Dodaj do ulubionych

desery nie pieczone

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.04, 19:36
tyle tu fajnych przepisow na ciasta a ja prosze o przepisy na lekkie w miare
proste deserki. no nie wiem, jakies musy, albo coś :)

oto moj ulubiony: lekka pianka z owocami

śnieżkę przygotować wg.przepisu na opakowaniu i wymieszac z teżejącą
galaretką, włożyc do szklanych miseczek posypac owocami (uzywam mrozonych) i
zalac galaretka.
Obserwuj wątek
    • martini_very_bianco ja jak zawsze forsuję tiramisu, bo... 14.04.04, 19:43
      ...lekkie, łatwe i przyjemne

      Na 8 osób

      - 500 g serka mascarpone
      - 5 jajek
      - 100 g cukru pudru
      - 200 g biszkoptów, ale to zależy od wielkości formy, tak naprawdę
      - 3 dl zimnej, straszliwie mocnej kawy. Ja używam rozpuszczalnej i sprawdzam
      śliniankami:) - wlewam łyżeczkę do buzi, jak mocno zapracują - jest dobrze. Ja
      zawsze odlewam trochę kawy i uzupełniam wódką (może być też czekoladowy likier
      kaluha), bo biszkopt nienasączony alkoholem to nie biszkpt
      - 30 g prawdziwego kako w proszku,

      Jak?

      Podzielić jajka na białka i żółta.
      Ubijać zółtka z cukrem pudrem (mikser) na gładziuką, lśniącą masę. Ważne, bo
      inaczej wszystko klapnie.
      Małymi partiami dodawać mascarpone, cały czas ubijając. Masa musi być puszysta
      Białka ze szczyptą soli (dzięki niej nie klapną) ubić na sztywną pianę - nie
      ufam mikserowi, bo białka ubijane mikserem lubią podejść wodą.

      Teraz najtrudniejsze - białka trzeba przenieść na plastikowej lub drewnianej
      łyżce (nie lubią metalu!) na masę z serka, sukru i żółtek i potem wymieszać,
      bardzo dokładnie i równie delikatnie, żeby białka nie klapnęły!

      I teraz są dwie szkoły:
      1/4 powstałej masy wysmarować formę, najlepiej prostokątną (20x30) i niezbyt
      głęboką. Idealna byłaby ceramiczna, plastkiowa lub szklana. biszkopty podzielić
      na 3 części, lekko nasączyć kawą, ułożyć partię na dnie formy, połozyć trochę
      serka, namoczyć kolejne biszkopty... Punkt docelowy: 3 warstwy biszkoptów i 4
      serka, ostatnia warstwa to serek, rzecz jasna

      2. (ja wolę tę właśnie): biszkpty namoczyć w kawie z wódeczką , wszystkimi
      wyłożyć formę (będzie gruby spód) i dopiero na to delikatne przełożyć masę.

      Różnica jest taka, że przy pierwszym sposobie masa nie musi mieć aż tak
      wypracowanej konsystencji, przy drugim musi być napraawdę fest ubita ()czyli
      mieć dużo powietrza w środku. Dzięki temu deserek będzie puchaty)

      Finał taki sam dla obu - masę trzeba wyrównać łopatką, przysypać grubą wastwą
      kakao i do lodówy na kilka godzin.

      Ot, tyle.

      Są jeszcze sposoby na ominięcie serka mascarpone, który bywa drogawy, śmietana
      i serek homogenizowany, ale na to przepisu nie mam. Wiem, że wychodzi łudząco
      podobne, bo w większości restauracji serwuje się tiramisu z serka
      homogenizowanego, inaczej właściciele poszliby z torbami:)
      • Gość: kragmel Re: ja jak zawsze forsuję tiramisu, bo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.04, 23:28
        moja mama robi oszukane tiramisu. tzn żadne z niego tiramisu, ale pyszne jest :-
        )

        przepis spisany przez moją przyjaciółkę (w oryginale bez polskich znaków i z
        lenistwa nie przerabiam):
        2 serki toska albo campina/ 400g jeden, takie jak na sernik pieczony
        co najmniej 1/2 szklanki cukru
        375g- kartonik smietanki kremowki 30%(wazne ze smietanki, bo smietana sie nie
        ubija)
        1 szklanka ajerkoniaku albo likieru czekoladowego albo jaki tam kto chce
        biszkopty 1- 2 opakowania
        kawa rozpuszczalna
        troche zwyklego kakao
        SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
        wyłożyć dno formy biszkoptami nasączonymi kawą z odrobiną alkoholu.
        Wymieszać ser z cukrem (cukru nalezy dodać wedlug uznania, zeby ciasto bylo
        slodkie, bo rozny stopien slodkosci sera wystepuje), do tego dodac alkoholu,
        tez do smaku, ale z doswiadczen wynika, ze powinno byc duzo, bo wtedy smak
        calosci jest wyrazisty. wymieszac na jednolita masę.
        Ubić smietane (z cukrem)
        Dodac smietane do sera i wszystko dokladnie wymieszac.
        podzielic gotowa mase na dwie czesci
        Pierwsza czesc położyć na biszkopty
        ułozyć drugą warstwe biszkoptów i na nią następną warstwe masy. wygladzić
        wierzch i posypać kakao (zwyklym, gorzkim, nie rozpuszczalnym)
        schowac do lodowki.
        najlepiej zrobic przynajmniej kilka godzin przed podaniem.
    • speni wyśmienity mus czekoladowy 14.04.04, 21:30
      125g czekolady (według uznania czy gorzka czy słodka itd. byle była
      bez "wkładu" typu bakalie) rozpuścić z 60g masła i 5 łyżkami cukru pudru. Jak
      będzie jeszcze ciplutkie wmieszać 5 żółtek i jeszcze chwilke podgrzać. Ubić
      pianę z 5 białek, jak będzie sztywna dodać 4 łyżki cukru i chwilkę jeszcze
      poubijać. Połączyć z czekoladową masa delikatnie mieszając. Wlać do pucharków i
      deser gotowy. Można podawac odrazu lub po schłodzeniu w lodówce. Pyyycha,
      polecam gorąco.

      Ps. W zalezności od słodkości czekolady, "manewrować" ilością cukru.
      • kwieta4 Re: pascha 15.04.04, 06:19
        upieralabym sie przy wersji mrozonej, bo akurat ja zrobilam na Swieta i sama
        sie nie moglam nazachwycac jaka dobra:)). wstyd mi, bo nie podalam w przepisie
        ilosci pudru - trzeba go dac do smaku - skoro sery rozna miewaja kwasnosc:)
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11750931&a=11768043
    • Gość: wini3 Re: desery nie pieczone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.04, 08:40
      Przepis z b. fajnej broszurki dodanej do Poradnika Domowego:
      tort malakoff
      25dag podłużnych biszkoptów
      poncz; pół szkl. białego wina, 50 ml rumu, 1-2 łyżeczki cukru
      do przełożenia :
      2-3 łyżeczki dżemu porzeczkowego lub malinowego, 1i 1/2 szklanki mleka, torebka
      budyniu śmietankowego, 4 łyżki cukru, 25 dag masła, 3łyżki cukru pudru, 10 dag
      uprażonych płatków migdałowych
      do dekoracji; bita śmietana, drobne herbatniki w czekoladzie

      Do ucieranego masła z cukrem dodawać ugotowany, przestudzony budyń, / po
      łyżce/ Biszkopty ułożyć w tortownicy i nasączyć połową ponczu. Podgrzać dżem
      nałożyć kleksami połowę , posmarować grubo masą, posypać 1/3 płatków. Ułożyć
      druga warstwę, wstawić do lodówki. Gdy krem stężeje zdjąć obręcz tortownicy,
      posmarować boki ciasta resztą kremu, posypać płatkami, udekorować bitą smietaną
      i herbatnikami. Biszkopty można też przekładać kremem utartym z masła , jaj
      ubitych na parze i mocnego naparu kawy.
      Szkoda, że nie mogę pokazać jak wygląda - bardzo ładnie! Myślę że można zrobić
      próbę na małej ilości ułożonej w pucharku - np. dla dwojga.

        • Gość: aniel Re: desery nie pieczone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.04, 17:48
          a taki przepis podrzucila mi kolezanka:

          galaretka jogurtowa z owocami (bez cukru!!!)

          400 ml jogurtu
          30 dag owoców, np.truskawek (mogą byc mrozone, nie rozmrazac wczesniej)
          4 lyzeczki zelatyny
          5 lyzek soku pomaranczowego
          skorka otarta z cytryny
          4 czubate lyzki serka waniliowego

          1.swieze owoce umyc, pokroic, zamrozone wyjac z lodowki :)
          2.wyszorowac cytryne i zetrzec skorke
          3.jogurt ubic trzepaczka z sokiem pomaranczowym, skorka i delikatnie wymieszac
          z owocami
          4.zelatyne rozpuscic w malej ilosci zimnej wody, rozxpuscic podgrzewajac i
          mieszajac
          5.wymieszac z kilkoma lyzkami masy jogurtowej a nastepnie polaczyc z reszta
          jogurtu
          6. salaterki (4) oplukac zimna woda i napelnic przygotowana galaretka, odstwic
          do lodowki
          7.udekorowac serkiem waniliowym, owocami, itp.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka