Dodaj do ulubionych

Co robicie na obiad?

01.02.11, 13:09
Nie mam pomysłu
może jakiś podsuniecie?
Obserwuj wątek
    • dzioucha_z_lasu Re: Co robicie na obiad? 01.02.11, 13:13
      Dzisiaj - zielone curry z rybą :)
      • mathias_sammer Re: Co robicie na obiad? 17.02.11, 10:06
        mam zagwozdke, co ugotowac w piatek. przyszly mi do glowy königsberge klopse. nigdy jeszcze nie robilem, jadlem juz i zjadlbym jeszcze raz.
        m.s.
    • matylda1001 Re: Co robicie na obiad? 01.02.11, 13:18
      Kurczak pieczony (gotowy z Leclerca), sałatka z porów (pochodzenie jak wyżej). Młode ziemniaki gotowane w domu. Co tam... byleby kompot był ;)
    • misia-your Re: Co robicie na obiad? 01.02.11, 13:21
      kapusniak:)
      • zetka50 Re: Co robicie na obiad? 01.02.11, 15:14
        Ja też; już zjedzony :)
    • default Re: Co robicie na obiad? 01.02.11, 13:24
      Wczoraj były kotlety z ryby, konkretnie z mrożonych filetów tialpii i limandy - wiem, to są potępiane tutaj ryby, ale kotleciki były bardzo dobre, delikatne w środku, chrupiące z wierzchu, z dużą ilością natki. Do tego mieszanka sałat z oliwą i cytryną oraz frytki.
      Dzisiaj grochówka - taka wege :), bez wędzonki, okraszona podsmażoną cebulką.
    • Gość: Kacha Re: Co robicie na obiad? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.11, 13:26
      Naleśniki z farszem z pieczarek i cebuli :)
    • very.martini Re: Co robicie na obiad? 01.02.11, 13:30
      KArtoflanke na wedzonym, duuuuzo majeranku.straszna mam chec na nia.
      A na drugie mi zostala duszona kiszona kapusta z wczoraj, wiec po prostu ja wykoncze

16%VOL
      22%VAT
      • Gość: aqua48 Re: Co robicie na obiad? IP: *.aster.pl 01.02.11, 13:42
        Jarzynowa z zacierką, a na drugie karkówka pieczona w sosie, ziemniaki i kapusta kiszona zasmażana. Jutro cebulowa z grzankami i grillowane mielone z surówką.
      • moniakociara Re: Co robicie na obiad? 01.02.11, 15:06
        Mozesz podac przepis na te kartoflanke? :)
    • vandikia Re: Co robicie na obiad? 01.02.11, 13:43
      tez nie mam weny ostatnio, nie chce mi się szukać, wymyślac i cierpię na brak świezych warzyw

ogórkowa będzie i kurczak pieczony najprostszym możliwym sposobem, części ułożone w naczyniu, skropione oliwą i ziołami i hajda
      i do tego ziemniory z wody i jakaś sałata
      • rudyocicat Re: Co robicie na obiad? 01.02.11, 14:07
        pierwsze - rosół na kości (warzywa po ugotowaniu wyciągnięte) pod koniec wrzucona pokrojona brukselka, przed zalaniem do talerzy włożyłam makaron ryżowy, startą marchewkę, wodorosty i 3 krewetki, całość posypałam szczypiorkiem... Doprawiam sosem sojowym...

drugie danie - sos z makaronem pełnoziarnistym: podsmażone mięso z uda indyka, pokrojone w paski, kurki i cebula w talarki, gdy wszystko doszło posoliłam i popieprzyłam, zalałam słodką śmietaną 12%, dużo koperku i wyciśniętego czosnku... Bardzo smaczne, polecam:)
        • mona_mayfair Re: Co robicie na obiad? 01.02.11, 21:51
          mmm drugie danie brzmi pysznie:)
          • rudyocicat Re: Co robicie na obiad? 02.02.11, 09:28
            mona i jest:) polecam gorąco, można też inne grzyby wykorzystać, robimy z prawdziwkami lub kurkami, bo takie pomroziłam w sezonie:) Udko indycze daję klejącą maź, moim zdaniem jest lepsze do sosu śmietanowego niż pierś (ale to pewnie kwestia gustu).... spróbuj:)
      • coralin Re: Co robicie na obiad? 01.02.11, 14:28
        U mnie dziś wątróbka z pieczarkami (kupione spontaniczne choć nie przepadam za pieczarkami, ale jak już kupiłam to zużyć trzeba). Zainspirowałam się wątkiem z GP. Na razie zimowe dania są ok, bo nie najadłam się nimi. Np. nie pamiętam już kiedy jadłam ziemniaki, a przecież lubię kopytka, placki ziemniaczane, zupę ziemniaczaną wiec choć raz zimą trzeba będzie zrobić. W sumie te pieczarki myślałam, że wylądują w sosie do kopytek, bo sos pieczarkowy z makaronem wcale mi się nie komponuje i nie lubię.
        Niezmiennie jak co zimę jem więcej mięsa (faworyci to: karkówka duszona z cebulą i przyprawami, gulasze, tażiny do tego fura warzyw, ale gotowanych lub kiszonki) i zdecydowanie częściej niż wcześniej ryb (uwielbiam rybę z porami lub ze szpinakiem). Polubiłam też zupy- kremy ze strączkowych. Przeprosiłam się z ryżem i jem często risotto lub ryż jako dodatek (choć i tak wolę kasze i tam gdzie pasują to zawsze je wybiorę). Rzadziej gości na stole makaron choć w ubiegłe zimy było inaczej.
    • Gość: awwa Re: Co robicie na obiad? IP: 212.160.148.* 01.02.11, 14:37
      nic - ide do restauracji
    • Gość: marzyciel Re: Co robicie na obiad? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.11, 14:58
      młode ziemniaczki z koperkiem ,jajko sadzone i mizeria
      • mhr-cs Re: Co robicie na obiad? 02.02.11, 07:53
        Gość portalu: marzyciel napisał(a):

> młode ziemniaczki z koperkiem ,jajko sadzone i mizeria
        to samo,
        zamiast mizerii
        spinat,
    • lashqueen Re: Co robicie na obiad? 01.02.11, 15:42
      Dziś będzie królik duszony w winie Marsala. Do tego jakieś contorno z bakłażanów żeby pozostać w sycylijskich klimatach :)
    • selica Re: Co robicie na obiad? 01.02.11, 16:04
      Risotto z cukinią. Do tego miała być sałata z musztardowo-miodowym vinaigrettem, ale sałaty w sklepie niet. Bu.
    • lykaena Re: Co robicie na obiad? 01.02.11, 16:08
      kwaśny kapuśniak na wędzonce
      oraz
      duszone zrazy cielęce w miodowym sosie z ziemniakami + surówka z kiszonych ogórków
      • Gość: miki202 Re: Co robicie na obiad? IP: *.limes.com.pl 02.02.11, 00:05
        Grochówka - groch przetarty, trochę rosołu. Pieczone skrzydełka i pieczone ziemniaki, na jednej blaszce - jeśli ziemniaki przekroić wzdłuż, to się pieką tyle samo, ok. 25 min. Sałata. Jutro może w końcu zrobię pyzy, bo się zima skończy, a to nie jest danie na upały.
    • rozyczko Re: Co robicie na obiad? 02.02.11, 00:15
      spaghetti z cukinia, chili, skorka cytrynowa i orzeszkami piniowymi....pyyyycha
      • linn_linn Re: Co robicie na obiad? 02.02.11, 10:22
        ...a ja z brokulami.
    • Gość: Kacha Re: Co robicie na obiad? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.11, 10:54
      U mnie dzisiaj: pieczona polędwica wołowa w sosie własnym z cebulką + sałatka z ogórka kiszonego, sałaty i papryki. Do tego kasza jęczmienna albo ziemniaki z wody - jeszcze nie wiem.
      • marghe_72 Re: Co robicie na obiad? 02.02.11, 12:40
        wczoraj ślimaki ;-) z ciasta na pizzę z mozzarella i suszonymi pomiodorami
        sałatka z roszponki
        banany i ananas z patelni (z karmelem pomarańczowym)

dziś polędwiczki wieprzowe w sambalu i mleku kokosowym
        sałata lodowa .. jeszcze nie wiem z czym
        • qubraq Re: Co robicie na obiad? 02.02.11, 12:56
          Le déjeuner - zupa wielowarzywna z makaronem i łyżką śmietany plus zielsko;
          Le diner - 2. danie - młode ziemniaki w łupach z wody + kawałek klopsa + surówka selerowa
          i do popijania CCGBW (czysty czerwony gorący barszcz winny) :-)
        • Gość: dede Re: Co robicie na obiad? IP: 217.11.129.* 03.02.11, 14:25
          A możesz coś więcej o tych polędwiczkach. Krojone? Całe? Duszone? Pieczone? Sambalem smarujesz?
          • marghe_72 Re: Dede 03.02.11, 14:49
            proszę bardzo
            fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,85274178,85274178.html
            to jedno z tych dań, które jemy cyklicznie :D
            • Gość: dede Re: Dede IP: 217.11.129.* 04.02.11, 07:41
              Marghe, dziękuję
            • lashqueen Re: Dede 04.02.11, 15:33
              Te Twoje polędwiczki, Marghe, już robią się powoli sławne :) Chyba będę musiała spróbować :)
              • ala67 Re: Dede 23.02.11, 11:25
                O rany, robię! Mam w domu wszystkie składniki poza...polędwiczkami;) Ale te kupic najprościej. Nareszcie spożytkuję czekające na zmiłowanie mleko kokosowe.
    • annjen Re: Co robicie na obiad? 02.02.11, 13:05
      dziś jest ogórkowa i fasolka po bretońsku, na jutro robię pomidorową z ryżem i mielone z buraczkami, a w piątek kopytka - może z sosem pieczarkowym i na pewno z surówką z kiszonej kapusty. tak jakoś mi wyszły najprostsze tradycyjne dania, ale może w niedzielę zaszaleję, zwłaszcza, że mamy rocznicę ślubu:)
      • poppy_pi Re: Co robicie na obiad? 02.02.11, 13:11
        kurczak chow mein
        • Gość: bożka Re: Co robicie na obiad? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.11, 13:19
          zamarynowana jeszcze na święta -polędwiczka wieprz, duszona w jabłku ,por ,cebula,
          majeranek,pieprz,wino głogowe domowe, podana z kaszą jęczmienną i buraczkami
    • roseanne Re: Co robicie na obiad? 02.02.11, 13:29
      za oknem sniezyca wiec az sie cche cos ciezkiego i rozgrzewajacego
      chyba "gulasz" z soczewicy z dynia
      dla reszty rodziny zwykly, wolowy
    • pomarola Re: Co robicie na obiad? 02.02.11, 14:17
      Wyciągnę z zamrażalnika przedostatni pojemnik z zamrożonym wywarem z grzybów (po ich gotowaniu do marynaty jesienią), zarzucę go perłową kaszką i może jednym pokrojonym ziemniaczkiem, do tego już na talerzu łyżka gęstej śmietany - będzie super grzybowa.
      A na drugie zrobię coś na osłodę tego szarego zimnego dnia - naleśniki z konfiturą z pigwy.
    • fig-ga Re: Co robicie na obiad? 02.02.11, 20:40
      Dzisiaj był paprykarz z kurczaka i kluski domowej roboty.
      • jennytalia Re: Co robicie na obiad? 03.02.11, 05:13
        Wczoraj byly gnocchi z wolowina w sosie cebulowym + surowka z kiszonej kapusty. Dzis penne carbonara.
    • Gość: wuwu Re: Co robicie na obiad? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.11, 12:48
      Krupnik i kotlety mielone z puree śmietanowo-koperkowym i sałatka z kiszonych warzyw.
      Jutro będzie grillowany łosoś podany z dzikim ryżem.
      • mhr-cs Re: Co robicie na obiad? 03.02.11, 13:03
        krupnik byl przedwczoraj,
        mielone podobnie wczoraj
        z salatka z czerwonych burakow,
        dzisiaj bez roboty pozostale
        mielone na bulce a la McDonalds,
        u mnie to tylko "jednodania",
        kiedys byly 3czy,
        ale to stare czasy

• marghe_72 Re: Co robicie na obiad? 03.02.11, 14:01
        dziś tradycyjnie
        zupa ogórkowa
        i kiełbasa smażona z cebulką
    • lykaena Re: Co robicie na obiad? 03.02.11, 19:27
      Dziś makaron spaghetti z sosem mejd baj mój mąż.
      Zupy wyjątkiem nie ma, bo z powodu kłopotów na pokładzie wróciliśmy dzisiaj dopiero co.
      • mhr-cs Re: Co robicie na obiad? 04.02.11, 08:53
        dzisiaj na pogode
        goraca i ostra soljanke,
        • qubraq Re: Co robicie na obiad? 04.02.11, 13:23
          mhr-cs napisała:

> dzisiaj na pogode goraca i ostra soljanke,

hej, skąd znasz saljankę? Z przepisu czy z "oryginału"? :-) Jadłem ją kilka razy - na Bialorusi, w Moskwie, na Uralu, w Tuwie, Workucie i Chabarowsku i prawie za każdym razem była troche inna :-))
          • mhr-cs Re: Co robicie na obiad? 05.02.11, 08:32
            to jakas moja kombinacja
            po przeczytaniu i zrobieniu
            kilku innych,
            wiec bez przepisu,
    • Gość: Kacha Re: Co robicie na obiad? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.11, 09:09
      U mnie dzisiaj tagiatelle z suszonymi pomidorami, mozzarellą, czarnymi oliwkami i świeżą bazylią.
      • Gość: Justynka Re: Co robicie na obiad? IP: *.suchanet.3s.pl 04.02.11, 13:54
        U mnie gołąbki:)
    • lashqueen Re: Co robicie na obiad? 04.02.11, 15:35
      Wczoraj fettuccine z sosem serowo-śmietanowym. Dziś będą indycze ossibuchi o aromacie cytrusów (z kumkwatem).
    • rozyczko Re: Zapiekane krewetki z ryzem i chorizo 04.02.11, 17:47
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,82064875,82064875.html
    • coralin Re: Co robicie na obiad? 04.02.11, 19:11
      Dziś warzywa na patelnię. Porażka. Lubie mieszanki mrożone, ale nigdy nie kupowałam tych z dodatkiem ziemniaków. Pierwszy i ostatni raz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka