Dodaj do ulubionych

nie wyszly mi magdalenki ;-(

IP: *.range86-146.btcentralplus.com 24.01.11, 17:15
buuuu...
Zamowilam sobie specjalnie blache z Amazona i cala szczesliwa zabralam sie za pieczenie. Przepis: 100g masla stopic i ostudzic. 3 jajka utrzec ze 100g cukru i sokiem z polowy cytryny. Do miski przesiac make ze szczypta soli, wymieszac z masa jajeczna i na koniec dodac stopione maslo. Wyczytalam, ze niby ciasto powinno odstac w lodowce, co tez zrobilam - w ogole ciasto bylo dosc geste. Po napelnieniu foremek ponownie odstwilam blache do lodowki na jakies pol godziny i pieklam ... nie sprawdzalam dokladnie, w kazdym badz razie wyjelam, jak brzegi byly ladnie zezlocone. No i tak: smak fajny, ale mialy w srodku jakby... zakalca? jakby lekko niedopieczone byly? Dziwne, bo wszystko wskazywalo, ze pora juz je wyciagac... Druga blaszke trzymalam dluzej i bylo to samo, wiec to raczej nie kwestia dlugosci pieczenia.
Gdzie popelnilam blad? Pomozcie, bo tak sie na nie napalilam, taka bylam przeszczesliwa, ze mam juz blache, a tu taki niewypal... Maz mnie pocieszal, ze pyszne, ale ja i tak wiem, ze to nie to...
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: nie wyszly mi magdalenki ;-( 24.01.11, 17:39
      Ciasto istotnie moglo byc za gęste. Bardziej rosnie to, ktore jest luzniejsze. Dziwny pomysl z tym odstawianiem ciasta ucieranego - nie tylko robi sie gesciejsze, ale tez kiepsciej napowietrzone, a to skucha w przepisie bez proszku do pieczenia.
      Ale stawiam na zla - zbyt mocna - temperature pieca. Zezlocone brzegi i zakalczyk w srodku imho dosc kategorycznie na to wskazują. 10-15 stopni mniej i moze byc ok.
      Nie poddawaj sie i probuj, tylko wez inny przepis po prostu.
      Mozesz tez w formach magdalenkowych upiec ciasto na muffiny - o wiele prostsze i o wiele łaskawsze.
    • Gość: aqua48 Re: nie wyszly mi magdalenki ;-( IP: *.aster.pl 24.01.11, 22:39
      Nie piekłam, ale mam dwa przepisy, Pierre Herme podaje 100g mąki,100g masła, 120g cukru, 2 jajka, cytryna, proszek do pieczenia. Halbański dodaje jeszcze rum i daje 6 jajek. Żaden nie każe odstawić napełnionych ciastem foremek, natomiast każą je piec w gorącym piekarniku przez 15 minut. Herme w temp 220 przez 5 minut, a potem obniżyć do 200 i piec jeszcze dziesięć. Foremki napełnić w 3/4 wysokości. Może napełniłaś całe, albo nie dałaś proszku?
    • Gość: anka Re: nie wyszly mi magdalenki ;-( IP: *.range86-146.btcentralplus.com 25.01.11, 09:41
      Rzeczywiscie nie dodawalam proszku, ale go nie bylo w przepisie... Moze dodam troche nastepnym razem? I zrobie luzniejsze ciasto plus nizsza temperatura. Dzieki za podpowiedzi. Dam znac, co wyszlo. Sama nie wiem, jak to jest z tymi magdalenkami - gdzies wlasnie wyczytalam, ze wbrew pozorom one sa bardzo "tricky". ;-) Moze to zalezy, kto piecze? ;-) Zdaje sie nie jestem nowicjuszem w kuchni... No nic, nie bede sie poddawac. W weekend znowu sie z nimi zmierze. Obiecalam sobie, ze w tygodniu juz nic slodkiego nie upieke po wczorajszych kawowo-orzechowych ciasteczkach - naszlo mnie tak kolo 20... ;-)
      Jeszcze raz dzieki i jak moze cos jeszcze sobie przypomnicie, jakies wskazowki, to poprosze.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka