Dodaj do ulubionych

Lime ginger creme brulee - sok z limonki-problem?

IP: *.acn.waw.pl 27.01.11, 17:03
Chcialabym zrobic ten creme brulee (link ponizej) ale mam watpliwosc czy po dodaniu soku z limonki do smietanki i jajka i gotowaniu calosci w kapieli wodnej - masa sie po prostu nie zetnie ( w zasadzie nie ma mozliwosci zeby sie nie sciela??) i powstanie jajecznica...
Co sadzicie? Moze dodac tylko skorke z limonki?

www.taste.com.au/recipes/3730/lime+ginger+creme+brulee
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: Lime ginger creme brulee - sok z limonki-prob 27.01.11, 17:10
      lej spokojnie. smietanka to nie mleko :)
      po dodaniu cytryny do slodkiej smietany nie robi sie twarozek, a calosc jedynie gestnieje.
      ewentualnie uwazaj troche przy dodawaniu zoltek. ale ogolnie jestem pewna, ze nic sie nie stanie.
      natomiast z wieloletniego doswadczenia (praktcznie nie ma u mnie weekendu bez creme brulee) radzilabym nizsza temperature - 140 - 150° i dluzej. moj zostaje w kapieli wodnej jakies 50-60 min. z tym, ze moje miseczki nie sa jakies masakryczne plaskie :)
          • ania_m66 p.s. 28.01.11, 00:32
            na polskie warunki proponuje 600 ml smietanki 30-36% i 100 ml mleka 3,2%. normalnie dalabym proporcje smietany i mleka 2:1, ale przez sok z limetki moze lepiej bedzie te podane przeze mnie.
            jesli nie masz dostepu do lisci kaffir, daj jednego badyla trawy cytrynowej, ktora jest latwiejsza do kupienia. potraktuj trawe mlotkiem, zeby ja troche rozbic i wydobyc aromat. imbir sproszkowany, nie swiezy.
            raczej polecam palnik zamiast grilla do brazowienia cukru.
            a w oogle, to np gwarantuje za ten deser w podobnym stylu a bez babrania sie, poniewaz robilam go parokrotnie.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka