Dodaj do ulubionych

Nie umiem zrobić zupy - barszcz

IP: *.jeleniagora.hypnet.pl 01.03.11, 18:19
Czy ten przepis na początek jest ok?
www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/zupy/barszcz_ukrainski/przepis.html
Przeczytałam, zrozumiałam, ale czy mi wyjdzie? Czy to dobry przepis?
Proszę o wyrozumiałość. :)
Obserwuj wątek
    • moniakociara Re: Nie umiem zrobić zupy - barszcz 01.03.11, 18:25
      A dlaczego ma nie wyjść? Ja robie z takich samych składników, ale nie zawsze daje przecier pomidorowy, daje za to więcej buraków i ziemniaków (bo lubie), do tego seler. Zamiast suszonej fasoli daje puszkowana, bo nie chce mi się nigdy moczyc przed ;) Ide na łatwizne.
    • Gość: Aśka Re: Nie umiem zrobić zupy - barszcz IP: *.147.96.77.nat.umts.dynamic.eranet.pl 02.03.11, 02:34
      Ten przepis jest dosyć skomplikowany dla początkującej . Napiszę jak ja robię :
      raz na dwa tyg. gotuję rosół cały gar 10 l , część oczywiście do skonsumowania jako rosół z makaronem a część zamrażam w 3 porcjach .
      Na bulion wrzucam ziemniaki i warzywa , buraczki osobno gotuję do miękkośći . Jak ziemniaki są miękkawe dodaję starte buraczki oraz kapustę też startą ze 2 dobre garscie - gotuję z 10 min i dodaję fasolę z poszki (przepłukaną) ze 2 łyżki koncetratu pomidorowego i ze 3-4 łyżki śmietany 18 % (zachartowaną) . Barszcz jest pyszny sycący i czasem robię też jak moja babcia (Ukrainka) ziemniaki gotowane osobno okraszone cebulką i skwarkami . JAk nie masz bulionu to możesz ugotować bezpośrednio przed barszczem (mięso wyjąć jak zmięknie i można zrobic z niego galaretkę , potrawkę lub po prostu zjeść gotowane) .
      smacznego
    • qubraq Hej Aniu Aniu! :-) 02.03.11, 17:25
      Kilka razy pisalem tu o moich barszczach nibyukraińskich ale raczej bardziej kubrakowych, ale chcialbym Ci podpowiedzieć coś barszczowego więc zobacz w naszej wyszukiwarce - no tyle ze ja moje braszcze zakwaszam juz na talerzu moim wlasnym zakwasem buraczanym a buraki wstepnie gotuje razem z bulionem dobrze ponad godzine i potem wywalam precz a barszcz z dużą ilościa warzyw juz gotuje na samym bulionie :-)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka