Dodaj do ulubionych

Szukam przepisu na sos do sałatek

IP: *.barn.cable.virginmedia.com 18.03.11, 22:17
ale takich służących jako dodatek do obiadu (mieszanki sałat, pomidory, ogórek, rzodkiewka, awokado, czerwona cebula itp). Większość sosów robionych jest na bazie octu, lub majonezu/musztardy które też go zawierają. ja nie znoszę octu (żadnego!) i od razu wyczuwam w sosie najmniejszą ilośc, która zniechęca mnie do jedzenia. Wiem że można zastąpić cytryną, ale może jakies inne pomysły? aha i chodzi mi o sosy kremowe, nie przezroczyste (typu winegret) i najlepiej nie na jogurcie, bo moim zdaniem zaglusza smak salatki i jest za gesty. nie za dużo wymagam? jest wogole cos takiego? kiedys jadlam w restauracji salate z takim sosem , byl koloru jasnokremowego i naprawdę mi smakowal.
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Szukam przepisu na sos do sałatek 18.03.11, 22:38
      Ukrec domowy rzadki majonez na soku cytrynowym, mozesz tam dodac czego ci sie zywnie podoba. Mozesz tez zrobic domowa musztardę - wystarczy lyzka gorczycy utluczona w mozdzierzu plus sok z cytryny i przyprawy. Oba sosy mozesz dowolnie rozcienczyc smietana czy czym tam. Mozesz tez zrobic sos na bazie awokado, utartym z oliwą i doprawionym cytryną.
      • marghe_72 Re: Szukam przepisu na sos do sałatek 18.03.11, 23:02
        zmiksuj na przykład pomidora z oliwą, czosnkiem i bazylia, solą i pieprzem

albo rózne zioła z odrobiną ricotty i oliwy

albo zioła + cytryna + oliwa

jogurt (tak, wiem, ze wolisz bez jogurtu, ale może dasz się przekonać) + cytryna, czosnek i odrobina sosu sambal

sos pleśniowy z jogurtem.. zbyt intensywny w smaku?
    • annjen Re: Szukam przepisu na sos do sałatek 18.03.11, 23:15
      1. majonez + oliwa z oliwek + sok z limonki (cytryna pewnie też się nada), sól, pieprz.
      2. majonez pół na pół z jogurtem + ketchup + sok z cytryny + sól, pieprz, cukier do smaku

to moje ulubione, sama będę śledzić wątek, pewnie coś nowego podchwycę:)
      • Gość: dorotkah Re: Szukam przepisu na sos do sałatek IP: *.hsd1.il.comcast.net 19.03.11, 05:43
        Ciekawe.Rzeczywiscie w moich sosach albo jest cos kwasnego,zwykle cytryna albo troche majonezu.Tez bede sledzic watek bo jemy duzo takich salat i nowy dobry sos zawsze jest mile widziany.Ja zwykle robie: oliwa albo olej z pestek winogron,cytryna,sol,pieprz,miske posmarowac czosnkiem.Czesto dodaje pokruszona fete i odrobine oregano.Albo parmesan.
        • aqua48 Re: Szukam przepisu na sos do sałatek 19.03.11, 16:17
          Oliwa, kapkę soku z cytryny, i dwa gotowane żółtka, ukręcić na krem Można albo dosolić, albo dodać łyżkę miodu jeśli ma być bardziej na słodko.
    • wersja_robocza Re: Szukam przepisu na sos do sałatek 19.03.11, 17:00
      Sos holenderski wg Marthy Stewart:
      wrzuć do blendera: żółtka, sok z cytryny troszkę ciepłej wody, sól i pieprz i ubij. Następnie na mniejszych obrotach powoli wlej roztopione masło. Miksuj do czasu uzyskania gęstego, aksamitnego sosu o konsystencji kremu. Idealny do jarzyn, mięsa, wędlin, kanapek czy jajek.
      Fajny sos to tzatziki. Można dodać do niego ciut posiekanej mięty dla orzeźwienia.
      Inny, który lubię, to sos z oliwy, cytryny, miodu, musztardy i chilli plus sól i pieprz.
      • wersja_robocza Re: Szukam przepisu na sos do sałatek 19.03.11, 17:13
        No i sos żurawinowy do mięs i serów.
        Uwielbiam.
        Owoce żurawiny suszone lub mrożone gotuję z wodą, aż się niemal rozpadną. Dodaję ciut cynamonu, soli, pieprzu oraz... żurawinówki i dalej gotuję, aż do redukcji nadmiaru wody. Czasem dodaję do tego kilka goździków albo kawałek imbiru, albo ze 2 łyżki borówek.
    • Gość: genny Re: Szukam przepisu na sos do sałatek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.11, 17:16
      Oliwa+musztarda (np dijon) +miód. Niedawno tutaj przeczytałam i uzależniłam się.
    • scoutek Re: Szukam przepisu na sos do sałatek 19.03.11, 18:51
      moja mama zawsze robiła taki, który powtarzam do zielonej sałaty, ale do mieszanek też się nadaje:
      gotuję jajko na twardo, biorę wystudzone żółtko i ucieram chwilkę ze szczyptą soli, odrobiną cukru i sokiem z cytryny, do tego dodaję śmietanę i pokrojone pozostałe białko z jajka
    • eurytka Re: Szukam przepisu na sos do sałatek 21.03.11, 06:53
      Najlepszy jest vinegrette, sól, cukier, ocet,
      dla wrażliwców sok z cytryny olej, lub oliwa wsio rawno,
      czosnek zmiażdżony lub drobniutko posiekany kto lubi,
      do słoiczka, zakręcić, wstrząchnąć wybełtać i jest.
      Można uroizmaicać ziołami różnistymi,
      musztardą, ketchupem, majonezem,
      śmietaną czy jogurtem czy nawet maggi...
      Mnie się nie chce żółtka siekać ani kręcić:)
      Utrę gotowane na tarce do sałaki lub pociacham nożem:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka