Dodaj do ulubionych

jak zrobic pizze?

11.11.10, 15:01
no wlasnie, jak? nie wazne jakiego przepisu uzyje, uda sie tylko i wylacznie gdy najpierw podpieke spod, potem dodam sos, potem dodatki i na koncu ser.
jesli chce upiec NORMALNA pizze, czyli wszystko na raz, ser i cebula i inne sie spieka, a spod tylko przemoczy sosem i w srodku bedzie surowy. pomocy!
najlepiej tak lopatologicznie, krok po kroku mi wyjasnijcie :)
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: jak zrobic pizze? 11.11.10, 15:08
      najlepiej skorzystaj z wyprobowanych przepisow.
      w galerii potraw obok znajdziesz ponad 100 (slownie sto) watkow z przepisem, instrukcja krok po kroku, zdjeciem gotowej potrawy i dyskusja na jej temat.
      mam nadzieje, ze wystarczy
      szukaj.gazeta.pl/forumSearch.do?&s.sm.title=&s.sm.forumXx=777&y=10&s.sm.author=&x=16&sf=tresc&s.sm.query=pizza
    • Gość: renia Re: jak zrobic pizze? IP: *.chello.pl 11.11.10, 18:37
      też tak mam, dotyczy to wszelkich ciast, tart itp. Nawet jak robię z gotowego ciasta francuskiego to tez zakalec wychodzi.. ;-D
      Więc albo już tak jest, że wypieków nie powinnam robić, albo to wina mojego piekarnika. Ale ciasta na pierogi też nie potrafię zrobić, nawet postępując krok po kroku jak w przepisie, więc to chyba jednak jakaś moja przypadłość że nic co mączne nie wychodzi :-D
        • princesswhitewolf Re: jak zrobic pizze? 11.11.10, 20:34
          Gdyby to tylko chodzilo o temperature to najlepsze pizze i chleby wychodzilyby w zwyklym domowym piekarniku z termoobiegiem i nikt by nie instalowal specjalnych piecow do pizzy w pizzerniach. To nie jest tylko przemyslowo duzy piekarnik ale piekarnik jaki stara sie oddac efekt pieczenia w kamiennych piecach.

          kamien do pizzy jest swietny nie tylko do pizzy ale i do pieczenia chlebow. Daje rownomierna temperature i suchosc u podstawy jaka nie jest osiagalna gdy zastosujemy zwykla blache. Porowatosc kamienia wciaga wilgoc a jednoczesnie zapobiega to przypaleniu.
          Nie jest to cos specjalnie drogiego, i jest to gadzet kuchenny o wielowiekowej tradycji. Stare rozwiazania sa niekiedy najlepsze. Mi sie przydaje.
              • vandikia Re: jak zrobic pizze? 12.11.10, 15:54
                googlam ale chyba nie ma
                są za to takie
                www.pizzastone.com.pl/index.php?k146,domowa-pizzeria-kamienie-do-pizzy
                tyle, że w instrukcji jest napisane, żeby nagrzewać kamień w 250 stopniach, takich cudów to mój piekarnik nie wykonuje ale zaznajomię się z tematem, bo mnie to zaciekawiło i może częściej byśmy taką pizzochę jedli :)
    • Gość: EDEK Re: jak zrobic pizze? IP: *.w109-212.abo.wanadoo.fr 11.11.10, 21:19
      nastawic piec na 7 (200-210°) podpiec - spod z ciasta francuskiego (ze sklepu) na okragla blaszke do pizzy ,polozyc ciasto i nasypac na wierzch cienka warstwe fasoli lub inne groszki zeby podczas podpiekania nie robila sie bula ,okolo 10 min ,nie musi byc skolorowane ,w tym czasie przygotowac w glebszej salaterce pokrojone w mala kostke ;4 plasterki szynki ,oliwki czarne i zielone po 15 szt kazdych ,po pol lyzeczki kazdego origano,tymianku,curry ,2 ladne pieczarki, po pol malej papryki zielonej i czerwonej ,1 lyzke oleju ,troche pieprzu i 1 puszeczke przecieru pomidorowego z 2 lyzkami wody jesli jest gesty (nie solic ,bo oliwki ,szynka sa slone) wszystko wymieszaj lyzka i wyloz na ciasto (bez fasoli) rozprowadz po calym ciescie i poloz kilka plasterkow pomidorow na wierzch ,posyp jeszcze origanem i startym serem ,piecz okolo 25 min ,ja mam dlugi patyczek od szaszlykow i podnosze nim troche spod zeby zobaczyc czy jest upieczony --czas przygotowania 15 minut i do pieca --smacznego
    • vandikia Re: jak zrobic pizze? 11.11.10, 21:34
      przeczytaj ten krótki wątek
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,107027891,107027891,0,2.html?v=2
      poza tym w domu piecze się trochę inaczej niż w piecu w pizzerii i ja jestem wyznania takiego, że warzywa duszę najpierw na patelni i odparowuję : pieczarki, cebulę
      mozarella na spód, a ser który ma być na wierzchu sypię na 3-4 minuty przed końcem pieczenia

      no nie ma bata, żeby z tą pizzą było coś nie tak :)
      sosu dawaj niezbyt dużo i gęsty, bo zamoczy Ci spód, a w ogóle polecam jeśli chcesz sos dac do pieczenia - to minimalną ilość, a resztę postaw w naczynku do posmarowania po upieczeniu
      • Gość: kkk Re: jak zrobic pizze? IP: *.199-178.cust.bluewin.ch 12.11.10, 19:03
        no popatrz, popatrz, sama bym na to wszystko nie wpadla, dzieki! hmm moze tym razem kupie gesty, gotowy sos? bo zawsze dawalam pomidory z puszki, ale takie swieze, nie robilam z nich sosu... no i racja, pieczarki i inne tez duzo wody maja. bede probowac w przyszlym tygodniu tego wojtka. a temperatura jaka powinna byc? bo 250 stopni tez chyba mam jak potrzeba :)
        a i jeszcze cos, rzuc prosze okiem na ten zalinkowany przez ciebie watek i na ostatni zdjecie w nim (autorstwa izy)... ta pizza tez wyglada mi na taka "przemoczona", to ciasto pod farszem wyglada na surowe, czy mam zwidy?
        • mhr-cs Re: jak zrobic pizze? 12.11.10, 15:46
          misia

          tez kupilam mozarelle
          z bawolego mleka(bylam na tej farmie)
          bylam rozczarowana,
          bo ta normalna jakos mi lepiej smakowala,
          ale to napewno kwestia smaku?
          moj smak sie zmienil,
          a wiec to tak jak z kuchnia?

          • anthonyb Re: jak zrobic pizze? 12.11.10, 16:03
            mhr-cs
            nie wiem co to za farma i gdzie.
            polecam Ci jedynie przy jedzeniu swiezej mozzarelli przestrzegac podstawowych "zasad":
            -mozzarella z rannego wyrobu nadaje sie do jedzenie wieczorem. W poludnie bedzie jeszcze gumowata.
            - nie przechowuje jej sie w lodowce. Worek z mozzarella w wodzie wstawiamy do naczynia wypelnionego zimna woda. I tak ja przechowujemy w jakims nienaslonecznionym miejscu.
            - im wiekszy kawal mozzarelli tym bedzie lepszy, gdy musimy go dluzej przechowac. Czyli do nastepnego dnia.
            Jesli juz mozzarella byla w lodowce to przed jedzeniem nalezy worek z mozzarella zanurzyc na kilkanascie minut w cieplej wodzie.
            • linn_linn Re: jak zrobic pizze? 12.11.10, 17:09
              Smak to sprawa indywidualna, ale trudno nazwac mozzarelle z mleka krowiego lepsza od tej z bawolego / jesli obie sa porzadnie zrobione /. Podobnie jest z ricotta. Mozzarella bawola ma konkretniejszy smak i dlatego moim zdaniem jest smaczniejsza. Ricotta bawola jest nawet leciutko pikantna, zwykla specjalnie smaku nie ma.
          • princesswhitewolf Re: jak zrobic pizze? 12.11.10, 20:35
            Mozzarella di Bufalla jest uzywana do tradycyjnej neapolitanskiej wersji pizzy zwanej Buffalina. Moj kolega z Salerno mowi ze oni uzywaja tylko czesciowo mleka z Bufalla a czesc zwyklego mleka bo to pierwsze ponoc samo w sobie jest gorzkie.
            Ja bardzo lubie i mozarelle di bufalla jak i bufalline i podczas pobytu w Campanii wlasnie ta pizza i salatka Caprese z ta mozarella sie zazeralam. Tutaj tez taka kupuje czesto
          • Gość: misia Re: jak zrobic pizze? IP: 178.73.48.* 13.11.10, 10:05
            mhr
            ta z bawolego mleka jest NORMALNA

            a to co kupujesz w sklepie jest nienormalne :-)



            ale to jest tak, ze jak sie cale zycie je szynke konserwowa to potem taka nie pompowana i pieczona z jednego kawalka nie smakuje bo nie ma w sobie konserwantow, galaretki, soli, saletry itd itp
            • princesswhitewolf Re: jak zrobic pizze? 13.11.10, 11:55
              misia,
              linn-linn ma racje. Ta w sklepie nie jest jakas nienormalna. Tutaj nie chodzi o to ze roznica jest chemiczne przetwarzanie. Roznica jest w rodzaju krow. Po prostu w sklepie powszechnie dostepna jest mozarella z mleka od zwyklych krow. di Bufalla to specyficzna mozarella w jakiej mleko bawole jest pewnym% zawartosci tejze mozzarelli. Inny gatunek krow.
        • marghe_72 Re: jak zrobic pizze? 12.11.10, 16:06
          Gość portalu: misia napisał(a):

          > na pizze mozna polozyc co sie chce
          > ale jak wolisz francuskie ciasto na spodzie
          > to coz
          > pogratulowac...
          ??
          gdzies pisałam, że wolę na francuskim spodzie?
          i nie, na pizzę nie zamierzam kłaśc wszystkiego co mi pod rekę wpadnie.
          W przypadku pizzy mniej znaczy więcej
          A obecność ananasa dyskwalifikuje w moich oczach przepis..

          > ja ostatnio jadlam zwykla margarite na ktorej po upieczeniu polozono zimnej moz
          > arelli ale takiej prawdziwej z bawolego mleka
          > rewelacja
          i to jest pizza.

          ps. margHerita. Nck mam po niej ;-)
      • Gość: EDEK Re: jak zrobic pizze? IP: *.w109-212.abo.wanadoo.fr 12.11.10, 21:07
        czemu krytykujesz moje ciasto francuskie ,nie musisz go jesc ,bo pisze jak ja robie ,a nam smakuje wlasnie cieniutkie ciasto wiec takie pieke ,ale sa ludzie co lubia buly na spodzie ,chleb to mam w koszyczku ,a pizza zachwyca sie kazdy kto odwiedzi nasz dom ,kupilem tylko raz pizze na wynos i zjadly ja ptaki, bo nikt z moich nie mial ochoty na zapychanie sie chebowym spodem ,tylko na degustacje cieniutkiej chrupiacej swojskiej pizzy
        • princesswhitewolf Re: jak zrobic pizze? 12.11.10, 21:56
          Gość portalu: EDEK napisał(a):

          > czemu krytykujesz moje ciasto francuskie ,nie musisz go jesc ,bo pisze jak ja r
          > obie ,a nam smakuje wlasnie cieniutkie ciasto wiec takie pieke ,ale sa ludzie
          > co lubia buly na spodzie


          Prawdziwa tradycyjna wloska pizza jest na cieniutkim spodzie z ciasta i BYNAJMNIEJ NIE FRANCUSKIEGO. Zdecydowanie jest to ciasto drozdzowe. Grubosc zalezy od tego jak je rozwalkujesz:)
          na spodzie francuskim to z pewnoscia cos milego, ale to nie jest cos co mozna nazwac pizza:)))))
            • princesswhitewolf Re: jak zrobic pizze? 12.11.10, 23:02
              ,,,co do origano ,jak kto
              > s napisal glupote ,zyje przez plot z wlochami i wiem co dodaja do pizzy


              na pewno nie dodaja orIgano a z pewnoscia orEgano. O to chodzilo tamtej osobie kiedy ci zwrocila uwage.

              Wiesz no nic nie stoi na przeszkodzie abys jadl nawet na ciescie kruchym i nadal nazywal to pizza. Prosze bardzo. Ale ta Pani pytala Pizze typowa, a nie na francuskim ciescie.
              • marghe_72 Re: jak zrobic pizze? 14.11.10, 01:57
                princesswhitewolf napisała:


                > na pewno nie dodaja orIgano a z pewnoscia orEgano. O to chodzilo tamtej osobi
                > e kiedy ci zwrocila uwage.
                >

                jeśli są Włochami to zdeycydowanie dodają orIgano :) aczkolwiek niekoniecznie do pizzy.
                suszone oregano / origano / lebiodka sypane do każdej pizzy, jak popadnie, to nie włoski wymysł

                > Wiesz no nic nie stoi na przeszkodzie abys jadl nawet na ciescie kruchym i nada
                > l nazywal to pizza. Prosze bardzo. Ale ta Pani pytala Pizze typowa, a nie na f
                > rancuskim ciescie.

                ja bym jednak usunęła "i nadal nazywał to pizzą" ;-)
                Bo jeść każdy moze co mu się żywnie podoba, ale z nazwami nalezy uważać ;0)
                Na francuskim cieście to raczej tarta albo quiche
        • floress Re: jak zrobic pizze? 15.11.10, 10:49
          Gość portalu: EDEK napisał(a):

          > czemu krytykujesz moje ciasto francuskie ,nie musisz go jesc ,bo pisze jak ja r
          > obie ,a nam smakuje wlasnie cieniutkie ciasto wiec takie pieke ,ale sa ludzie
          > co lubia buly na spodzie ,chleb to mam w koszyczku ,a pizza zachwyca sie kazd
          > y kto odwiedzi nasz dom ,kupilem tylko raz pizze na wynos i zjadly ja ptaki, b
          > o nikt z moich nie mial ochoty na zapychanie sie chebowym spodem ,tylko na degu
          > stacje cieniutkiej chrupiacej swojskiej pizzy
          Możesz robić i jeść, co lubisz, ale nie nazywaj tego czymś, czym nie jest. Czy ciasto kruche nazwałbyś biszkoptem? A rybę po grecku kotletem schabowym?
          Pizza to pizza.
          • eurytka Re: jak zrobic pizze? 15.11.10, 11:42
            Ciasto francuskie to inna sprawa i inna temperatura pieczenia...
            Z takiego, to ja robie ostatecznie paszteciki lub napoleonki / kremówki.
            Pizza na kruchym spodzie, to jakieś piractwo...
    • mhr-cs Re: jak zrobic pizze? 12.11.10, 18:06
      tabeletka

      tradycyjnej nie znam,
      kto w koncu ja zna,czy to wazne?
      bigosu tez nie zna caly swiat
      kazdy robi jak chce,
      ja robie od 30 lat "moja"
      drozdzowego ciasta nie lubie,
      maka,woda,olej,
      proszek do pieczenia wystarczy
      cienkie ciasto(na paluszki)
      to okropnosc dla niby wlocha,
      potem okladam ja wszystkim
      u nas ulubiona z wedzona makrela,
      sos pomidororowy,makrela
      cebulka ,pomidory,ogorek,serek
      to wloskiej frakcji przekreci rzoladek,
      to wszystko ukladam na ciasto
      posypuje serem,
      po 20-30 min gotowe,
      wiem,wiem
      jak to zrozumiec?
      to tak jak z ta sola



    • corrina_f1 Re: jak zrobic pizze? 12.11.10, 18:19
      Pizza wbrew pozorom to jest bardzo prosta sprawa, całe lata balam się jej podejść, aż któregoś dnia po prostu spróbowałam. Wyszła bezbłędnie.
      Tak jak pisano wcześniej, bardzo ważna jest temperatura. I żadnego podpiekania najpierw spodu a potem kładzenia na nią dodatków.
      A może dawałaś za dużo sosu ?
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,116774300,116774300.html
        • linn_linn Re: jak zrobic pizze? 12.11.10, 19:34
          Corinna dobrze gada... Pomidory musza byc troche odparowane / zageszczone /. Mozna je nawet zmiksowac dla lepszej kosnystencji.

          Wlasnie dlatego dyskusje nalezy rozpoczynac dokladnym przepisem. Jesli go brak, mozna dystkutowc dow isony i nic z tego nei wyniknie. To, co dla jednych jest oczywiste, dla innych jest rzecza nieznana. Jak tu wpasc na trop przyczyny?

      • linn_linn Re: jak zrobic pizze? 13.11.10, 08:35
        Jeszcze jedno: wbrew pozorom nie jest to prosta sprawa. Wczoraj czytalam wywiad z pizzaiolo, z ktoreo wynika, ze ma znaczenie m.in.
        - czym kroimy mozzarelle
        - jakiej sily do tego uzywamy
        - pod jakim katem ja kroimy
        Jesli znamy te tajemnice, moze ja pokroic przed samym pieczeniem i pizza nie bedzie zalana.
    • cadre Re: jak zrobic pizze? 13.11.10, 19:57
      Ja długo walczyłam z pizzą. Zawsze wychodziła jakaś taka gruba i w środku niedopieczona. PO prostu ciasto było za grube, a dodatków za dużo.
      Teraz robię taką i w końcu jest taka jaka być powinna: 450 g mąki przesiewam, do tego łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy, torebka drożdży instant (7 g) i 300 ml ciepłej wody. Wyrabiam ręką i odstawiam na przynajmniej 1,5 godziny. Z tego robię 3 bardzo cienkie pizze. Po "rozpłaszczeniu" placków odstawiam jeszcze na pół godziny. Do tego sos, który robię z pomidorów z puszki: odparowuje je z dodatkiem oregano i odrobiną cukru. To o czym trzeba pamiętać, aby pizza dopiekła się dobrze, to żeby nie dawać za dużo dodatków. Wychodzi mi cienkie, dobrze wypieczone ciasto. Mniam.
      • anthonyb Re: jak zrobic pizze? 14.11.10, 09:43
        Wszystko zalezy jakich pomidorow z puszki sie uzywa.
        popularne w Polsce Pelati , czyli cale pomidory bez skorki nie zupelnie sie tu nadaja. sa za wodniste.
        Nalezy je odcedzic a potem posiekac i tak to juz mozna je dodac surowe bez wiekszych problemow.
        Jesli damy polpe lub pezzetoni(posiekane kawalki) lub pomodorini (cale pomidorki ze skora ,ktore lekko zgniatamy) to mozemy smialo dawac bezposrednio z puszki. Oczywiscie po osoleniu.
    • princesswhitewolf Re: jak zrobic pizze? 14.11.10, 22:25
      jestescie madrzejsi ,krytykujecie i osadzacie ,zamiast sie zastanowic i czasami przyznac racje ,ludzie gdzie indziej tez maja swoja kuchnie i napewno z wiekszymi tradycjami niz polska gdzie tylko kroluja ;kapusta ,schabowy i kartofle ,pewnie byliscie raz gdzies na jakiejs taniej wycieczce w tynezji

      Edek wyluzuj z tymi kazaniami, i przestan byc taki obrazalski o byle co... tu 50% ludzi siedzacych to emigranci jacy przez wiekszosc zycia mieszkaja poza Polska.. Ja tez.

      P.S. Tunezji;)
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka