blackswan28 01.02.11, 13:09 Nie mam pomysłu może jakiś podsuniecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dzioucha_z_lasu Re: Co robicie na obiad? 01.02.11, 13:13 Dzisiaj - zielone curry z rybą :) Odpowiedz Link Zgłoś
mathias_sammer Re: Co robicie na obiad? 17.02.11, 10:06 mam zagwozdke, co ugotowac w piatek. przyszly mi do glowy königsberge klopse. nigdy jeszcze nie robilem, jadlem juz i zjadlbym jeszcze raz. m.s. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Co robicie na obiad? 01.02.11, 13:18 Kurczak pieczony (gotowy z Leclerca), sałatka z porów (pochodzenie jak wyżej). Młode ziemniaki gotowane w domu. Co tam... byleby kompot był ;) Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Co robicie na obiad? 01.02.11, 13:24 Wczoraj były kotlety z ryby, konkretnie z mrożonych filetów tialpii i limandy - wiem, to są potępiane tutaj ryby, ale kotleciki były bardzo dobre, delikatne w środku, chrupiące z wierzchu, z dużą ilością natki. Do tego mieszanka sałat z oliwą i cytryną oraz frytki. Dzisiaj grochówka - taka wege :), bez wędzonki, okraszona podsmażoną cebulką. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kacha Re: Co robicie na obiad? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.11, 13:26 Naleśniki z farszem z pieczarek i cebuli :) Odpowiedz Link Zgłoś
very.martini Re: Co robicie na obiad? 01.02.11, 13:30 KArtoflanke na wedzonym, duuuuzo majeranku.straszna mam chec na nia. A na drugie mi zostala duszona kiszona kapusta z wczoraj, wiec po prostu ja wykoncze 16%VOL 22%VAT Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aqua48 Re: Co robicie na obiad? IP: *.aster.pl 01.02.11, 13:42 Jarzynowa z zacierką, a na drugie karkówka pieczona w sosie, ziemniaki i kapusta kiszona zasmażana. Jutro cebulowa z grzankami i grillowane mielone z surówką. Odpowiedz Link Zgłoś
moniakociara Re: Co robicie na obiad? 01.02.11, 15:06 Mozesz podac przepis na te kartoflanke? :) Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Co robicie na obiad? 01.02.11, 13:43 tez nie mam weny ostatnio, nie chce mi się szukać, wymyślac i cierpię na brak świezych warzyw ogórkowa będzie i kurczak pieczony najprostszym możliwym sposobem, części ułożone w naczyniu, skropione oliwą i ziołami i hajda i do tego ziemniory z wody i jakaś sałata Odpowiedz Link Zgłoś
rudyocicat Re: Co robicie na obiad? 01.02.11, 14:07 pierwsze - rosół na kości (warzywa po ugotowaniu wyciągnięte) pod koniec wrzucona pokrojona brukselka, przed zalaniem do talerzy włożyłam makaron ryżowy, startą marchewkę, wodorosty i 3 krewetki, całość posypałam szczypiorkiem... Doprawiam sosem sojowym... drugie danie - sos z makaronem pełnoziarnistym: podsmażone mięso z uda indyka, pokrojone w paski, kurki i cebula w talarki, gdy wszystko doszło posoliłam i popieprzyłam, zalałam słodką śmietaną 12%, dużo koperku i wyciśniętego czosnku... Bardzo smaczne, polecam:) Odpowiedz Link Zgłoś
mona_mayfair Re: Co robicie na obiad? 01.02.11, 21:51 mmm drugie danie brzmi pysznie:) Odpowiedz Link Zgłoś
rudyocicat Re: Co robicie na obiad? 02.02.11, 09:28 mona i jest:) polecam gorąco, można też inne grzyby wykorzystać, robimy z prawdziwkami lub kurkami, bo takie pomroziłam w sezonie:) Udko indycze daję klejącą maź, moim zdaniem jest lepsze do sosu śmietanowego niż pierś (ale to pewnie kwestia gustu).... spróbuj:) Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Co robicie na obiad? 01.02.11, 14:28 U mnie dziś wątróbka z pieczarkami (kupione spontaniczne choć nie przepadam za pieczarkami, ale jak już kupiłam to zużyć trzeba). Zainspirowałam się wątkiem z GP. Na razie zimowe dania są ok, bo nie najadłam się nimi. Np. nie pamiętam już kiedy jadłam ziemniaki, a przecież lubię kopytka, placki ziemniaczane, zupę ziemniaczaną wiec choć raz zimą trzeba będzie zrobić. W sumie te pieczarki myślałam, że wylądują w sosie do kopytek, bo sos pieczarkowy z makaronem wcale mi się nie komponuje i nie lubię. Niezmiennie jak co zimę jem więcej mięsa (faworyci to: karkówka duszona z cebulą i przyprawami, gulasze, tażiny do tego fura warzyw, ale gotowanych lub kiszonki) i zdecydowanie częściej niż wcześniej ryb (uwielbiam rybę z porami lub ze szpinakiem). Polubiłam też zupy- kremy ze strączkowych. Przeprosiłam się z ryżem i jem często risotto lub ryż jako dodatek (choć i tak wolę kasze i tam gdzie pasują to zawsze je wybiorę). Rzadziej gości na stole makaron choć w ubiegłe zimy było inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: awwa Re: Co robicie na obiad? IP: 212.160.148.* 01.02.11, 14:37 nic - ide do restauracji Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marzyciel Re: Co robicie na obiad? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.11, 14:58 młode ziemniaczki z koperkiem ,jajko sadzone i mizeria Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Co robicie na obiad? 02.02.11, 07:53 Gość portalu: marzyciel napisał(a): > młode ziemniaczki z koperkiem ,jajko sadzone i mizeria to samo, zamiast mizerii spinat, Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: Co robicie na obiad? 01.02.11, 15:42 Dziś będzie królik duszony w winie Marsala. Do tego jakieś contorno z bakłażanów żeby pozostać w sycylijskich klimatach :) Odpowiedz Link Zgłoś
selica Re: Co robicie na obiad? 01.02.11, 16:04 Risotto z cukinią. Do tego miała być sałata z musztardowo-miodowym vinaigrettem, ale sałaty w sklepie niet. Bu. Odpowiedz Link Zgłoś
lykaena Re: Co robicie na obiad? 01.02.11, 16:08 kwaśny kapuśniak na wędzonce oraz duszone zrazy cielęce w miodowym sosie z ziemniakami + surówka z kiszonych ogórków Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: miki202 Re: Co robicie na obiad? IP: *.limes.com.pl 02.02.11, 00:05 Grochówka - groch przetarty, trochę rosołu. Pieczone skrzydełka i pieczone ziemniaki, na jednej blaszce - jeśli ziemniaki przekroić wzdłuż, to się pieką tyle samo, ok. 25 min. Sałata. Jutro może w końcu zrobię pyzy, bo się zima skończy, a to nie jest danie na upały. Odpowiedz Link Zgłoś
rozyczko Re: Co robicie na obiad? 02.02.11, 00:15 spaghetti z cukinia, chili, skorka cytrynowa i orzeszkami piniowymi....pyyyycha Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kacha Re: Co robicie na obiad? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.11, 10:54 U mnie dzisiaj: pieczona polędwica wołowa w sosie własnym z cebulką + sałatka z ogórka kiszonego, sałaty i papryki. Do tego kasza jęczmienna albo ziemniaki z wody - jeszcze nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Co robicie na obiad? 02.02.11, 12:40 wczoraj ślimaki ;-) z ciasta na pizzę z mozzarella i suszonymi pomiodorami sałatka z roszponki banany i ananas z patelni (z karmelem pomarańczowym) dziś polędwiczki wieprzowe w sambalu i mleku kokosowym sałata lodowa .. jeszcze nie wiem z czym Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Co robicie na obiad? 02.02.11, 12:56 Le déjeuner - zupa wielowarzywna z makaronem i łyżką śmietany plus zielsko; Le diner - 2. danie - młode ziemniaki w łupach z wody + kawałek klopsa + surówka selerowa i do popijania CCGBW (czysty czerwony gorący barszcz winny) :-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dede Re: Co robicie na obiad? IP: 217.11.129.* 03.02.11, 14:25 A możesz coś więcej o tych polędwiczkach. Krojone? Całe? Duszone? Pieczone? Sambalem smarujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Dede 03.02.11, 14:49 proszę bardzo fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,85274178,85274178.html to jedno z tych dań, które jemy cyklicznie :D Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: Dede 04.02.11, 15:33 Te Twoje polędwiczki, Marghe, już robią się powoli sławne :) Chyba będę musiała spróbować :) Odpowiedz Link Zgłoś
ala67 Re: Dede 23.02.11, 11:25 O rany, robię! Mam w domu wszystkie składniki poza...polędwiczkami;) Ale te kupic najprościej. Nareszcie spożytkuję czekające na zmiłowanie mleko kokosowe. Odpowiedz Link Zgłoś
annjen Re: Co robicie na obiad? 02.02.11, 13:05 dziś jest ogórkowa i fasolka po bretońsku, na jutro robię pomidorową z ryżem i mielone z buraczkami, a w piątek kopytka - może z sosem pieczarkowym i na pewno z surówką z kiszonej kapusty. tak jakoś mi wyszły najprostsze tradycyjne dania, ale może w niedzielę zaszaleję, zwłaszcza, że mamy rocznicę ślubu:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bożka Re: Co robicie na obiad? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.11, 13:19 zamarynowana jeszcze na święta -polędwiczka wieprz, duszona w jabłku ,por ,cebula, majeranek,pieprz,wino głogowe domowe, podana z kaszą jęczmienną i buraczkami Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Co robicie na obiad? 02.02.11, 13:29 za oknem sniezyca wiec az sie cche cos ciezkiego i rozgrzewajacego chyba "gulasz" z soczewicy z dynia dla reszty rodziny zwykly, wolowy Odpowiedz Link Zgłoś
pomarola Re: Co robicie na obiad? 02.02.11, 14:17 Wyciągnę z zamrażalnika przedostatni pojemnik z zamrożonym wywarem z grzybów (po ich gotowaniu do marynaty jesienią), zarzucę go perłową kaszką i może jednym pokrojonym ziemniaczkiem, do tego już na talerzu łyżka gęstej śmietany - będzie super grzybowa. A na drugie zrobię coś na osłodę tego szarego zimnego dnia - naleśniki z konfiturą z pigwy. Odpowiedz Link Zgłoś
fig-ga Re: Co robicie na obiad? 02.02.11, 20:40 Dzisiaj był paprykarz z kurczaka i kluski domowej roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
jennytalia Re: Co robicie na obiad? 03.02.11, 05:13 Wczoraj byly gnocchi z wolowina w sosie cebulowym + surowka z kiszonej kapusty. Dzis penne carbonara. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wuwu Re: Co robicie na obiad? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.11, 12:48 Krupnik i kotlety mielone z puree śmietanowo-koperkowym i sałatka z kiszonych warzyw. Jutro będzie grillowany łosoś podany z dzikim ryżem. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Co robicie na obiad? 03.02.11, 13:03 krupnik byl przedwczoraj, mielone podobnie wczoraj z salatka z czerwonych burakow, dzisiaj bez roboty pozostale mielone na bulce a la McDonalds, u mnie to tylko "jednodania", kiedys byly 3czy, ale to stare czasy Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Co robicie na obiad? 03.02.11, 14:01 dziś tradycyjnie zupa ogórkowa i kiełbasa smażona z cebulką Odpowiedz Link Zgłoś
lykaena Re: Co robicie na obiad? 03.02.11, 19:27 Dziś makaron spaghetti z sosem mejd baj mój mąż. Zupy wyjątkiem nie ma, bo z powodu kłopotów na pokładzie wróciliśmy dzisiaj dopiero co. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Co robicie na obiad? 04.02.11, 08:53 dzisiaj na pogode goraca i ostra soljanke, Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Co robicie na obiad? 04.02.11, 13:23 mhr-cs napisała: > dzisiaj na pogode goraca i ostra soljanke, hej, skąd znasz saljankę? Z przepisu czy z "oryginału"? :-) Jadłem ją kilka razy - na Bialorusi, w Moskwie, na Uralu, w Tuwie, Workucie i Chabarowsku i prawie za każdym razem była troche inna :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Co robicie na obiad? 05.02.11, 08:32 to jakas moja kombinacja po przeczytaniu i zrobieniu kilku innych, wiec bez przepisu, Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kacha Re: Co robicie na obiad? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.11, 09:09 U mnie dzisiaj tagiatelle z suszonymi pomidorami, mozzarellą, czarnymi oliwkami i świeżą bazylią. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Justynka Re: Co robicie na obiad? IP: *.suchanet.3s.pl 04.02.11, 13:54 U mnie gołąbki:) Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: Co robicie na obiad? 04.02.11, 15:35 Wczoraj fettuccine z sosem serowo-śmietanowym. Dziś będą indycze ossibuchi o aromacie cytrusów (z kumkwatem). Odpowiedz Link Zgłoś
rozyczko Re: Zapiekane krewetki z ryzem i chorizo 04.02.11, 17:47 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,82064875,82064875.html Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Co robicie na obiad? 04.02.11, 19:11 Dziś warzywa na patelnię. Porażka. Lubie mieszanki mrożone, ale nigdy nie kupowałam tych z dodatkiem ziemniaków. Pierwszy i ostatni raz. Odpowiedz Link Zgłoś