Dodaj do ulubionych

lazania z bakłażanem i szpinakiem

IP: *.gemini.net.pl 20.04.11, 17:30
Witam:)
Robię pierwszy raz lazanię z bakłażanem i szpinakiem. Poszperałam w necie i na forum i generalnie znalazłam takie 3 przepisy ale jakos nie jestem pewna, który jest dobry. Ma być na święta;) jako danie bezmięsne:) Jeśli ktos ma chwile, jakiś sprawdzony przepis albo czuje się ekspertem ;) albo chce coś doradzić, będę wdzięczna:)
p.s. nie może być za dużo cebuli:)
ew. mam pytanie jaki ser najlepiej: cheddar, parmezan?

www.seromaniacy.pl/przepisy/serowe-przepisy/przepis,lasania-z-szpinakiem-i-baklazanem
www.grupy.senior.pl/lasagne-przysmak-wloskiej-mafii,p,2284093,3.html
diagusto.pl/2010/02/08/lasagne-z-baklazanem/
pozdrawiam przedświątecznie:)
Obserwuj wątek
    • Gość: ania Re: lazania z bakłażanem i szpinakiem IP: *.red.bezeqint.net 20.04.11, 19:49
      czesto robie,jest pyszna
      szpinak , swiezy zblanszowany i dobrze odcisniety z wody
      baklazan- pokrojony w plastry,posmarowany oliwa i usmazony na
      patelni grylowej/ mozna upiec w piekarniku/
      sos baszamel
      sos pomidorowy/cebula,czosnek,pomidory i ulubione ziola/
      ser ja daje bialy, arabski, ana wierzch jakis zolty, moze byc mozarella
      forme do pieczenia posmarowac oliwa,ulozyc platy lazanii,
      warstwa baklazanow,sos pomidorowy,utarty ser,platy lazanii
      warstwa szpinaku,sos baszamel, ser
      itd ilosc warstw zalezy od ilosci skladnikow, biesiadujacych , od fantazji
      ostatnia warstwa- lazania posmarowana bialym sosem
      przykryc folia i do piekarnika na 50 min, odkryc folie ulozyc zolty ser
      i zapiec jeszcze chwile bez przykrycia ,az sie ser rozpusci
      nie podaje dokladnie ilosci, bo mozna sie bawic idowolnie samemu
      ustalac, u mnie 2 baklazany i 1/2 kg swiezego szpinaku
      sosy , kazdy ma swoje ulubione, tak samo sery /rikota,mozarela,ana wierzch jakis zolty
    • shilaa Re: lazania z bakłażanem i szpinakiem 20.04.11, 20:36
      Ktos zrobil jedna lasagne z dwoch ;) Baklazan ze szpinakiem to malo udane polaczenie. Baklazan smakuje wybornie np. w neapolitanskim daniu zwanym parmigiana di melanzane - baklazan, pomidory z puszki, swieza bazylia, mozzarella di bufala albo provola (wedzona) - nadaje sie swietnie jako nadzienie do lasagne. Albo zrobic ja z samym szpinakiem (i np. lososiem), bez baklazanow.

      Co do przepisow, ktore podalas, w pierwszym nie mam pojecia, dlaczego wsrod skladnikow sa jogurt, cukier i gorczyca (i oczywiscie moj ulubiony "zolty ser"), w trzecim ocet balsamiczny i ser cheddar. Drugi przepis jest przekombinowany, baklazany, szpinak, czerwona papryka, suszone pomidory, swieze pomidory, jeszcze ricotta... za duzo tego.

      Jesli chodzi o ser do lasagne, to mozzarella di bufala, provola, parmezan, grana padano. W Polsce nie kupisz mozzarelli di bufala, wiec trzeba ja zastapic fior di latte, zwanym wszedzie mozzarella ;)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka