbowanych przepisów. Jestem Krakuską i powiem szczerze, że pierwszy raz słyszę tę nazwę. Odpowiedz Link Zgłoś
kathy38 Re: tradycyjny sernik krakowski 08.04.04, 11:15 Sernikiem krakowskim nazywa się sernik na kruchyn spodzie i z kratką z ciasta na wierzchu. Odpowiedz Link Zgłoś
tynia3 Re: tradycyjny sernik krakowski 08.04.04, 15:23 Ha! Ja też z Krakowa ;-). A nazwa - oooooo - stara jak świat ;-). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: tradycyjny sernik krakowski - porada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.04, 16:28 "krakowski" to faktycznie na kruchym spodzie i z kratką na wierzchu. Spód najpierw trzeba podpiec, żeby nie nasiąknął. Ważniejszy jest jednak ser. Prawdziwy Krakusy to niby centusie, ale na serniku chyba nie oszczędzali - wszystkie ptradycyjne przepisy mówią o "krakowskim jako wyjątkowo bogatym. Proporcje mniej-więcej: 1,5 kg tłustego sera, 0,2 kg masła (nie margaryny), 12 jajek, 3 średnie, ugotowane w skorupkach ziemniaki, 1/4 litra śmietanki 36%, 0,15 kg cukru pudru. Najpierw mielimy ser najmniej 3 razy, lub kupujemy zmielony (ale wtedy nie wiadomo jaki się kupi - czy nie będzie za mokry) i gotujemy ziemniaki. Ziemniaki gorące obieramy i przepuszczamy przez praskę albo przecieramy przez sito. Ubijamy/ucieramy żółtka (BEZ CUKRU!!!!!!!!), mieszamy z serem i piure ziemniaczanym, ubijamy białka, i śmietankę. Mieszamy masę serową z cukrem a następnie białkami i bitą śmietaną. Można dodać trochę rodzynek, i oczywiście aromaty - jakie lubimy. Całość wylewamy na podpieczony spód a na wierzchu układamy kratkę z wałeczków kruchego ciasta - układa się na ukos, czyli w romby. Sernik najlepiej piec w 170 stopniach, długo, aż w środku będzie na pewno dopieczony. W razie gdyby masa serowa zrobiła nam się za rzadka przez ser, to można dodać suchej kaszy manny - nigdy mąki zieniaczanej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: tradycyjny sernik krakowski - porada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.04, 16:33 zapomniałem! Po upieczeniu całość smaruje się lukrem albo - najlepiej - pędzelkiem moczonym w gorącej konfiturze morelowej - nabiera wtedy bardzo wykwintnego "wykończenia" - jak w najlepszych wiedeńskich cukierniach. PS. Przepraszam za błędy językowe w poprzednim poście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ba Re: tradycyjny sernik krakowski - porada IP: 5.2.* / *.chello.pl 08.04.04, 16:47 przepis bardzo dobry. robie podobny ale w Krakowie mamy S E R O W I E C !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tynia3 Re: tradycyjny sernik krakowski - porada 09.04.04, 18:57 Bardzo, bardzo dziękuję, szczególnie Marcinowi. Walczylam dziś całe przedpołudnie z rzeczonym serowcem i chyba się udał ;-). Mogę się odwdzięczyć przepisem na tradycyjny strudel wiedeński (jabłkowy, rzecz jasna, na ciepło). W sprawach kulinarnych zapraszam też na priv. Pozdrawiam życząc wesołych Świąt. Marta. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: tradycyjny sernik krakowski - porada 09.04.04, 19:03 tynia3 napisała: > Bardzo, bardzo dziękuję, szczególnie Marcinowi. Walczylam dziś całe > przedpołudnie z rzeczonym serowcem i chyba się udał ;-). Mogę się odwdzięczyć > przepisem na tradycyjny strudel wiedeński (jabłkowy, rzecz jasna, na ciepło). W > > sprawach kulinarnych zapraszam też na priv. Pozdrawiam życząc wesołych Świąt. > Marta. Ciekawa jestem jak robisz strudel wiedenski? Odpowiedz Link Zgłoś
tynia3 Strudel 09.04.04, 19:45 ciasto: 25 dkg mąki 2 białka, woda, sól nadzienie: 75 dkg jabłek (nie za mokrych i nie słodkich), konfitura z róży, masło - przynajmniej kostka, cukier, cynamon, bułka tarta Z mąki, białek, wody i szczypty soli zagniatam ciasto, nieco luźniejsze, niż na pierogi. Wyrabiam długo, aż pokażą się pęcherzyki powietrza na powierzchni. Odstawiam przykryte w misce talerzykiem na 2h w ciepłe miejsce. Na dużym stole rozkładam prześcieradło i posupuję je mąką. Wukładam na nie ciasto, rozwałkowuję nie dociskając zbyt mocno do płótna, żeby nie przykleić. Następnie wkładam pod ciasto dłonie i delikatnie palcami rozciagam je na grubość prawie że pergaminu. Trzeba to robić ostrożnie, bo ciasto nie może się dziurawić, a jednocześnie sprawnie, bo szybko obsycha ;-). Na rozciągnięte i posypane tartą bułką ciasto wykładam uprzednio poszatkowane NA CIENKIE PLASTERKI jabłka (grube przy zwijaniu przedzurawią ciasto). Posypuję cukrem i cynamonem, układam kawałeczki konfitury różanej (najlepiej płatków) i na cieniutkie plasterki cięte masło. Wszystko zwijam przy pomocy płótna, dzielę na części i przekładam do wąskich, wyłożonych papierem i wysmarowanych masłem foremek, żeby szczelnie przylegało brzegami. Na górę daję płatki masła. Ciasto jest gotowe, gdy góra uzyska złoty kolor. Piecze się je w 200 st. Podaje na ciepło, można odgrzewać wielokrotnie. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
tynia3 Re: Strudel 10.04.04, 10:11 A! Zapomniałam, koniecznie do środka siekane orzech włoskie. Sporo, ale żeby nie zabiły smaku jabłek. Posypujemy ciasto cukrem pudrem. Kroimy na ok. 2cm plastry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Strudel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.04, 13:23 Dzieki Ci ogromne!!! Do tej pory w durnowaty sposob stosowalem sie do opcji przygotowywania ciasta strudlowego z calych jajek! Oświecilas mnie! Dzieki wielkie raz jeszcze!!!!!!! Życzonka poświąteczne! Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Strudel 10.04.04, 10:12 Tu mozna zobaczyc do jakich rozmiarow mozna wyciagnac to ciasto: www.gennarino.org/pastastrudel.htm Odpowiedz Link Zgłoś