Dodaj do ulubionych

creme brulee z krowkowym nadzieniem

07.04.11, 00:06
witam,
eksperymentuje wlasnie z moim ulubionym deserem. masa podstawowa postoi do jutra rana w lodowce po czym wyladuje w kapieli wodnej.
dodalam do niej dobrej kawy i alkoholu, skorupke zrobie z odatkiem odrobiny fleur de sel.
mam w lodowce sloik konfitury mlecznej bonne maman i tak sobie mysle co by bylo, gdybym na dno kazdej miseczki polozyla tak z kopiasta lyzeczke.
jesli sie calkiem rozpusci, to do bani; calosc bedzie za slodka i moze nawet zle sie sciac. w sumie masa ma dosc stala konsystencje, wiec moze zostanie na dnie? jak myslicie? moze widzial ktos na jakims blogu cos podobnego? bene?
Obserwuj wątek
        • ania_m66 Re: creme brulee z krowkowym nadzieniem 07.04.11, 10:04
          linn, problem jest w tym, ze creme brulee siedzi dlugo w piecu, bo ok godziny. poza tym jest kompletnie plynny na poczatku. ciasto muffinkowe ma inna konsystencje, gdyby taka mial moj krem w ogole bym sie nie pytala. w plynie wszystko rozpuszcza sie koncertowo.
          • ania_m66 upszejmie donosze 07.04.11, 17:12
            ze eksperyment zakonczyl sie sukcesem. nawet wlozona prosto z lodowki na dno masa krowkowa pozostala tam gdzie trzeba nie rozpuszczajac sie w reszcie :)
            oczywiscie patent "miekki, ciagnacy sie karmel na dole - kawa z wanilia i brandy - karmelowa skorupka na gorze" zostal opracowany z mysla o konkretnej milosniczce kaw z syropami smakowymi i kremu brulee i trzeba taka kombinacje lubic :) (ale nie jest to trudne)
    • ania_m66 Re: creme brulee z krowkowym nadzieniem 09.04.11, 21:45
      bardzo zly przepis imho. proporcje absolutniew do kitu. nie sadze, aby zostal wyprobowany.
      co to znaczy "mala smietana"?
      na 6 zoltek potrzebujemy 600 ml plynu (najlepiej 400ml smietanki + 200ml tlustego mleka. jego czesc mozna zastapic innymi dodatkami- pürre z mango, espresso, brandy; zaleznie od przepisu) i 120g (6 lyzek) cukru. plus szczypte soli. ja dodaje na ta ilosc 2 laski wanilii, ale mozliwe, ze niektorzy zadowola sie jedna. z tych proporcji wychodzi 6 do 8 porcji, zalezy od wielkosci miseczek.
      przepisy z sama smietana sa do bani; za tluste i ciezkie. to mleko nadaje calosci lekkosci. robie creme brulee co tydzien, przetestowalam i poeksperymentowalam z roznymi przepisami i uwazam, ze doszlam w tym deserze do absolutnej perfekcji.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka