bobralus
22.03.11, 00:02
Szykuję chłopu całonocną zakrapianą imprezę urodzinową dla kilkunastu osób. Ludzie młodzi, mały przekrój gustów kulinarnych - od wielbicieli polskiej klasyki do koleżanek na wiecznej diecie. Ogólny zamysł mam taki, żeby było prosto, raczej pożywnie plus jakieś elementy "light". Głównie przekąskowo, ewentualnie coś ciepłego później wieczorem. Tyle razy już się narobiłam jakiś mini pieczarek nadziewanych ratatujem, ton ozdobnie sklejonych fougasse czy innych roladek a potem umeczona ledwo sie przebieralam albo wpadalam w ogolna biegunke pomysłow czy eksperymentów, że tym razem chcę mocno okroić swoje zakusy.
Wstępny pomysł:
2 Sałatki (jedna raczej na pewno pieczarki duszone, jajko na twardo, ogorek kiszony, por plus sos jogurtowo majonezowy; druga myslalam o czyms z rybą)
Warzywa w z różnymi dipami na bazie jogurtu
Kupne dobrej jakości pasztet, kabanosy, wędlina, jakiś ser + sos chrzanowy, tatarski, zurawina
Pieczywo
Śledź w oleju z cebulką
Fougasse z pieczona papryką, suszonymi pomidorami i oliwkami
Babeczki czekoladowe
Ciasto gruszkowe z kruszonką
W ramach tortu sernik nowojorski, bo taki zazyczyl sobie jubilat. Na ciepłe danie myslalam o quesadillas, ale nie wiem, czy bedzie mi sie chcialo je "lepić" w trakcie imprezy. Może jakieś pałki z kurczaka, szaszłyki, zupa gulaszowa? Chciałabym trochę poszaleć, ale żeby nie było za dużo, na razie jest chyba minimalnie za mało i jakoś tak za prosto jak na mój gust, jak myślicie? Najchętniej zrobiłabym kanapeczki z różnymi pastami, śledziem, wędliną itd. ładnie przyozdobione jak w czeskich barach sałatkowych, może taka forma zamiast rzuconego pasztetu i kabanosów? Ale wtedy wszystko bedzie zapychajace - i sałatka z majonezem, kanapki, fougasse, słodkosci. Aaa będę wdzięczna za wszystkie pomysły porządkujące ten bałagan.