Dodaj do ulubionych

Kogut w winie dobry ten przepis ?

IP: *.alan.krakow.pl 05.03.11, 20:23
w/g Makłowicza

Składniki / meal compositions:
poporcjowny duży kogut wiejski,
10 dag - pieczarek pokrojonych w ćwiartki,
1-2 - liście laurowy lub gałązka tymianku,
10 dag - masła,
1 – łyżka mąki,
10 szt. - małych cebulek,
1 – szklanka bulionu,
0,5 l. - wytrawnego czerwonego wina,
sól, pieprz
Plan / recipe:
na patelni rozgrzewamy mocno tłuszcz, na którym obsmażamy koguta, którego wcześniej posoliliśmy, natarliśmy świeżo zmielonym pieprzem ( pamiętajmy, że najpierw smażymy na stronie ze skórą, a dopiero później na stronie jej pozbawionej).
po obsmażeniu z obu stron przekładamy koguta na talerz.
tłuszcza spod niego wylewamy i na patelnię z rozgrzanym masłem dodajemy pokrojone w ćwiartki cebulki i po lekkim obsmażeniu przekładamy na miseczkę bez tłuszczu.
w garnku roztapiamy masło i dodajemy cebulki
po ok. 2-3 min dosypujemy mąkę i obsmażamy wyrabiając zasmażkę i dodajemy do niego podsmażone kawałki kurczaka, pieczarki, liść laurowy, bulion drobiowy, i wino i gotujemy ok. 1 godz.
po tym czasie wyjmujemy kurczaka i doprowadzamy do redukcji płynu – tzn. ok. 1/3 płynu powinna wyparować.
można dodać wątróbkę kurzą, którą ścieramy nożem i na samym końcu dodajemy do sosu, aby go zagęścić zamiast zasmażki.
gdy sos wyparował i lekko zgęstniał, ponownie dodajemy kawałki koguta i podgrzewamy go po czym możemy podawać na talerzu z sosem



tylko nie wiem kiedy te pieczarki dodać?
Może ktoś cos
Obserwuj wątek
    • tadek-niejadek Re: Kogut w winie dobry ten przepis ? 05.03.11, 20:37
      Lucek! Przepis dobry tylko kogut będzie kiepski. Jeśli to ma być duży kogut wiejski to weź kocioł do gotowania bielizny, wrzuć tam ptaka, nalej wody pod dekiel, włącz gaz i idź na piwo. A jak nad ranem wrócisz i płyn się za ten czas lekko zredukuje to dolej wody i legnij do południa. W południe zobacz czy ptaszysko przymiękło. Jeśli tak to go smaż, duś i pieść na wszystkie możliwe sposoby a jak nie to daj psiakom na pożarcie. Wina i pieczarek szkoda... ale przepis dobry... pozdrowienia - tn
        • tadek-niejadek Re: Kogut w winie dobry ten przepis ? 05.03.11, 21:56
          ... i to mi się panie Lucek podoba bardzo. Tylko weź ptaka ze sobą i między jednym a drugim dzbanem potrenuj na nim z Kisielem uderzenia karate tak, żeby ani jedna cała kostka w nim nie została. Radości będzie na całą remizę a potem zwiń masę kogucią w reklamówkę, w domu ją rzuć na patelnię, jakiś smalec, ogórek pociachany do tego i "azu po tatarsku" jak znalazł. Kłuć w gębę będzie strasznie ale ponoć urok "azu" w tym, żeby kłuło... a ode mnie w prezencie dla Ciebie i Kisiela jeszcze jeden dzbanek z wyższej półki, ten za 4.70... tn
          • felinecaline Re: Kogut w winie dobry ten przepis ? 05.03.11, 22:57
            Ten przepis to raczej Maklowicza "wariacja na temat" niz autentyk.
            Ponizej prosty i latwy przepis na te tradycyjna niemal narodowa potrawe "strarej Francji":
            Przepis na 10 osob:
            Podzielic koguta na porcje, uzywajac skrzydelka i palki, posolic, popieprzyc.
            Obsmazyc na zloto.
            Posiekac 3 plastry surowego boczku o grubosci 1 cm,posolic, popieprzyc, polaczyc z posiekanymi 2 duzymi cebulami i 1 szalotka.
            Wyjac z garnka obsmazone porcje koguta, umiescic siekanine z cebulami, 7 zabkow obranego i rozgniecionego czosnku, skore z boczku, dodac lisc laurowy i tymianek.
            Gotowac bardzo powoli i dlugo.
            Im dluzej gotowane tym lepiej.
            Dolozyc obsmazone porcje drobiu.
            Przepalic z 1 kieliszkiem armagnac'yu (mozna zastapic dowolnym alkoholem oprocz oczywiscie brynspirytu.
            Dolac tyle przepalonego dobrego, czerwonego wina, zeby przykrylo w garnku cala zawartosc.
            Gotowac conajmniej 3 godziny
            Pieczarki zbedne.
            Mozna zjesc z chlebem albo z dodatkiem bretonskich pomaranczy, ktore dodadza potrawie wykwintnosci :P.
    • mhr-cs Re: Kogut w winie dobry ten przepis ? 06.03.11, 08:31
      tego przepisu nie znam
      robie go po francusku
      nazywa sie "pijany kogut"
      jest tylko przedtem marynowany
      w czerwonym wytrawnym winie,
      potem sie podsmaza i robi sos,
      doklanych skladnikow nie mam,
      bo i tak robie wszystko na "oko"
      i on jest bardzo smaczny,
      • bagatella Re: Kogut w winie dobry ten przepis ? 06.03.11, 10:19
        Hej dwa_ kaurczaki!
        Akurat ktos to dobrze przetlumaczyl bo coq to jak najbardziej kogut jest:)
        A co do przepisu, osobiscie nie lubie koguta w winie, nie ma tam co jesc, zostaja prawie same kosci:)
        Uwazam ten pomysl i przepis za wyjatkowo nieudany, szkoda i koguta i wina i w ogole czasu.
          • Gość: Lucjan zMjM no to klapa IP: *.alan.krakow.pl 06.03.11, 18:29
            a chciałem z Kisielem imprezę zrobić i jakieś towary na koguta w winie wyrwać :)
            ale nic to zrobimy inaczej zamiast koguta zapodamy udka z kurczaka 8 szt dla nas po dwa i 4 dla towarów:)

            mam jeszcze pytanie czy aby to bezpieczne danie i czy Kisiel będzie mógł wsiąść na swoją piekielną maszynę (rower) i wyskoczyć do sklepu po.......
            • tadek-niejadek Re: no to klapa 06.03.11, 19:16
              .. no i po co będziesz człowieka po nocy i to na rowerze ganiał. Szkoda pieniędzy na majonezy. A poresztą się upoci i ochotę na tańce straci. Kuknij tu po tym forum za qubrakiem, piwniczka u niego zdrowa, a co do udek to jak obaj się dołączymy do was to starczyć też powinno. Ja tam z gołymi ręcami też nie przylecę. Akurat całkiem przypadkowo mam przysmak hydraulika i ogon wołowy ze świńskimi uszami co na ósemkę do rana wystarczyć powinno... a muzyka o koguciku już jest... w777.wrzuta.pl/audio/0IQOxALHDl8/droga_do_gwiazd_-_akordeon .. tn
            • Gość: dwa_kurczaki Re: Kogut w winie dobry ten przepis ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.11, 20:51
              Hej!

              Ja kiedyś, będąc lżeszy o jakieś 30 kg przez pomyłkę zrobiłem koguta. Co prawda nie gotowałem, ale piekłem. Przez bite 8 godzin i był twardy.
              ;-)
              Koguta raczej nie da się doprowadzić do jadalności poprzez gotowanie nawet przez 3-4 godziny - pozostanie twardy jak podeszwa.
              Nie wiem jak Ty, ale ja nie spotkałem się z nikim, kto coq au vin robi z koguta (w składnikach w przepisach francuskich jeśli jest kogut, to taki mało wyrośnięty, czyli po naszemu kurczak).

              Pozdrowienia,
              dwa_kurczaki
              ps. a może we Francji są inne koguty niż u nas?
              • felinecaline Re: Kogut w winie dobry ten przepis ? 06.03.11, 21:02
                ..."Koguta raczej nie da się doprowadzić do jadalności poprzez gotowanie nawet prze
                > z 3-4 godziny - pozostanie twardy jak podeszwa"...
                I wlasnie dlatego Francuzi od epoki galijskiej gotuja koguta w winie, ktore ma te wlasciwosc, ze powoduje kruszenie miesa.
                Tu slownik nie wystarcza.
                • Gość: dwa_kurczaki Re: Kogut w winie dobry ten przepis ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.11, 21:19
                  Hej!

                  Aha, nie będę już ciągnąć tej dyskusji. W sumie jak Ci tak, zależy, niech będzie kogut.
                  ;-)
                  Po prostu spróbuj zrobić takiego koguta ;-)
                  Spróbuj, opowiedz jak będzie smakować.
                  Przejrzyj też przepisy na to danie, mimo, że w nazwie jest coq, to to składnikach jest albo kurczak, albo części kurczaka, albo kura (najrzadziej) albo... kapłon ;-)
                  Przepisy się zmieniają, nazwy zostają.

                  Ale jak chcesz, nie będę się upierać, może być i kogut, w końcu krową nie jestem i mogę zmienić zdanie, pokój pomiędzy ludźmy ważniejszy jest, niż kwestia czy to kura, czy kogut.
                  ;-)

                  Pozdrowienia,
                  dwa_kurczaki
                  • felinecaline Re: Kogut w winie dobry ten przepis ? 06.03.11, 21:34
                    Na tej samej zasadzie dziala receptura na boef bourgignon np taka jak na tej stronie:
                    www.marmiton.org/recettes/recette_boeuf-bourguignon-a-ma-facon_14895.aspx
                    Francuzi wolowine jedza albo krwista, albo gotowana dlugo i dosc mozolnie z dodatkiem wina, ktore i w tym przypadku zmiekcza nader wloknista tkanke miesniowa.
                    Podobnie postepuje sie z "gruba" dziczyzna. Zeby uprzedzic zastrzezenia zco do nazewnictwa nie chodzi o tusze tej dziczyzny, ale o kaliber ("gros gibier).
                    Co do slownictwa w ogole: tytul watku glosi "kogut w winie", cytowana receptura dotyczy koguta, nigdzie jednak nie sugerowalam , ze nie mozna go zastapic kurczakiem czy innym drobiem .
                    Ty jednak - takie odnioslam wrazenie miales zastrzezenia co do tlumaczenia a nie receptury.
                    Natomiast - piekac swojego koguta i to przez 8 godzin nie mogles uzyskac innego efektu - odwadniajaca sie tkanka stopniowo coraz bardziej twardniala. Do kazdego surowca nalezy dobrac odpowiednia recepture, ot co.
                    • aqua48 Re: Kogut w winie dobry ten przepis ? 07.03.11, 13:34
                      Feline ma całkowitą rację z kogutem. Także w polskiej książce "Kuchnia Francuska na co dzień i od święta" w przepisie na "coq au vin" każą wziąć koguta z dodatkową informacją, że można tak przyrządzać dużą kurę, lub kurczaka. Tu również koguta radzą zamarynować w winie (cierpkim i ciężkim) na 12 godzin przed duszeniem.
      • felinecaline Re: ale kiedy wino ? 07.03.11, 23:42
        No przeciez przepis podaje chyba dosc dokladnie kolejnosc czynnosci.
        Najpiers obsmazyc mieso i "spyrke", potem osobno jarzyny, przezpalic lieso z mocnym alkoholem (nie wiem, Lucek, czy w Grabinie znajdziesz Armagnac, swojski bimber wszakoz wystarczy) potem wszystko wrzucic do garnka, zalac winem i dlugo gotowac. Czasu nie podaje, bo to przeciez zalezy, czy bedziesz gotowal na kuchni z fajerka, na gazowej czy na ekektryce.
        Dobrze ugotowany kogut daje sie poznac po tym, ze mieso ledwie - ledwie trzyma sie kosci i nie jest lykowate.
        Zastosowanie bimbru polecam do wszystkich trwardawych rodzajow miesa.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka