Dodaj do ulubionych

Przepis na pyszny sernik z jabłkami

27.04.04, 16:49
... lub jabłecznik z serem jak kto woli. Zrobiłam ostatnio i nie dość że
wyglądał baardzo efektownie ( nawet ciężko mi było przekonać moją teściową że
nie kupiłam go w cukierni :) ) to znikł w kilka chwil a o okruszki prawie się
pobito . Naprawdę polecam !!!

SERNIK ŚMIETANKOWY Z JABŁKAMI ( na średnią tortownicę 26 cm)

Ciasto: 25 dkg mąki, sól , 1/2 kostki masła , 10 dkg cukru pudru , 1 żółtko ,
2 łyżki gęstej śmietany , tłuszcz do tortownicy
Masa: 1 opakowanie (25 dkg) serka śmietankowego ( ja używam Campina lub
Mocarz), 10 dkg cukru , torebka budyniu śmietankowego , skórka starta z
1 cytryny , 4 jajka , 1 szklanka śmietany kremówki schłodzonej
Wierzch: ok. 4-5 dużych jabłek (mogą być jak najbardziej deserowe bo one NIE
mają się rozpiec), 2 łyżki rodzynek , 2 łyżki cukru , trochę
cynamonu mielonego , kilka łyżek konfitury morelowej , 1/3 op.
płatków migdałowych

Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę przesiać do dużej miski lub na stolnicę , dodać masło i cukier
puder , posiekać . Dodać żółtko , szczyptę soli , śmietanę i szybko zagnieść
ciasto.Uformować kulę , owinąć folią spożywczą i na godzinę włożyć do
lodówki. Następnie wykleić ciastem natłuszczoną tortownicę , boki również (
niezbyt grubo).
Masa: Serek utrzeć z cukrem i proszkiem budyniowym.Wbić jajka , dodać skórkę
z cytryny i dalej ucierać . Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w
masę serową. Masę wyłożyć na ciasto , wyrównać.
Wierzch: Rodzynki sparzyć i osączyć. Jabłka obrać pokroić w ćwiartki , usunąć
gniazda nasienne a potem pokroić w plasterki. Ułożyć jabłka promieniście na
masie ( tak jak dachówkę - zachodząco na siebie). Jabłka posypać rodzynkami ,
cukrem i cynamonem . Piec 1 godz i 10-20 min w 190 C. Wyjąć i
przestudzić .Konfiturę podgrzać i posmarować nią grubo wierzch i trochę
cieniej boki ciasta. Następnie boki obsypać uprażonymi na patelni płatkami
migdałowymi.

Mówię wam przepyszne a jak wygląda !!
pozdrawiam
Aga
Obserwuj wątek

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka