ania.rene 11.03.11, 10:39 nie chcę używać do rosołu i innych zup vegety itp, jak mogę go przyprawić żeby miał dobry smak? rosół robię z kurczaka, marchwi, pory, selera, pietruszki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdulka26 Re: Rosół - jak przyprawić? 11.03.11, 10:41 Sól i pieprz :)ja daję czasem kostkę rosołową i ma fajny smak-rosół oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agniesia Re: Rosół - jak przyprawić? IP: *.adsl.alicedsl.de 11.03.11, 12:47 a w czym jest lepsze dodanie kostki rosolowej zamiast vegety?? bo jak dla mnie to wlasciwie to samo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajwa Re: Rosół - jak przyprawić? IP: 212.160.148.* 11.03.11, 15:35 magdulka26 napisała: > Sól i pieprz :)ja daję czasem kostkę rosołową i ma fajny smak-rosół oczywiście. kostka to to samo co vegeta :/ sol pieprz dodaj ziele angielskie, liscie laurowe, szafran albo lubczyk mozna i owoce jalowca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szkocja Re: Rosół - jak przyprawić? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.03.14, 19:23 Zero kostek i weget. Po to jest sól warzywa i zioła. Do rosołu duuuuuzo gotujemy warzyw - ja robie to osobno Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Rosół - jak przyprawić? 30.03.14, 14:49 Gość portalu: szkocja napisał(a): > [...] Do rosołu duuuuuzo gotujemy warzyw - ja robie to osobno Bez sensu. Dowcip polega na tym, żeby mięso i warzywa gotowały się razem i przeszły swoim smakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Rosół - jak przyprawić? 30.03.14, 15:35 beata_ napisała: > Bez sensu. > Dowcip polega na tym, żeby mięso i warzywa gotowały się razem i przeszły swoim > smakiem. Przepraszam, a po co mają przechodzić wzajemnie swoim smakiem skoro po dwóch lub trzech godzinach wspolnego gotowania mięso i warzywa mozna bez zalu wywalic i na bulionie rosolowym jeszcze przez 15 minut pogotowac troche swiezych warzyw zeby rosołek nie byl zupelnie "goły" no chyba ze ktos jest miłośnikiem wygotowanych warzyw i mięsa kurzego czy wolowego... Przyznam sie ze gotując rosół kurzy z ćwiartki kurczaka gotuje go razem z warzywami ale po 40 minutach wyciagam z bulionu i przeznaczam do dalszej odrębnej obróbki lub od razu do jedzenia "na gorąco" a warzywa gotuje jeszcze przez nastepne 40 minut i wywalam precz z bulionu a na bulionie dogotowuje jeszcze przez kwadrans małą ilość swiezych rozdrobnionych warzyw; ale moze nie mam racji... Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Rosół - jak przyprawić? 30.03.14, 16:05 qubraq napisał: > beata_ napisała: > > > Bez sensu. > > Dowcip polega na tym, żeby mięso i warzywa gotowały się razem i przeszły > > swoim smakiem. > > Przepraszam, a po co mają przechodzić wzajemnie swoim smakiem skoro po dwóch lub > trzech godzinach wspolnego gotowania mięso i warzywa mozna bez zalu wywalic i > na bulionie rosolowym jeszcze przez 15 minut pogotowac troche swiezych warzyw > zeby rosołek nie byl zupelnie "goły" no chyba ze ktos jest miłośnikiem wygotowanych > warzyw i mięsa kurzego czy wolowego... Przyznam sie ze gotując rosół kurzy > z ćwiartki kurczaka gotuje go razem z warzywami ale po 40 minutach wyciagam z > bulionu i przeznaczam do dalszej odrębnej obróbki lub od razu do jedzenia "na goraco" > a warzywa gotuje jeszcze przez nastepne 40 minut i wywalam precz z bulionu > a na bulionie dogotowuje jeszcze przez kwadrans małą ilość swiezych rozdrobnionych > warzyw; ale moze nie mam racji... Wiesz... co kraj, to obyczaj :-) Po diabła te dziwne sztuki z warzywami wyczyniać? Rosół, to rosół - zwykle czysty (z makaronem albo ziemniakami), chociaż niektórzy lubią jeszcze "ze śmieciami" z gotowania. To na czym się gotował (mięso i jarzyny) zużywam do innych celów zamiast wywalać precz. ps Według mnie "rosół" z ćwiartki kurczaka, gotowany 80 minut to nie rosół, tylko wywar z mięsa i jarzyn albo zupa jarzynowa z wkładką, jeśli mięsa i jarzyn nie wyjmiesz. Ciekawi mnie też na ile wody tę ćwiartkę kurczaka przeznaczasz. Na pół litra? Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Rosół - jak przyprawić? 31.03.14, 09:57 beata_ napisała: > ps > Według mnie "rosół" z ćwiartki kurczaka, gotowany 80 minut to nie rosół, ćwiartke kurczaka gotuje w bulionie tylko 40 minut; > tylko wywar z mięsa i jarzyn albo zupa jarzynowa z wkładką, jeśli mięsa i jarzyn nie > wyjmiesz. masz racje ale ja zawsze wyciagam mieso i jarzyny z bulionu czy tez jak piszesz z wywaru, a propos, przypomnialem sobie ze dawniej, kiedy jeszcze nie bylem starcem, rzeczywiscie jadalem rosol czysty tylko z makaronem ale teraz, na stare lata, przekonalem sie ze dobrze mi robi spora ilosc gotowanych warzyw w kazdej zupie ale czasem sobie robie taki rosol jak dawniej ;-) > Ciekawi mnie też na ile wody tę ćwiartkę kurczaka przeznaczasz. Na pół litra? dlaczego na poł litra? czy to żart?... około dwóch litrów wody... Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Rosół - jak przyprawić? 31.03.14, 17:38 qubraq napisał: > beata_ napisała: > > > ps > > Według mnie "rosół" z ćwiartki kurczaka, gotowany 80 minut to nie rosół, > > ćwiartke kurczaka gotuje w bulionie tylko 40 minut; Tym bardziej! :-) > > tylko wywar z mięsa i jarzyn albo zupa jarzynowa z wkładką, jeśli mięsa i jarzyn nie > > wyjmiesz. > > masz racje ale ja zawsze wyciagam mieso i jarzyny z bulionu czy tez jak piszesz > z wywaru, > a propos, przypomnialem sobie ze dawniej, kiedy jeszcze nie bylem starcem, > rzeczywiscie jadalem rosol czysty tylko z makaronem ale teraz, na stare lata, > przekononalem sie ze dobrze mi robi spora ilosc gotowanych warzyw w kazdej zupie ale > czasem sobie robie taki rosol jak dawniej ;-) No i wtedy właśnie robisz dopiero rosół :-) > > Ciekawi mnie też na ile wody tę ćwiartkę kurczaka przeznaczasz. Na pół litra? > > dlaczego na poł litra? czy to żart?... około dwóch litrów wody... Nie żart, tylko jak się okazuje uzasadnione pytanie :-) Ćwiartka na 2 litry wody w żaden sposób nie stworzy rosołu, na pół litra wody (może ciut więcej) trochę rosół przypomni... Noooo, chyba że to kurczak gigant 3-4 kilogramowy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Rosół - jak przyprawić? 01.04.14, 09:47 beata_ napisała: > Nie żart, tylko jak się okazuje uzasadnione pytanie :-) > Ćwiartka na 2 litry wody w żaden sposób nie stworzy rosołu, na pół litra wody ( > może ciut więcej) trochę rosół przypomni... > Noooo, chyba że to kurczak gigant 3-4 kilogramowy ;-) Różnimy sie zasadniczo w kwestii definicji rosołu i wcale nie jestem przekonany ze to Ty masz rację... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edi800 Re: Rosół - jak przyprawić? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.14, 10:56 > Różnimy sie zasadniczo w kwestii definicji rosołu i wcale nie jestem przekonany > ze to Ty masz rację... ;-) Skoro wchodzimy w definicje, to zacznijmy od tego, że rosół 'ortodoksyjny' to zupa na wołowinie. Ponieważ wołowina jest trudniej dostępna i bardzo droga, od lat w Polsce przyjęła się namiastka prawdziwego rosołu gotowana na drobiu. Nazywa się to rosołem, ale z prawdziwym rosołem ma to tyle wspólnego, co flaczki z boczniaka z prawdziwymi flakami wołowymi. Nawiasem mówiąc, podobnie ma się sprawa z bigosem. Przez lata wyrobiono temu daniu opinię 'resztkowego', podczas gdy prawdziwy bigos należy do wykwintnych i nienajtańszych dań. Więc mówienie o tym, że na ćwiartce kurczaka można ugotować 2 litry rosołu, to wolne żarty. Można tak zrobić lekki wywar drobiowy stanowiący bazę do jakiejkolwiek zupy, poza rosołem oczywiście :) Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ I to jest mniej więcej to, co miałam... 01.04.14, 12:53 ... na myśli, mówiąc zwłaszcza o tej ćwiartce kurczaka :-) Co do "ortodoksyjnego" rosołu dałabym małą poprawkę, chociaż mogę się mylić... rosół na samej wołowinie, to też nie całkiem to. Moja babcia gotowała rosół na mięsie kurzym (kiedy jeszcze były dostępne prawdziwe kury) z wołowym (szponder albo inne z kością). I dla mnie jest to klasyka, a raczej może jedna z "klasyk" :-) Bigos też w życiu nie był dla mnie daniem "resztkowym" - owszem różne rodzaje mięsa (z wyjątkiem drobiu i podrobów) doń dokładam, ale zawsze jest to mięso i kiełbasa kupione specjalnie do bigosu, które obsmażam dla koloru i lepszego smaku tak mięsa, jak i bigosu w całości. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: I to jest mniej więcej to, co miałam... 01.04.14, 18:33 beata_ napisała: > ... na myśli, mówiąc zwłaszcza o tej ćwiartce kurczaka :-) Przepraszam, nie zajmuję sie "ortodoksją" a szczególnie "ortodoksją" nazewnictwa potraw; to samo dotyczy "klasyki" - dla mnie klasyka to łacińskie nazwy roślin np... Może jestem zbyt mało "szlachetny" ale dla mnie rosół to rosół... wątpiacym mogę polecić sławetną książkę z lat trzydziestych XX wieku pani Marji Disslowej pt:" Jak gotować" str. 95 rozdział VII, pkt 1 albo naszą "Kuchnie Polską PWE" sprzed ponad 50ciu lat, str. 158... Proszę o wybaczenie mi mojej "inności" ;-) Spróbuje nastepnym razem ugotowac mój rosół na dwóch ćwiartkach kurczaka... :-) niech to będzie mój osobisty wkład w uspokojenie obecnej medialnej histerii wojennej w Polsce... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: I to jest mniej więcej to, co miałam... 01.04.14, 22:50 Ależ Qubraqu! To nie żadna histeria wojenna! :-) Tyko serce się kraje, kiedy lekki bulion nazywany jest "rosołem". Na własny użytek można sobie to określać jak chcieć, ale na kuchenno-kulinarnym forum jakieś normy nomenklaturowe i jaką taką precyzję w nazewnictwie warto zachować. Choćby, a może zwłaszcza po to, żeby młodszemu pokoleniu nie namieszać w głowach, bo w końcu "prawdziwy" rosół zniknie całkiem z naszej kuchni. No i rozróżnienie bulion - rosół skądś się wzięło i czemuś chyba ma służyć, czyż nie? Do niczyich preferencji smakowych się nie wtrącam ani przekonywać do swoich nie zamierzam. Skoro Tobie i wielu innym tak smakuje, a i zdrowotności służy, to mnie nic do tego :-) ps Jakbyś te dwie ćwiartki kurczaka miał odchorować, to już może lepiej zostań przy swojej recepturze i proporcjach :-) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: I to jest mniej więcej to, co miałam... 02.04.14, 10:05 beata_ napisała: > Ależ Qubraqu! To nie żadna histeria wojenna! :-) Miła moja, ależ nieee! ;-) nigdy bym sie nie ośmielił tak nazywac Twojej opinii o nazwach rosołu! ... skądże... miałem po prostu na myśli tę medialno-polityczną histerię ukraińską i ściaganie do Polski dwóch ciężkich brygad natowskich dla wzmocnienia naszej obrony w razie spodziewanego napadu na Polske dzikich hord zza naszej wschodniej granicy... ;-) Już sluchać tych bredni nie mogę ... tylko tyle ;-) > Tyko serce się kraje, kiedy lekki bulion nazywany jest "rosołem". pl.wikipedia.org/wiki/Bulion pl.wikipedia.org/wiki/Ros%C3%B3%C5%82 > ps > Jakbyś te dwie ćwiartki kurczaka miał odchorować, to już może lepiej zostań prz > y swojej recepturze i proporcjach :-) rzecz w tym ze ja sobie wybieram mięso z tej jednej ćwiartki kurczakowej i podsmażam troche na maśle i potem mam na drugie danie na dwa dni; dwie ćwiartki to bedzie jedzenia a jedzenia aż na 4 dni... ;-) ja po prostu nie jem wiele na drugie danie bo to jeszcze przychodzą ziemniaki albo ryż podsmazany lub kasza gryczana albo jakies kluski i do tego na "garni" sporo surówki albo warzyw no i 0,4 litra goracego kwaśnego czerwonego barszczu czystego albo kwasnego mleka na popitkę a potem tu juz nic wiecej no chyba ze sobie zrobie kompot albo jakis sok owocowy z jablak gruszek i marchewki... pozdrawiam Cię Beatko ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ A nieeee, to spoko :-)) 02.04.14, 16:05 Nie skojarzyłam z sytuacją bieżącą, bo po prostu wszelkie wiadomości mnie omijają. Radia nie mam, TV mi się zepsuł (chwalić Boga!), od gazet się odzwyczaiłam i żyję sobie w błogiej nieświadomości :-) Dla niektórych to nie do pojęcia, ale mnie z tym dobrze :-) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: A nieeee, to spoko :-)) 03.04.14, 09:58 beata_ napisała: > Nie skojarzyłam z sytuacją bieżącą, bo po prostu wszelkie wiadomości mnie omija > ją. Radia nie mam, TV mi się zepsuł (chwalić Boga!), od gazet się odzwyczaiłam > i żyję sobie w błogiej nieświadomości :-) > Dla niektórych to nie do pojęcia, ale mnie z tym dobrze :-) doskonale Cie rozumiem ale jakos tak ogladam troche w tv TVN 24, Discovery, Plenete+, Animal Planet Travel i stąd te wiadomosci a radio mam ustawione na RMF Classic - na muzykę... www.youtube.com/watch?v=eZATxcplbfM Dzis własnie gotuje od rana rosół z dwóch ćwiartek kurczaka (980 gramow!) w dwóch litrach wody!; jestem ciekaw jaki wyjdzie... pzdr ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
marbor1 Re: A nieeee, to spoko :-)) 03.04.14, 13:57 Qubraczku, bardzo cię lubię i z przyjemnością czytam twoje posty. Ha to brzmi zupełnie jak oświadczyny!. Z przyjaźni do ciebie dam ci taką radę na przyszłość, do tych dwóch ćwiartek kurczaka dokup 1 małą gicz cielęcą i nich ci pani sprzedającą przerąbie ją na pół. Dolej dodatkowo jeszcze 1/2 l. wody i dodaj do włoszczyzny 1 małą główkę czosnku. Rosół będzie na pewno jeszcze lepszy. Z mięsa rosołowego można zrobić doskonały farsz do krokietów, dodając poszatkowane i obrumienione pieczarki z cebulą. Do tego twój barszczyk na zakwasie i masz następne królewskie obiady. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: A nieeee, to spoko :-)) 04.04.14, 09:46 marbor1 napisała: > Qubraczku, bardzo cię lubię ... o jejku... aż sie zaczerwienilem na stare lata... ;-) Wielkie dzieki za sympatię i za rady ale ja jakos juz od wielu wielu lat nie lubie wołowiny ani cielęciny i nawet w rosole one mi nie leżą; zrobilem wczoraj ten sosół z dwoch potęznych ćwiartek z dodatkiem papryki czosnku kmnku i kawałka fenkułu; ćwiartki wjąłem po godzinie i po rezebraniu mialem całą patelnię mięsiwa, ktore podsmazyłem na maśle z cebulką i juz wczoraj mialem część z niego na drugie danie; Odpowiedz Link Zgłoś
pluton232 Rosół? 05.04.14, 22:19 Dla mnie liść laurowy i ziele angielskie do rosołu to galareta na gorąco. Rosół to mięso plus włoszczyzna, sól i pieprz i nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dana Re: A nieeee, to spoko :-)) IP: *.skierniewice.vectranet.pl 01.06.14, 17:06 Ja oprócz mięsa 2/3 garnka+ 1/3 garnka woda i pozostałe składniki ( warzywa rosołowe, łodygi z natki i kopru oraz ząbka czosnku, dodaję grzybka suszonego 1 sztukę i przypaloną cebulę na płycie lub gazie a do tego wiadomo: liść laurowy. pieprz w ziarnach i ziele angielskie ). Można wrzucić maleńką szczyptę cukru i wolno gotować .Ja już gotowałam rosół w szybkowarze i też nieźle smakował. Odpowiedz Link Zgłoś
sfornarina Re: Rosół - jak przyprawić? 02.04.14, 10:15 > Zero kostek i weget. Po to jest sól warzywa i zioła. Do rosołu duuuuuzo gotujem > y warzyw - ja robie to osobno bosz. Przeciez caly sekret dobrej zupy na kurczaku lezy w smazeniu. Korpus kurczaka wsadzic na dobrze rozgrzana patelnie, obsmazyc na potege, wsadzic do gara z woda (okolo 4l) i gotowac minimum godzine. Z liscmi laurowymi, plaska lyzeczka soli i zielem angielskim. (Ja tam jeszcze pakuje peczek swiezego tymianku, ale nie trzeba) Po godzinie na patelni po kurczaku mocno podsmazyc warzywa pokrojone w kostke - cebula, por, marchew, pietruszka, seler. Wrzucic do wody z kurczakiem, gotowac kolejna godzine. Na pałe, nawet bez probowania, wywar uda sie genialnie. Ot, cala filozofia:) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs wiecej nie potrzrbuje jeszcze 11.03.11, 10:47 ania.rene napisała: > nie chcę używać do rosołu i innych zup vegety itp, jak mogę go przyprawić żeby > miał dobry smak? > > rosół robię z kurczaka, marchwi, pory, selera, pietruszki. > cebule przekrojona na pol i na patelni bez tluszcu podsmazyc prawie na "czarno", dodaje tez 2wa listki bialej kapusty, to z kuchni wietnamu, wlasciwie to warzywa daja mu smak, dlatego daje od razu no i ziarenka,listek ale to znasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evro444 Re: wiecej nie potrzrbuje jeszcze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.11, 10:50 ziele lubczyku, najlepsze świeże ale susz też się nadaje Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiaken Re: Rosół - jak przyprawić? 11.03.11, 12:11 Spróbój rosół doprawić tak: 1 listek laurowy 3-4 ziarenka pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego posiekana natka przyprawa do zup sól pieprz Odpowiedz Link Zgłoś
hester83 Re: Rosół - jak przyprawić? 11.03.11, 12:33 przypalana cebula, ząbek czosnku, kilka ziarenek pieprzu,od święta dla zaostrzenia 1 maleńka chili. Odpowiedz Link Zgłoś
floress Re: Rosół - jak przyprawić? 11.03.11, 14:21 Ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach, sól, lubczyk, czosnek, cebula pieczona w łupinie, pietruszka nać, koperek, marchew, seler, pietruszka korzeń, por. Mięso nie za tłuste, bo z kurczaka robi się mdły. Warto dodać odrobinę wołowiny. Ja robię na udźcu z indyka, jest wyraźniejszy w smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Rosół - jak przyprawić? 11.03.11, 14:28 Zamiast natki z pietruszki można dać siekanej kolendry, jest lepsza. I koniecznie opalona cebula, daje smak i kolor. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Rosół - jak przyprawić? 11.03.11, 15:53 Ja nie moge kupic kolendry. Lubczyk tez niedostepny. A ogrodnik ze mnie zaden... :(( Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs zamroz w tym roku jak bedzie, 12.03.11, 05:56 linn_linn napisała: > Ja nie moge kupic kolendry. Lubczyk tez niedostepny. A ogrodnik ze mnie zaden.. > . :(( potem jak z ogrodka swiezy, Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: zamroz w tym roku jak bedzie, 12.03.11, 07:54 Napisalam, ze nie moge kupic: znaczy to, ze nie ma w sprzedazy w ogole. Ani dzis, ani latem: w ogole nie ma. Jasne? Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs no to bardzo przepraszam, 12.03.11, 08:39 linn_linn napisała: > Napisalam, ze nie moge kupic: znaczy to, ze nie ma w sprzedazy w ogole. Ani dzi > s, ani latem: w ogole nie ma. Jasne? za moja niewiedze ze on tam nie rosnie, Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Rosół - jak przyprawić? 13.03.11, 02:17 Jesli chcesz, moge ci wyslac :). Lubczyk tylko liscie suszone, ale jesli masz kawaleczek ziemi, to moge wyslac nasiona (wysiew w kwietniu) - malo wymagajacy i rosnie jak glupi, a bedziesz miala wtedy korzenie - sa oblędnie aromatyczne (cos jak zapach ultra-selera). Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: Rosół - jak przyprawić? 14.03.11, 08:36 Wyrosnie nawet w wiekszej donicy , w domu czy na balkonie , tylko trzeba o niego dbac :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x ziele angielskie, sól, pieprz. IP: *.unitymediagroup.de 11.03.11, 17:18 Na talerzu każdy może sobie indywidualnie doprawić Maggi. Odpowiedz Link Zgłoś
z_plus_z Re: Rosół - jak przyprawić? 11.03.11, 21:00 > rosół robię z kurczaka, marchwi, pory, selera, pietruszki. A ile w sumie mięsa i kości dajesz na np. 1,5 litra wody? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yśty Re: Rosół - jak przyprawić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.11, 21:32 pytanie z gatunku dziwnych. ROSÓŁ nie wymaga specjalnych zabiegów. To co gotujesz to zupka na wywarze z kurczaka. Rosół nastawia się z mięsa rosołowego czyli wołowiny rosołowej i solidnej wiejskiej kury lub koguta. Z tym, co proponujesz, dodatkiem warzyw, plus opalona,a nawet spalona cebula ,po kilku godzinach pyrkotania ROSÓŁ wymaga tylko zieleniny(koper,pietruszka) ewentualnie lubczyku na talerzu ,dla podkreślenia smaku i ozdoby. Dla tych co lubią może być świeżo zmielony pieprz,ale też na talerzu. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs czasami dodaje trawe cytrynowa, 12.03.11, 08:43 ania.rene napisała: > nie chcę używać do rosołu i innych zup vegety itp, jak mogę go przyprawić żeby > miał dobry smak? > > rosół robię z kurczaka, marchwi, pory, selera, pietruszki. > Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Rosół - jak przyprawić? 12.03.11, 10:50 Bardzo dawno nie gotowalem rosołu, wole różne zupy warzywne ale mój zupowy proces technologiczny jest jest zasadniczo bardzo podobny do tych ktore tu opisamo; ja- z przypraw -dodaje jeszcze kminek i rozmaryn, suszome sliwki grzyby i pomidory i czasem zathar ktorego spory woreczek kiedys dostałem od Jacka; Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs kazdy ma prawo miec swoj rosol,czy nie? 12.03.11, 11:27 qubraq napisał: > Bardzo dawno nie gotowalem rosołu, wole różne zupy warzywne ale mój zupowy proc > es technologiczny jest jest zasadniczo bardzo podobny do tych ktore tu opisamo; > ja- z przypraw -dodaje jeszcze kminek i rozmaryn, suszome sliwki grzyby i pom > idory i czasem zathar ktorego spory woreczek kiedys dostałem od Jacka; Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: kazdy ma prawo miec swoj rosol,czy nie? 12.03.11, 16:42 mhr-cs napisała: > kazdy ma prawo miec swoj rosol,czy nie? Oczywiście, ja nawet lubilem rosół - musze sobie ktoregos dnia zrobic taki typowy jasny rosól drobiowo-wolowy ze szpondrem i piersią kurzą, z ktorej potem zrobie ragout z warzywami a sam rosół zjem na czysto tylko z makaronem i kaukaską kindzą albo silantrą czyli natką kolendry :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AnkaKw Re: kazdy ma prawo miec swoj rosol,czy nie? IP: *.enterpol.pl 13.03.11, 13:03 Zawsze do gara gotującego się rosołu dodaję oprócz warzyw papryczkę chili i jeden lub dwa suszone grzybki. Odpowiedz Link Zgłoś
forencka Re: Rosół - jak przyprawić? 13.03.11, 21:30 Jak się kto do glutaminianu przyzwyczai, to mu ciężko zmienić upodobania. Solidna porcja mięsa drobiowego i kawałek wołu, plus włoszczyzna, plus ziele ang, listki laurowe, pieprz i sól, lubczyk i cebula opalona, potem pyrkania 4 godziny i będzie idealny. Jak nie jest to proponuje odwyk od glutaminianu :) Czas pyrkania jest bardzo istotny. Odpowiedz Link Zgłoś
shilaa Re: Rosół - jak przyprawić? 14.03.11, 01:46 Ilu ludzi, tyle sposobow na zrobienie rosolu. Niestety naprawde dobry rosol zdarza sie jesc rzadko, zwlaszcza odkad ludzie przyzwyczaili sie do maggi i vegety. Wazne jest mieso - do rosolu z kurczaka dobrze jest dodac kawalek wolowiny. Przepyszny jest rosol z perliczki (chociaz wiem jak trudno ja dostac...). Wazne sa warzywa - poza klasycznym zestawem marchew/seler/pietruszka/por warto dodac tez cos innego. We Wloszech bardzo czesto dodaje sie np. cukinie. Duzo ludzi dodaje cebule. Wazny jest czas i sposob gotowania. Rosol powinien sie gotowac bardzo dlugo i na bardzo malym gazie. A jesli chodzi o przyprawy i ziola to poza sola i pieprzem warto dodac np. lisc laurowy, ziele angielskie, lubczyk, probowalam nawet rosolu z galka muszkatolowa i gozdzikami i tez mi smakowal. Koniecznie "cos zielonego" - pietruszka, jak ktos lubi kolendra (ja nie cierpie kolendry, wiec dodaje pietruszke). Wlosi do talerza z rosolem dodaja tez tarty parmezan. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Rosół - jak przyprawić? 14.03.11, 11:00 forencka napisała: > Jak się kto do glutaminianu przyzwyczai, to mu ciężko zmienić upodobania. Ze wstydem przyznaje sie to równiez mnie dotyczy, ale to są smaki z dzieciństwa - w domu dziecka zupy sie doprawialo maggi i taki mi smak pozostał na cale zycie ... wiem - rozumiem ale jednak no... smakuje mi i nie poradze nic na to; kiedys nasz Szopen_cn, kiedy jeszcze pracował w fabryce żywnosci w Kantonie, napisał na naszym forum PKS, ze glutaminian sodu tak naprawde wcale nie jest taki szkodliwy i ja mu wierze bo ten Facet jest zawodowym znawcą tej problematyki! Wybaczcie tę skrywaną wstydliwą prawdę ale komu sie przyznam jak nie Wam, moja droga kuchenna rodzino! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
elisabeth46 Re: Rosół - jak przyprawić? 18.06.14, 09:32 Ja jak gotuję rosół to dodaję dosyć dużo zielonej części pora, 2-3 szt oskrobanej marchewki, 1 sporą pietruszkę, kawałek obranego selera- bulwa, jego wielkość zależy od zapotrzebowania na ilość rosołu, 6 ziarenek czarnego pieprzu, 2-3 ziarenek ziela angielskiego, 1-2 listki laurowe i 1 obraną ale w całości opieczoną nad palnikiem cebulę białą i oczywiście zalewam zimną wodą; a jak już się zagotuje, zmniejszam gaz do tzw pyrkotania aż mięsko jest miękkie - soli dodaję dopiero pod sam koniec gotowania. Vegetę używam tylko i wyłącznie jak nie mam zupełnie warzyw. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Rosół - jak przyprawić? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.11.14, 11:47 elisabeth46 napisała: > 2-3 szt oskroban > ej marchewki, 1 sporą pietruszkę, kawałek obranego selera- bulwa, obierki do rosołu, warzywo potem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chinczyk ale to miało być o przyprawach IP: *.dynamic.chello.pl 07.11.14, 18:28 pieprz (sypki/cały) -standard ziele angielskie - standard liść laurowy - standard goździk suszony grzybek lubczyk rozmaryn warzywa to nie przyprawy: a łupki z czosnku i cebuli (sól) to oczywiście konserwant a nie przyprawa, jeśli nie będziemy rosołu przechowywać dłużej niż tydzień to nie proponuje, można przyprawić na talerzu. - standard ale dodawanie soli to koszmar ta lista powinna być kilka razy dłuższa... Odpowiedz Link Zgłoś
kremka2014 Re: ale to miało być o przyprawach 07.11.14, 23:19 Kulki pieprzu, palona na gazie cebula, liść laurowy, tymianek, natka lubczyku i pietruszki, czasem liść kapusty do zaostrzenia smaku,czasem rozmaryn. Poza tym najlepszy rosol jest wtedy gdy gotujesz go na różnych rodzajach mies, a wiec wolowina, kura, indyk we wspólnym garze to ideal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość rosół IP: 193.200.51.* 07.05.15, 12:19 witam, dawno temu myślałam o tym że rosół jest najprostrzą zupą, niestety by był pyszny to nie jest takie proste. Kiedyś używałam vegety i innych sztucznych dodatków , do czasu. udało mi sie kupić mieszankę przypraw , co prawda w Gdańsku , ale Pan obiecał że będą sprzedawać też na allegro i w internecie ( spichlerz smaków albo gdański spichlerz smaków- nie pamiętam dokładnie). Mieszanka z obcych "rzeczy " zawiera sól, no ale zawsze jej używamy do rosołu, dlatego przy dosmaczaniu wsypać mieszankę , a dopiero pod koniec gotowania dodać sól , w miarę potrzeb. mój "myk rosołowy" to dodatkowo zamiast pieprzu czarnego dodaje pieprz seczyański , według mnie jest bardziej aromatyczny. Przyprawę do rosołu dodaje do każdej zuby gotowanej na wywarze, polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
slimcamelia5 Re: Rosół - jak przyprawić? 26.06.17, 14:14 Dodaję jeszcze koper i lubczyk i lubię dodać na koniec kapusty włoskiej Odpowiedz Link Zgłoś