Dodaj do ulubionych

tradycyjny sernik krakowski

07.04.04, 17:55
Czy znacie przepis na taki sernik? Proszę.
Obserwuj wątek
    • Gość: marcin Re: tradycyjny sernik krakowski - porada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.04, 16:28
      "krakowski" to faktycznie na kruchym spodzie i z kratką na wierzchu. Spód
      najpierw trzeba podpiec, żeby nie nasiąknął.
      Ważniejszy jest jednak ser. Prawdziwy Krakusy to niby centusie, ale na serniku
      chyba nie oszczędzali - wszystkie ptradycyjne przepisy mówią o "krakowskim jako
      wyjątkowo bogatym. Proporcje mniej-więcej: 1,5 kg tłustego sera, 0,2 kg masła
      (nie margaryny), 12 jajek, 3 średnie, ugotowane w skorupkach ziemniaki, 1/4
      litra śmietanki 36%, 0,15 kg cukru pudru.
      Najpierw mielimy ser najmniej 3 razy, lub kupujemy zmielony (ale wtedy nie
      wiadomo jaki się kupi - czy nie będzie za mokry) i gotujemy ziemniaki.
      Ziemniaki gorące obieramy i przepuszczamy przez praskę albo przecieramy przez
      sito. Ubijamy/ucieramy żółtka (BEZ CUKRU!!!!!!!!), mieszamy z serem i piure
      ziemniaczanym, ubijamy białka, i śmietankę. Mieszamy masę serową z cukrem a
      następnie białkami i bitą śmietaną. Można dodać trochę rodzynek, i oczywiście
      aromaty - jakie lubimy. Całość wylewamy na podpieczony spód a na wierzchu
      układamy kratkę z wałeczków kruchego ciasta - układa się na ukos, czyli w romby.
      Sernik najlepiej piec w 170 stopniach, długo, aż w środku będzie na pewno
      dopieczony.
      W razie gdyby masa serowa zrobiła nam się za rzadka przez ser, to można dodać
      suchej kaszy manny - nigdy mąki zieniaczanej.
    • tynia3 Strudel 09.04.04, 19:45
      ciasto:
      25 dkg mąki
      2 białka,
      woda,
      sól

      nadzienie:
      75 dkg jabłek (nie za mokrych i nie słodkich),
      konfitura z róży,
      masło - przynajmniej kostka,
      cukier,
      cynamon,
      bułka tarta

      Z mąki, białek, wody i szczypty soli zagniatam ciasto, nieco luźniejsze, niż na
      pierogi. Wyrabiam długo, aż pokażą się pęcherzyki powietrza na powierzchni.
      Odstawiam przykryte w misce talerzykiem na 2h w ciepłe miejsce. Na dużym stole
      rozkładam prześcieradło i posupuję je mąką. Wukładam na nie ciasto,
      rozwałkowuję nie dociskając zbyt mocno do płótna, żeby nie przykleić. Następnie
      wkładam pod ciasto dłonie i delikatnie palcami rozciagam je na grubość prawie
      że pergaminu. Trzeba to robić ostrożnie, bo ciasto nie może się dziurawić, a
      jednocześnie sprawnie, bo szybko obsycha ;-). Na rozciągnięte i posypane tartą
      bułką ciasto wykładam uprzednio poszatkowane NA CIENKIE PLASTERKI jabłka (grube
      przy zwijaniu przedzurawią ciasto). Posypuję cukrem i cynamonem, układam
      kawałeczki konfitury różanej (najlepiej płatków) i na cieniutkie plasterki
      cięte masło. Wszystko zwijam przy pomocy płótna, dzielę na części i przekładam
      do wąskich, wyłożonych papierem i wysmarowanych masłem foremek, żeby szczelnie
      przylegało brzegami. Na górę daję płatki masła. Ciasto jest gotowe, gdy góra
      uzyska złoty kolor. Piecze się je w 200 st. Podaje na ciepło, można odgrzewać
      wielokrotnie. Smacznego.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka