Gość: Madziara IP: *.man.bydgoszcz.pl 13.04.04, 11:00 robi się coraz cieplej i niedługo wszędzie będzie czuć zapach grilla. ale co wrzucić na ruszt? czekam na ciekawe przepisy (nie tylko mięsne) - na pewno je wypróbuję! dzięki z góry!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghot Re: grill 13.04.04, 11:28 polecam żeberka i karkówkę. z warzyw cukinię przekrojoną na pół. grzaneczki z białego pieczywa z pomidorem i czosnkiem z grilla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madziara Re: grill IP: *.man.bydgoszcz.pl 13.04.04, 11:37 ale jak to wszystko przygotowac? jakie przyprawy? jakie sosiki? jakie dodatki? w czym moczyć mięsko (moczyć to raczej nie fachowa nazwa co?)? itp itd licze na Was - ja dopiero zaczynam przygodę z kuchnią i chcę sie uczyć, uczyć, uczyć .. i pysznie zjeść! :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: grill IP: *.aster.pl / *.acn.pl 13.04.04, 13:30 Ziemniaki:) Warzywa rózne - np baklażan Chleb... oj chleb to moje ulubione danko - chleb w wersji bruschetty =- czyli porzadnie zapieczony, natarty czosnkiem (ew skropiony oliwą) i przykryty plastrem pomidora. Mniam. M. Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch grill 13.04.04, 13:56 na grill nadaje się chyba wszystko, ale podrzucę Ci kilka pomysłów: - uda kurczacze zamarynowane wcześniej w oliwie + aromatyczne zioła + sól, pieprz zawinięte w alufolię - ryby (ale dobrze mieć do nich specjalną kratkę, żeby się mięso nie rozleciało przy odwracaniu) natarte solą i cytryną - warzywa - papryka, ale głównie czosnek! Pieczony zamienia się we wspaniałą pastę do roztarcia na chlebie. - owoce np. banany opieczone w skórce na czarno Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: grill 13.04.04, 14:31 Na razie polecam siegniecie do zeszlorocznych watkow. Bylo sporo ciekawych przepisow i uwag. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madziara dzięki! IP: *.man.bydgoszcz.pl 13.04.04, 21:12 dzieki! jak Wam się coś jeszcze przypomni to piszcie. Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: grill 14.04.04, 06:11 nie powinno sie grilowac kielbasy, ani nic wedzonego(np. boczek), a niestety spotkalam sie z taka praktyka, nawet ostatnio w Kraju - nie raz, nie dwa:( ja lubie lososia nafaszerowanego pietruszka, czosnkiem i suszonymi pomidorami:), baklazany polane oliwa, rozne szaszlyki i kurzece nogi (malo oryginalnie, ale szybko, latwo i przyjemnie tez:). Odpowiedz Link Zgłoś
kitty Re: grill 15.04.04, 13:44 Martynaty do mięs to pole do popisu - ogranicza cie tylko wyobraźnia. U nas: drób - skrzydła i nogi - marynata piekielna - piwo, miód, czosnek, cebula, chilli Piersi - ziołowa - duzo ziół, oliwa, Karczek - ostra - cebula, mocny alkohol, olej, czosnek I sól i pieprz oczywiście. Przebojem zeszłorocznym są cukinie z grilla. Pokrojone w plastry ok. 1 cm, smarujemy oliwą, posypujemy ziołami (doskonale pasował do nich "Delikat grecki"), grillujemy z jednej strony, przewracamu na drugą i na to serek - tu zdania są podzielone, każdy lubi inny - zółty zwykły, plesniowy, mnie osobiście najbardziej smakuje wędzona polska mozarella. Fantastyczna jest również sałatka z warzyw grillowanych - cukinie, bakłażany, pomidory, czosnek i jakiś gotowy sosik knorra (z torebki). Banany pieczone wzbogacamy lodami lub kawałkami czekolady, niezłe są też jabłka. Ale trzeba czekać na cukinie, pomidorki, kapustkę itp..... Odpowiedz Link Zgłoś