Dodaj do ulubionych

ALE GDZIE JEST PRZEPIS NA TE PLACKI ZIEMNIACZANE?

IP: *.orlando-06rh15rt.fl.dial-access.att.net 21.02.02, 19:13
NO TAK, ALE GDZIE JEST PRZEPIS NA
TE CHRUPIACE, SMACZNE PLACKI ZIEMNIACZANE??????
Obserwuj wątek
        • popraw23 Re: CZY NIKT NIE ZNA PRZEPISU NA PLACKI KARTOFLANE 24.02.02, 18:56
          A wiec chcecie poznac przepis na placki ziemniaczane...?
          Obarc ziemniaki,umyc je i zetrzec,obrac ze dwie lub trzy cebule i tez je
          zetrzec.Nastepnie dodac jajko,make-tylko nie za duzo,zeby placki nie byly
          zatwarde,sol i pieprz.Wymieszac wszystkie skladniki barzdzo dokladnie.Na
          patelnie wlewamy olej i czekamy az sie bardzo rozgrzeje,wtedy formulujemy
          placki i smazymy je na zloty kolor.
          SMACZNEGO...
          • lakris Re: CZY NIKT NIE ZNA PRZEPISU NA PLACKI KARTOFLANE 12.03.02, 18:00
            I CZOSNEK I CZOSNEK,SA WTEDY SUPER.
            ja probowalam raz robic bez jajak i wyszly,wsypalam troche wiecej maki
            ziemniaczanej i zwyklej.a z tym aby sie nie rozpadaly to ja robie tak:
            klade na patelnie jednego i czekam co wyjdzie jak sie rozpada to dodaje wiecej
            maki,ale nie za duzo!
            ja bardzo lubie takie z czosnkiem i z pieprzem sa super!
          • Gość: eve Re: CZY NIKT NIE ZNA PRZEPISU NA PLACKI KARTOFLANE IP: *.talnet.pl 21.03.02, 11:44
            popraw23 napisał(a):

            > A wiec chcecie poznac przepis na placki ziemniaczane...?
            > Obarc ziemniaki,umyc je i zetrzec,obrac ze dwie lub trzy cebule i tez je
            > zetrzec.Nastepnie dodac jajko,make-tylko nie za duzo,zeby placki nie byly
            > zatwarde,sol i pieprz.Wymieszac wszystkie skladniki barzdzo dokladnie.Na
            > patelnie wlewamy olej i czekamy az sie bardzo rozgrzeje,wtedy formulujemy
            > placki i smazymy je na zloty kolor.
            > SMACZNEGO...


            Przepis dobry, ale żeby się nie rozpadały trzeba najpierw utarte ziemniaki
            odcedzić z nadmiaru wody i dopiero doprawić. Do placków robię sos z pieczarek,
            podaję z bigosem. Ale od kiedy odkryłam gotowe placki KNORRA daję sobie spokój z
            tymi tartymi. Są REWELACYJNE tylko droższe.
          • northwest Re: CZY NIKT NIE ZNA PRZEPISU NA PLACKI KARTOFLANE 21.03.02, 13:03
            nigdy, przenigdy nie robilam plackow ziemniaczanych. nigdy tez nie widzialam
            jak ktos je robi i dlatego prosilabym o wyjasnienie ile dokladnie potrzebuje
            ziemniakow. wiem, ze zawsze mozna ' na oko', ale jest to dosc pracochlonna
            potrawa i szkoda by bylo, gdyby sie nie udala.
            a moze moglby ktos mi pomoc kto mieszka w anglii. tutejsze ziemniaki znacznie
            sie roznia od polskich( oczywiscie na niekorzysc tych angielskich), wiec ktos
            moze wie, jaka odmiana jest najsmaczniejsza i najbardziej zblizona do polskich
            kartofelkow?
            • Gość: eve Re: CZY NIKT NIE ZNA PRZEPISU NA PLACKI KARTOFLANE IP: *.talnet.pl 21.03.02, 13:51
              northwest napisał(a):

              > nigdy, przenigdy nie robilam plackow ziemniaczanych. nigdy tez nie widzialam
              > jak ktos je robi i dlatego prosilabym o wyjasnienie ile dokladnie potrzebuje
              > ziemniakow. wiem, ze zawsze mozna ' na oko', ale jest to dosc pracochlonna
              > potrawa i szkoda by bylo, gdyby sie nie udala.
              > a moze moglby ktos mi pomoc kto mieszka w anglii. tutejsze ziemniaki znacznie
              > sie roznia od polskich( oczywiscie na niekorzysc tych angielskich), wiec ktos
              > moze wie, jaka odmiana jest najsmaczniejsza i najbardziej zblizona do polskich
              > kartofelkow?

              Może to śmiesznie zabrzmi, bo przecież mieszkam w Krainie Ziemniaka, ale ja
              najbardziej lubię te z proszku, KNORRA.
              Same zrobienie placków nie jest pracochłonne, co najwyżej stanie nad patelnią. Ja
              1kg obranych ziemniaków rzucam po kolei do malaksera ( z nasadką do mielenia
              mięsa)i w minutę są uatrte. Dodaję 1 jajo, solę, rzadko ścieram cebulę i
              podsypuję mąką. Aha, nieraz ziemniaki mają dużo wody to odcedzam je przez sitko.
              Ale naprawdę polecam te z proszku, chociaż droższe.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka