mama303 23.12.10, 09:19 Jak robicie śledzia w śmietanie, takiego do ziemniaków? Mam płaty śledzia solonego...co dalej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
menk.a Re: śledź w śmietanie 23.12.10, 10:30 Cebula, ogórek kiszony, może być odrobina kaparów, dużo pieprzu. A przy szaleństwie można nawet dorzucić trochę jajka ugotowanego na twardo. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra.nowak76 Re: śledź w śmietanie 23.12.10, 12:31 robię identycznie. Pychota Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: śledź w śmietanie 23.12.10, 11:29 U mnie śledź do ziemniaków MUSI być z jabłkiem. Solone płaty śledziowe opłukuję, chwilę moczę jak bardzo słone (bo np. te Lisnera z tacki tego nie wymagają), kroję na poręczne kawałki. 2-3 cebule siekam drobno, mieszam z kubkiem(lub dwoma, zależy ile śledzia) kwaśnej gęstej śmietany. Jedno wielkie lub dwa mniejsze jabłka ścieram na grubej tarce, mieszam ze śmietaną i cebulą, do tego śledź i calość odstawiam do lodówki, najlepiej na całą noc, żeby się przegryzło. Jabłka raczej kwaśniejsze niż te bardzo słodkie, ale bez przesady, troszkę tej jabłkowej słodyczy dodaje smaczku potrawie. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: śledź w śmietanie 23.12.10, 11:49 sledzie moczone ja zostawiam te polowki cale, dodaje cebolke w piorka, ogorek plasterki na pol, dla wygladu i dobra kwasna smietane, chociaz ostatnio kupuje gotowe bo na 2wie osoby, a mamy duzy wybor nie ma to jak samemu zrobic, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: en Re: śledź w śmietanie IP: *.dynamic.chello.pl 23.12.10, 12:08 Sledzie mocze, jezeli tego wymagaja, kroje na 3 czesci. Cebule kroje w cienkie polplasterki, jablko tez kroje cienko w szersza zapalke. Smietanke slodka 18 zakwaszam cytryna, dodaje troche cukru, pieprz, troche utluczonej kolendry, troche skorki otartej z cytryny. Mieszam wszystko i na pare godzin do lodowki. Najlepsze na drugi dzien. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: śledź w śmietanie 23.12.10, 15:04 Dziękuję wszystkim. Cebulkę sparzyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: en Re: śledź w śmietanie IP: *.dynamic.chello.pl 23.12.10, 15:51 Nie parze, wygniatam w rekach, ale niezbyt solidnie. Albo polewam sokiem cytrynowym i z godzine tak stoi. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: śledź w śmietanie 23.12.10, 17:11 Sparzyłam jednak, dodałam jabłko, doprawiłam, skropiłam solidnie cytryną, dodałam śmietanę, majonez, bez ogórka kiszonego. Takie wyszło słodkawo-ostre. Rewelacja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rona Re: śledź w śmietanie IP: *.adsl.inetia.pl 23.12.10, 15:32 Ja robię z płatów śledzia marynowanego kupowanego na wagę. Do tego cebula, ogórek kiszony lub konserwowy, łyżeczka musztardy, pieprz, cukier, 400ml śmietany 18% i 2 duże łyżki majonezu. Niech se poleży w lodówce do next dnia. PYSZNOŚCI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marbor1 Re: śledź w śmietanie IP: 178.73.50.* 23.12.10, 19:58 Jabłka pokrojone drobno w zapałkę, cebula cukrowa pokrojona w piórka, odsączona fasolka z puszki. Do tego sos ze śmietany, majonezu i jogurtu. Wszystko wymieszać i obłożyć uprzednio pokrojone śledzie w dzwonka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: śledź w śmietanie IP: *.dynamic.chello.pl 24.12.10, 10:51 a u mnie w domu rodzinnym, takiego śledzia podawało się w najprostszy z możliwych sposobów: jak już śledź z cebulką, ziarnami jałowca i listkiem laurowym odleżał dobę zalany olejem, to potem juz tylko wyjęty na talerz obok ziemniaka w mundurku z masełkiem i koperkiem, był polewany najzwyklejszą w świecie, zimną, gęstą, kwaśną smietaną, która cudownie gasiła specyficzną słoność śledzia. I żadne jabłka, majonez czy ogórki kiszone nie były tu potrzebne. A cebulka jak odleżała swoje ze śledzikiem w oleju to się pięknie macerowała i taka fajniutka była:) Tak mi najbardziej smakuje i tak najczęściej robię do tej pory. Z jabłkiem czy ogórkiem, przyprawione też lubię, ale jednak ta zwykła kwaśna śmietana u mnie wygrywa:) Wesołych i Smacznych :) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: śledź w śmietanie 26.12.10, 10:29 Gość portalu: gość napisał(a): ale jednak ta zwykła kwaśna śmietana u mnie w > ygrywa:) tak jest cos czego warto probowac, ja kupoje zawsze 10% jest wspaniala, Odpowiedz Link Zgłoś
wieslawawie Re: śledź w śmietanie 26.12.10, 18:49 A jakie ziemniaki do tego ? takie jak drugie danie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: śledź w śmietanie IP: *.dynamic.chello.pl 26.12.10, 21:10 Najlepiej gotowane w "mundurkach", z masłem i koperkiem :) Ostatecznie mogą być normalnie ugotowane, byle nie gniecione. Czasem robię z pieczonymi. Najfajniejsze w tym zestawie jest połączenie gąrących ziemniaków z zimnym śledziem, oraz słonych śledzi z kwaśną śmietaną. Mniam :) Akurat nie mialam w domu ziemniaków więc pod wplywem tego wątku zrobiłam takie ze śmietaną, odrobinę majonezu i musztarda z ziarnami gorczycy. Z bułeczką pycha:) Ale obstaję przy tym że do ziemniaków to tylko z kwaśną zimną śmietaną, przynajmniej dla mnie:) Odpowiedz Link Zgłoś