Dodaj do ulubionych

Jak upiec ciasto francuskie?

18.04.11, 08:52
Mam przepis na karpatkę z ciastem francuskim,ale nie wiem czy ciasto francuskie,muszę rozmrozić? czy trzeba rozwałkować i wtedy upiec i w jakiej temperaturze? Może kto wie i mi napisze! Pierwszy raz chcę upiec na cieście francuskim,a nigdy tak nie piekłam. Pomóżcie....
Obserwuj wątek
    • Gość: wujek dobra rada Re: Jak upiec ciasto francuskie? IP: *.toya.net.pl 18.04.11, 10:19
      Kup gotowe jest dobre a czas poświęć na dobrą literature.
    • bene_gesserit Re: Jak upiec ciasto francuskie? 18.04.11, 12:00
      Z ciastem francuskim to juz nie jest karpatka, bo nie wyglada jak górotwór. Prędzej napoleonka.

      Tak, powinnas rozmrozic, najlepiej w lodowce, czyli przelozyc poprzedniego dnia z zamrazarki do lodowki. Jesli nie jest rozwalkowane (sa rozne, w kawalku i zwiniete rozwalkowane), to powinnas rozwalkowac. Niektore grube rozwalkowane (np Blikle) tez warto troche pomeczyc walkiem. Ciasto podczas pieczenia listkuje sie i puchnie, wiec powinno być cienkawe.

      Przy pracy z francuzem musisz pamietac, ze ciasto francuskie jest bardzo tluste, a wiec surowe jest niezwykle wrazliwe na temperature - jesli np polozysz je na blacie, na ktorym wczesniej stalo cos cieplego, to zacznie sie - doslownie! - rozchodzic w rękach. To samo, jesli masz cieple dlonie i bedziesz je za dlugo w nich trzymac itd.

      Zazwyczaj sposob pieczenia jest na opakowaniu. Jesli nie - piec powinien byc bardzo gorący 200-220 stopni i rozgrzany dobrze wczesniej. Podziel na dwa blaty przed pieczeniem.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka