Dodaj do ulubionych

mega-kaloryczny sos kaparowy:)

IP: *.dynamic.chello.pl 13.02.11, 20:31
Nie dla odchudzających się i nie dla lubiących lekką kuchnię - ciężki i kaloryczny sos do mięs lub ryb, ale za to jaki pyszny...
Inspiracją był sos jaki jadłam w restauracji oraz jeden z odcinków Makłowicza w podróży, gdzie robił podobny sos. Proporcji nie podam bo robię na oko.

Klarowane mało + odrobina mąki, zrobić zasmażkę, dodać sok z połowy cytryny + skórkę (ja skórki nie dodaję bo nie lubię), mocno odparowany bulion, chwilę gotować. Dodać kapary (ze 2 duże łyżki), trzymać chwilę na ogniu. Dodać śmietankę słodką (Makłowicz dodawał też trochę kwaśnej), ja od siebie dodałam też łyżeczkę musztardy. Jeszcze chwilkę potrzymać na ogniu żeby śmietanka się podgrzała. I już.

Wiem że tu jest dużo przeciwników sosów z dodatkiem mąki, ale jak się komuś nie podoba to albo nie zrobi, albo zmodyfikuje:) Od jakiegoś czasu szukałam przepisu na taki sos, i również tu, na forum, znalazłam przepisy na sos cytrynowo-kaparowy bez śmietany i mąki, ale jakoś nie do końca mi to pasowalo.. jednak taki tradycyjny polski z mąką i śmietaną bardziej przemawia do moich kubków smakowych:)

Ja nie jadam słodyczy, więc taki sos to dla mnie taka sama rozkoszna rozpusta jak dla niektórych ciastko z kremem:)

Obserwuj wątek

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka