Dodaj do ulubionych

przepis na Tort

IP: *.ghnet.pl 04.05.11, 16:09
Planowałem zrobić tort czarny las. Raz już robiłem, ale nie był zbytnio smaczny. Teraz znalazłem przepis na ten tort na niemieckiej stronie. Niby google przetłumaczyło mi to, ale nie wszystko zrozumiałem. Składniki rozumiem wszystkie, ale w przygotowaniu już nie do końca. O to przetłumaczony przepis. Może ktoś mi go lepiej przetłumaczyć? Jak ktoś chce to mogę wysłać linka z przepisem po Niemiecku, może komuś będzie łatwiej jak ktoś dość umie ten język.
Na ciasto:
60 g masła
30 g cukru pudru
1 cukier waniliowy pack
1 żółtko
100 g mąki
1 łyżka kirsch
Na biszkopt:
6 (a) jaja, oddzielone
120 g cukru
60 g mąki
60 g mąki kukurydzianej, np. Pszenica w proszku
60 g kakao w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek kirsch
5 łyżek soku z wiśni
1 łyżka cukru
Do napełniania:
1 szklanka wiśni, bez pestek (około 350 g suchej masy)
250 ml sok wiśniowy (z wiśni)
3 łyżki cukru
1 szczypta cynamonu
2 łyżki mąki kukurydzianej
5 łyżek kirsch
Do kremu: (cherry brandy i śmietana)
800 ml śmietany
50 g cukru
50 g cukru pudru
1 cukier waniliowy pack
3 opakowania Cream stabilizator
5 łyżek kirsch
Do dekoracji:
Wiśnie (wiśnie maraschino, wiśnie kandyzowane wiśnie lub Amarena)
50 g startej czekolady, ciemnej czekolady

Przygotowanie
Do beat gąbka żółtka z 4-5 łyżkami ciepłej wody i 60 g cukru bardzo puszysty. Białka do sztywnej bić, pozostawiając resztę cukru, bije. Bita białych jaj dać krem ​​żółtka.

Mąkę, kakao, skrobia i proszek do pieczenia i siedem nad mieszaniny jaj, składany w wszystko luźne. W formularzu wiosną (średnica 26 cm) i piec w temperaturze 200 ° C (górna i dolna), około 30 minut.

spada na stojaku z drutu, usuń papier woskowany i niech cool. Następnie podzielić ciasto na 3 piętrach. Najlepiej upiec dzień wcześniej.

Aby zmieszać kirsch mikstury, sok z wiśni i cukru.

W przypadku masła Mürbteigboden z cukru pudru, cukier waniliowy, żółtka i zagnieść wiśni, wymieszać mąkę ostatnio między nimi. Jakiś czas w lodówce. Rozwałkować na blachy do pieczenia (o średnicy około 26 cm), ramka z powrotem je i piec w temperaturze 180 ° C przez 10-15 minut.

Kwaśny Drain wiśni na durszlak i obejmuje ewentualnie kilka wiśni do dekoracji. 250 ml soku z zebranych z cukrem i cynamonem do wrzenia. Wymieszać mąki kukurydzianej z zimną wodą i sok wiśniowy dać. Doprowadzić do wrzenia i dodać wiśnie. Wymieszać delikatnie, tak ziarna nie są tłuczone niech wrzenia, zdjąć z pieca, lekko ostudzić. Następnie wymieszać z wiśni.

Stiff śmietany, cukru, cukru pudru i cukrem waniliowym. Krem po prostu wciskamy Enter, a następnie, podczas gdy grając ciągle sztywny śmietaną i cukrem w śmietanie. bitej śmietany i kontynuować mieszanie w Kirsch. bitej śmietany, aż całkowicie sztywny.

Mürbeteigboden umieścić na talerzu ciasto. 2 łyżki cherry napełniania (bez wiśni) na Mürbeteigboden dystrybucji. Następnie odbył się pierwszy biszkopt i moczyć.

Teraz cherry napełniania rozłożonej na ziemi (zostaw trochę wolnego krawędzi) i rozkłada się około 1 / 4 kremu. Połóż innym piętrze, moczyć ponownie do około 1 / 4 kremu dać, wprowadzony na ostatnie wód gruntowych.

O 3 łyżki śmietanki na rurociągi worka. Pokrywa z pozostałych śmietana, ciasto powierzchni i krawędzi ciasta.

Schokoladeraspeln udekorować ciasto z. squirt bitą śmietaną z workiem na powierzchni ciasta ciasto i dać czereśnie na wacik.
Obserwuj wątek
      • Gość: rafmaxxx Re: przepis na Tort IP: *.ghnet.pl 04.05.11, 19:57
        Miejsce 3. Nie wiem czemu napisali, że ten konkurs jest na wypieki typowe i nietypowe jak wszystko razem ocenili. To wiadome, że zrobiony zając z ciasta, pisanka z ciasta, albo koszyk wielkanocny też cały z ciasta + dodatki do tego koszyka będzie lepsze od takiego mazurka, nawet ładnie ozdobionego. Więc nic dziwnego, że 3 miejsce. O to linki do zdjęć prac z konkursu. Tylko dwa zdjęcia umieścili i to wypieków nietypowych: www.zsg1.pl/galeria/image?format=raw&type=img&id=1479
        www.zsg1.pl/galeria/image?format=raw&type=img&id=1476
        A to mój mazurek, zdjęcie robiłem w domu: img31.imageshack.us/img31/4065/zdjcie0056d.jpg
            • ania_m66 Re: przepis na Tort 04.05.11, 21:39
              na ciasto kruche:
              60 g masla
              30 g cukru-pudru
              1 paczuszka cukru waniliowego (mala)
              1 zoltko
              100 g maki
              1 lyzka kirszu (alkohol - destylat z wisni. nie mylic ze slodka wisniowka. pewnie mozna zastapic lyzka wodki/spirytusu)
              na biszkopt:
              6 jaj - zoltka i bialka osobno
              120 g cukru
              60 g maki
              60 g maki ziemniaczanej
              60 g Kakao
              1 lyzeczka proszku do pieczenia

              poncz do nasaczenia:
              5 lyzek kirszu/mozesz dac wodki albo koniaku mysle
              5 lyzek soku z wisni ze sloika
              1 lyzka cukru

              nadzienie:

              1 sloik wisni bez pestek (waga wisni po odsaczeni przynajmniej 350g)
              250 ml odsaczonego soku ze sloika wisniowego kompotu
              3 lyzki cukru
              szczypta cynamonu
              2 lyzki maki ziemniaczanej
              5 lyzek kirszu (patrz wyzej)

              na krem:

              800 ml smietanki tortowej do ubicia
              50 g cukru
              50 g cukru-pudru
              1 paczuszka cukru waniliowego
              3 paczuszki smietan-fixu
              5 lyzek kirszu

              do dekoracji:
              grube wiorki czekoladowe - 50g , kandyzowane koktajlowe wisienki maraschino, albo wisnie amarena ze sloika

              wykonanie:
              na biszkopt:
              zoltka ubic 4-5 lyzkami wrzatku i 60 g cukru na puszysta mase. bialka ubic dodajac reszte cukru. polaczyc z ubitymi zoltkami.

              make, kakao, make ziemn. i proszek zmieszac. przesiac do masy i ostroznie wymieszac.
              piec 30 min w 200° w tortownicy 26 cm

              wyjac z formy. ostudzic
              przekroic na 3 platy. najlepiej upiec biszkopt dzien wczesniej.
              zmieszac skladniki paczu.

              zagniesc ciasto kruche z podanych skladnikow. upiec na blasze(krag o srednicy 26 cm) badz w tortownicy. piec ok 10-15 min w 180°

              wisnie ze sloika dobrze odsaczyc.
              250 ml soku zagotowac z cynamonem i cukrem. w odrobinie zimnego rozmieszac make ziemniaczana. wlac do gotujacego sie soku, rozmieszac. ma sie zrobic gesty kisiel. dodac wisnie. ostroznie wymieszac. po chwili zdjac z gazu. troche ostudzic. doac kirsz.

              ubic bita smietane z cukrem i smietanfixem. pod koniec ubijania dodac kirsz.
              na paterze polorzyc ostudzone ciasto kruche. rozsmarowac 2 lyzki "kisielu" bez wisni. na to blat biszkopta. skropic ponczem. polozyc calosc nadzienia wisniowego. zostawic miejsce na brzegu. polozyc 1/4 smietany. na to nastepny blat biszkopta. nasaczyc paczem. polozyc 1/4 smietany. na to ostatni blat. znowu nasaczyc paczem.
              reszta smietany obsmarowac gore i boki.
              ze 3 kopiaste lyzki odlozyc do szprycy do dekoracji. posypac tort wiorkami czekoladowymi, ozdobic gore rozetkami smietany i wisniami
              puuuh. smacznego
              chyba wyslesz mi kawalek, co? ;)
              • Gość: rafmaxxx Re: przepis na Tort IP: *.ghnet.pl 04.05.11, 22:31
                jeszcze nie wiem czy mi on wyjdzie bo mistrzem w robieniu tortów nie jestem chodź lubię je robić. Zawsze mam kłopot z równym przedzieleniem biszkopta na pół. Gdzieś czytałem by ciasto przed upieczeniem podzielić na pół i upiec dwa razy i od razu będą dwie części bez konieczności przekrawania.
                • ania_m66 Re: przepis na Tort 04.05.11, 22:54
                  ale tu potrzebujesz 3 czesci :)
                  dno tortownicy wyloz papierem do pieczenia, naciagniesz go jak plotno na tamburynek do haftu. bokow nie wykladaj i niczym nie smaruj. po upiczeniu rzuc forma z wys 30 cm. po podstygnieciu okroj nozem wzdluz bokow. poczytaj sobie dokladnie w watku o torcie pod toba :)
                  • Gość: rafmaxxx Re: przepis na Tort IP: *.ghnet.pl 05.05.11, 09:03
                    Po pierwsze jak najlepiej przekroić biszkopt na 3 równe części. Nie mam aż tak wielkich noży i zawsze jakoś krzywo kroję. Czy ewentualnie można zrobić tak, że podzielić te składniki z biszkoptu na 3 części i 3 razy upiec biszkopt. Wiem, że czasu więcej, ale kroić biszkoptu po prostu nie umiem. Nie chcę kupować gotowych podstaw, bo jakoś wolę wszystko zrobić sam. Tak jak nie lubię jak w przepisach pisze np. gotowy krem do tortów, gotowa polewa. Wszystko wolę zrobić sam.
                    • Gość: aqua48 Re: przepis na Tort IP: *.aster.pl 05.05.11, 14:45
                      Możesz podzielić gotowe ciasto na trzy części, i upiec w trzech tortownicach nawet za jednym zamachem używając piekarnika z termoobiegiem :) Jeśli nie, to za każdym razem ukręć nowe ciasto. Do równego krojenia ciast służą też specjalne garoty z cienkiego drutu (można posłużyć się mocną nitką). Ja kroję nożem do chleba, bo jest długi, szeroki i z ząbkami.
                    • Gość: OlaGM jak ciąć biszkopt IP: 91.209.116.* 05.05.11, 15:06
                      Moja mama jest cukiernikiem z wykształcenia i nieraz widziałam, jak kroi biszkopt.
                      Trzyma nóż poziomo, równolegle do stołu, tuż przy biszkopcie.
                      Obraca biszkoptem wkoło, a nóż rysuje na brzegach nacięcie, takie na parę milimetrów.
                      Jakby to zgrabnie powiedzieć - nacięcie jest na tej samej wysokości od stołu, bo nóż był trzymany równo. Nacięcie jest na parę milimetrów wgłąb ciasta. Jakby coś było nie tak, to pewnie jeszcze można poprawić.
                      A potem znów kręci tym biszkoptem, z tym że nóż już się trochę wbija do środka.
                      A potem tnie jeszcze dalej wgłąb.
                      Brzmi skomplikowanie, ale robi się to bardzo szybko.
                      Myślę, że to musi być dobra metoda, skoro takiej się w cukierni nauczyła.
                      :)
                      • bozenabp Re: jak ciąć biszkopt 07.05.11, 01:46
                        Trzymać nóż poziomo, równolegle do stołu, tuż przy biszkopcie.
                        Obraca biszkoptem wkoło, aż nóż zarysuje na brzegach nacięcie, takie na parę milimetrów.
                        Następnie użyć żyłkę albo cienki drucik wkładając go w nacięcia, zawiązać raz i ciągnąć. Zawsze tak kroję i zawsze mam idealnie pokrojone warstwy.
                      • ania_m66 no i jak to juz nieraz bywalo ;) 07.05.11, 18:12
                        ciasto mocno inspirowane przepisem na tort z czarnego lasu robie ja.
                        miala byc rolada biszkoptowa z truskawkami i bita smietana, ale niemiecki handel nie stanal na wysokosci zadania i rzucil do sklepow wybitnie rozciapciany bezsmakowy chlam. krajowych co prawda i u mnie jeszcze nie ma, sa jednak z importu z hiszpanii porzadne - 2-3 razy drozsze od "normalnych", ktore nazywaja sie "truskawki aromatyczne", ale oczywiscie nie dzisiaj przed niemieckim dniem matki :(
                        sloik drylowanych wisni znalazlam, reszte skladnikow posiadam. z tym, ze zrobie na swoim biszkopcie wg wlasnego przepisu i nie caly tort, a "kostke szwarzwaldzka"; upieke biszkopt na blaszce i podziele plat na 3 czesci :)
                        • Gość: rafmaxxx Re: no i jak to juz nieraz bywalo ;) IP: *.ghnet.pl 13.05.11, 10:29
                          Jednak jak na razie nie robię tego czarnego lasu, a zrobię łatwiejszy tort czekoladowy. Nie rozumiem tylko zbytnio jednej rzeczy. A mianowicie gdy już tort został przełożony masą czekoladową i boki też zostały już pokryte masą pisze w pewnym punkcie tak: Polewę czekoladową przyrządzić według instrukcji na opakowaniu i rozprowadzić na arkusz pergaminu. Schładzać, aby stężała. ( Do tego momentu rozumiem ). Pokroić na paski nieco szersze od wysokości tortu. Pokryć paskami polewy boki tortu tak, aby nieco na siebie zachodziły.
                          Jak pokryć by zachodziły na siebie? Mam tu dwa zdjęcia tego tortu:
                          imageshack.us/photo/my-images/823/zdjcie0232c.jpg/
                          imageshack.us/photo/my-images/546/zdjcie0231v.jpg/

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka