Dodaj do ulubionych

nogi z kurczaka inaczej?

19.04.04, 15:24
jak robicie kurze nogi? znudzily mi sie juz zwykle pieczone w przyprawach.....
Obserwuj wątek
    • baky Re: nogi z kurczaka inaczej? 19.04.04, 15:43
      maretina napisała:

      > jak robicie kurze nogi? znudzily mi sie juz zwykle pieczone w przyprawach.....

      Na forum przeczytałem niedawno o kurczaku w kapuście kiszonej. Ktoś nie podając
      przepisu rzucił tylko hasło. Połaskotało... Zaimprowizowałem banalnie...
      Pieczarki pokrojone podsmażyłem z cebulą na maśle. Dodałem kapustę (tylko
      opłukaną) kwaśną, jak ta lala... Razem podsmażyłem na głębokiej patelni - 10
      min. Kurczaka natarłem majerankiem i solą.
      Nafaszerowałem kapustą (3/4 tego co miałem), pozostałą obłożyłem w dużym rondlu
      i wstawiłem na noc do lodówy. Następnego dnia... do piekarnika!
      Wyszedł doskonały!!! Proste to banalnie, a jakże smakowite!

      Może podobnie z nogami, wcześniej zrumienionymi? :O))

      PS. Ważne, by kapusta była kwaśna.
    • anuteczek Re: nogi z kurczaka inaczej? 19.04.04, 16:03
      1. Pieczone w warzywkach - najpierw trochę nacieram je przyprawami, w czasie
      kiedy sobie leżą ścieram 2 marchewki, kroję pora, cebulkę i cukinię, mieszam.
      Dno naczynia żaroodpornego smaruję oliwą, wkładam nogi i posypuję warzywkami.
      Przykrywam naczynie i na 1,5 godziny do piekarnika
      2. Czasami marynuję nogi wcześniej takim cudem - 1szklanka soku pomarańczowego,
      3. ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczka kurkumy i odrobina
      pieprzu kajeńskiego - dobrze, żeby sobie w tym cudzie noc przeleżało. Potem
      piecze się normalnie.
      4. Z selerem naciowym - normalnie doprawiasz, tylko obkładasz dużą ilością
      selera naciowego - super aromat
      5. Faszerowane pieczarkami - klasyka lub duszone z pieczarkami. W sezonie robię
      je z leśnymi grzybami i sosem śmietanowym.
      pozdrawiam
      andzia
    • xkropka Pieczone w piwie z rodzynkami 20.04.04, 14:03
      Nogi podzielić na mniejsze kawałki, obsypać przyprawami (proponuję rozmaryn,
      sól, czarny pieprz), ułożyć w naczyniu żaroodpornym, poporzekładać plasterkami
      boczku, ćwiartkami cebuli. W międzyczasie garść rodzynek zalać polową szklanki
      gorącego piwa. Jak rodzynki napęcznieją - wyłożyć je na nogi kurczęce i zalać
      całość tym samym piwem. na wierzch położyć jeszcze kilka wiórków masła. Piec do
      zrumienienia, od czasu do czasu przewracając. Podawać z kuskusem.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka