Dodaj do ulubionych

Pesto bazyliowe -co z nim zrobic??

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.11, 14:50
Posiadam maly sloiczek ale nie mam pojecia do czego go uzyc z czy bedzie najlepiej smakowalo , jestem polska tradycyjna kucharka , czyli duzo i tlusto i po swojsku , nigdy nie uzywalam takich rzeczy w kuchni ale moze sie nawroce bo lata nie te zeby smazone i tluste wcinac , Poprosze o porady nowoczesne kucharki zdrowokuchenne :):):)
Obserwuj wątek
    • pani.serwusowa Re: Pesto bazyliowe -co z nim zrobic?? 10.01.11, 15:44
      Jak lubisz tlusto i duzo, to makaron z samym pesto i parmezanem (moja ulubione konfiguracja z klasycznym pesto), moze byc dla Ciebie szokiem. ;)

      Pesto mozesz rozsmarowac na rozklupanej piersi kurczaka, zwinac w rolade, upiec, usmazyc, co tam lubisz.

      Mozesz udekorowac nim geste zupy - np. z pomidorow, czy z papryk.

      Mozesz nim posmarowac grzanki i zapiec z serem, albo upiec grzaneczki z pesto i uzywac je do salatek czy do zup.

      Mozesz rozsmarowac na ciescie francuskim, pokroic na male kawalki i zapiec, z serem lub bez - to na przekaski.

      Mozesz nim posmarowac biala rybe i zapiec (dodatkowo mozesz ja obsypac grubo zmielonymi okruchami chleba z oliwa).

      Swiezo upieczona focaccia obroni sie tez z odrobina pesto na wierzchu, zamiast samej oliwy.

      Mozesz uzyc wszedzie tam gdzie pasuje ziolowy dressing - dodajesz pesto do oliwy, nieco soku z cytryny i gotowe.
      --
      Zmysły w kuchni
    • Gość: aqua48 Re: Pesto bazyliowe -co z nim zrobic?? IP: 77.236.25.* 10.01.11, 15:46
      Ja najbardziej lubię na małych ziołowych bułeczkach, najlepiej smakują przekrojone na pół, lekko podgrzane w piekarniku, albo na patelni, na to plaster dobrego sera żółtego, pesto i (nie musi być) plasterek pomidora. Dodaję też odrobinę jako pastę do najzwyklejszych kanapek z wędliną i jajkiem. Pesto pasuje też do sosów i zup pomidorowych. Oczywiście nie tych ze śmietaną.
    • bene_gesserit Re: Pesto bazyliowe -co z nim zrobic?? 10.01.11, 15:56

      Pesto jest tluste i tradycyjnie jada sie je z weglowodanami (makaronem), wiec spokojnie mozesz sie skupic na tradycyjnej wersji jedzenia pesto. Ale pesto mozna jeszcze uzyc do:

      *kurczaka (zamarynowac albo nadziac serkiem z pesto i ew czyms jeszcze (np suszonymi pomidorami), ale niekoniecznie; pasuje tez do indyka i krewetek, lub np do sosu do pulpetow itd
      *ryb (np łosos, ale i tansze) - najprosciej wysmarowac pesto i upiec w namiocie z folii
      *rozcienczone nieco oliwą do kanapek zamiast masla (ew. wymieszane z maslem) albo zamiast sosu w rodzaju majonezu (ew. wymieszane z majonezem) - znakomicie pasuje i do wędlin, i do serow, i do warzy
      *do salatek warzywnych jako podstawa sosu
      *dip do warzyw i krakersow (na greckim jogurcie)
      *sos do pizzy (zamiast albo wymieszane z sosem pomidorowym)
      *rozcienczone oliwą jako dosmaczacz do np pomidorowki albo podstawa zupy-pesto
      *dosmaczacz do ziemniakow (albo rozcienczone oliwa do polania albo domieszane do tluczonych),
      *podstawa sosu do np kalafiora zamiast niesmiertelnej buleczki
      *podstawa sosu do mieszanych warzyw z pieca albo z pary
      *z pesto mozna jesze upiec pieczywo, tort warzywny, zrobic pyszne smarowidla do chleba (na bazie ciecierzycy lub fasoli), upiec pasztet soczewicowy, doprawic nim kaszotto pęczakowe, itd itd. Sprobuj i pomysl, the sky is the limit.


      --
      cute but psycho. things even out

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka