Dodaj do ulubionych

Znowu mi szpinak nie wyszedl!!!

IP: *.it / 62.233.189.* 11.05.04, 15:17
Jeszcze nigdy mi nie wyszedl!
Robie tak: na oliwie podsmazam czosnek, wrzucam umyte osuszone liscie
swiezego szpinaku i dusze pod przykrywka. Po czym przyprawiam sola.
Albo dodaje jajko rozbeltane z odrobina smietany i maki.
I zawsze jak go jem, to smak jest wstretny i mam wrazenie, ze zlazi mi
szkliwo z zebow!
Jak go zrobic, zeby byl smaczny i delikatny ???
Bo mam ochote wywalic go do zlewu i nigdy wiecej nie tykac!
Wrrr....
Obserwuj wątek
      • jottka Re: Znowu mi szpinak nie wyszedl!!! 11.05.04, 15:28
        ale łatwiej z nim dojść do ładu w ten sposób :) a poza tym to b krótko, wrzucić
        na wrzątek, popatrzeć, żeby sflaczał, wyciągnąć

        poza tym ja ten czosnek wrzucam rozgnieciony do liści i smaże razem z nimi,
        klasycznie to jeszcze troche gałki muszkatołowej. ale fakt, jajka itp. można
        sobie darować


        chyba u p. rubinstein była mowa, że albo szpinak na oliwie z czosnkiem, albo na
        masle z sokiem z cytryny, ale tej drugiej wersji nie próbowałam - ale też na
        zimno, b dobre wychodzi
    • hania55 Re: Znowu mi szpinak nie wyszedl!!! 11.05.04, 15:26
      Może najpierw sparz szpinak, tzn. wrzuć liście do wrzątku na 30-40 sekund.
      Odsącz na sitku. Wrzuć na roztopione masło (przedtem zeszklij na tym maśle
      czosnek). Dopraw sokiem z cytryny, solą i czarnym pieprzem. Nie zawadzi tuż
      przed podaniem jeszcze na świeżo doprawić 1 zmiażdżonym ząbkiem czosnku (1
      ząbek na 70-80 dag szpinaku, czyli porcję dwuosobową).
    • default Re: Znowu mi szpinak nie wyszedl!!! 11.05.04, 15:26
      Może po prostu nie lubisz szpinaku.... W końcu nie jest to obowiązkowe.
      A może zrób na taki tradycyjny, polski sposób, na taką paćkę - np. mój mąż jak
      już to tylko taki zje. Liście obgotowuję , siekam drobno, na patelni
      rozpuszczam masło i robię zasmażkę z mąki, na to wrzucam posiekany szpinak,
      łyżkę śmietany (gęstej, kwaśnej), mieszam dokładnie i chwilę duszę razem,
      dodaję sól.
      Aha, czosnek rozgnieciony na początku, do masła.
    • wedrowiec2 Re: Znowu mi szpinak nie wyszedl!!! 11.05.04, 15:35
      Moja wersja szpinaku. Szpinak lekko obgotowuję - dłużej niz kilkadziesiąt
      sekund, raczej parę minut. Na patelni przygotowuję zasmażkę z masła i mąki.
      Dodaję odsedzony, pokrojony w duże kawałki szpinak. Doprawiam solą, pieprzem
      ziołowym, 1-2 ząbkami czosnku i sokiem z cytryny. Dodaję posiekane jajko na
      twardo, przesmażam, podduszam i gotowe. Do zasmażki dodaję tłuste mleko
      (trochę).
      Może Twój szpinak przygotowany jest w złych naczyniach? Musisz uzywać patelni
      pokrytej teflonem albo emaliowanego garnka. Kiedys zrobiłam w garnku stalowym
      (nie znanej mi firmy, tani, podłej jakości) i szpinak miał obrzydliwy,
      metaliczny smak:(
    • Gość: kluba1 Re: Znowu mi szpinak nie wyszedl!!!/do Cynamoon IP: *.we.client2.attbi.com 11.05.04, 16:30
      podam ci wspanialy przepis : szpinak umyc w misce, obciac lodyzki, przebrac ,
      odwirowac lub dobrze wysuszyc. Do garnka nalac troche oliwy , dobrze podgrzac,
      dodac czosnek podgnieciony ale w dalszym ciagu w zabkach , szybko ten czosnek
      podsmazyc ( w tym momencie radze zdjac z ognia i uzywac np. drewnianych ,
      chinskich paleczek)ale bardzo uwazac aby go nie spalic - powinien byc tylko
      lekko podbrazowiny , mozna nastepnie czosnek wyjac i teraz wrzucic szpinak ,
      ciagle mieszajac. W ciagu .5-1 minuty powinien byc gotowy , bo jest gotowy
      gdy "zwiednie" i zrobi sie gleboko-zielony w kolorze. Dodaj do tego kilka
      kropelek soy sosu i juz masz szpinak. Jesli chcesz inacze , to na wierzch
      pokrusz troche koziego sera lub inny ostry.
      Jesli chodzi o twoj przepis to sadze , ze za dlugo "dusisz" ten szpinak i w
      koncu caly smak z niego wychodzi. Nie wiem dlaczego ale pokutowal ten przepis
      na duszony z jajkiem i siekany przez wiele lat. Sadze, ze szpinak tylko
      swiezy ma odpowiedni smak i aromat. Przez lata torturowalam sie mrozonym,
      siekanym, ktory po odcisnieciu wody mieszalam z odrobina majonezu i raz
      posmakowalam szpinak w chinskiej restauracji. Dla mnie BOMBA ! -
      stwierdzilam !! :-)Ten przepis, ktory podalam(podstawowy) jest uproszczony z
      kuchni chinskiej. Mozesz do niego dodac ostre ziarna papryki jesli lubisz,
      podsmazone pieczarki i co jeszcze ci odpowiada .
    • Gość: Magda Re: Znowu mi szpinak nie wyszedl - troche cukru !! IP: *.bci.net.pl 11.05.04, 17:33
      Szpinak trzeba zblanszowac koniecznie gotujac w wodzie liscie przez pare minut.
      Potem ja ten szpinak (jak obcieknie) smaże - ale na maśle !!! Najpierw do masła
      dodaje posiekany czosenk, potem rzeczony szpinak. Liscie niekoniecznie szatkue
      bo lubie cale i dlugie. Szpinak troche, sole, odrobine pieprze i dodaje CUKIER
      do smaku (ilosc zalezy od ilości szpinaku). Nie dodaje galki bo jej nie
      cierpie. Natomiast na sam koniec mozna dodac kwasnej smietany (jezeli szpinak
      wcina sie samego), bądź też mozna go skonsumowac bez smietany, gdy robimy jako
      wklad do pasty (tzn makaronu) - wtedy tez smaze go na oliwie a nie na masle.
    • Gość: anek a ja robie odwrotnie :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.04, 08:57
      maselko rozgrzane i szpinak lisciasty w kawalkach, wiekszych mniejszych jak
      lubisz :) i dusze! pod przykryciem, nie smaze bo sie robi ochydny... krotko to
      trwa widac po kolorze i jedrnosci lisci, wrzucam do tego czosnek krotko po
      rozgrzaniu zieleniny :) - czosnek DO szpinaku! moze ten smak to zbyt zesmazony
      czosnek? sole, pieprze, czasem dodaje troche utartej galki, ale rzadko bo tylko
      ja tak lubie i dusi sie to chwile.. jest taki aromatycznie czosnkowy, a czosnek
      nawet wrzucam w plasterkach wcale nie cieniutkich. trzeba uwazac zeby calosci
      nie przysmazyc, bo wior paskudny i niedobry sie robi i nie dusic w
      nieskonczonosc. ma sie dusic na tyle krotko zeby nie stracil lekkiej jedrnosci
      no i kolory, i zeby czosnek nie byl surowy!
    • camerthon Re: Znowu mi szpinak nie wyszedl!!! 12.05.04, 18:52
      Mogę wtrącić swoje trzy grosze? :-)
      Ten przepis odkryłam niedawno, ale jest cudowny:
      500g szpinaku (mrożony lepszy, ale może byc też świeży - koniecznie najpierw
      zblanszować)
      150g pieczarek
      2 łyżki masła (masła, nie oleju, oliwy czy paskudztwa zwanego margaryną. z
      masełkiem ma cudowny zapach :-))
      czosnek
      4 łyzki smietany

      Pieczarki kroję i podsmażam na masełku. Dodaję szpinak i gotuję to razem tak
      długo, aż wyparuje woda. Na koniec dodaje czosnek przeciśnięty przez praskę,
      śmietanę, sól do smaku. Nie polecam gałku muszkatołowej bo potrafi skutecznie
      zabić smak :-(
      A wiecie jak pyyszne jest cannelloni nadziewane takim własnie farszem? Mniam :-)

      Przypuszczam, że winę za jakieś dziwne wrażenie w pyszczku po zjedzeniu szpinaku
      ponosi albo to, ze sa to całe liście, a nie szpinak rozdrobniony, albo złe
      przyprawy. Poza tym czosnek powinno dodawać sie na koncu, bo za dlugo
      podgrzewany/podsmazany ma okropny, gorzki smak. Oliwa z oliwek owszem, zdrowa,
      ale nie pasuje do szpinaku, przynajmniej dla mnie :-(

      Pozdrawiam :-)
    • taka_tam Re: Znowu mi szpinak nie wyszedl!!! 12.05.04, 21:37
      dokładnie myję liście, odcinam łodygi, blanszuję przez ok. 3 min., szatkuję
      niezbyt drobno, wrzucam na goracą oliwę, w której uprzednio podsmażyłam
      posiekany czosnek, dodaję pieprzu, soli i gałki muszkatołowej. po lekkim
      przestygnięciu mieszam z ricottą i gotowe. czasem robię wersję słodką - z
      odrobiną miodu, namoczonymi uprzedno rodzynkami i podprażonymi włoskimi
      orzechami.
    • Gość: senin Re: Znowu mi szpinak nie wyszedl!!! IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 12.05.04, 22:45
      jesli lubisz czosnek to sprobuj mojego przepisu. Przyzadzenie zabierze Ci ok 5
      minut.
      Na b.goracym oleju podsmzam kawaleczki czerwonej chilli, dodaje lyzke cukru,
      smaze przez kilkanascie srkund, dodaje SUROWY szpinak, dodaje zrozgnieciony
      (posiekany) 2 zabki czosnku i lyzke soku rybnego, smaze az szpinak zwiednie,

      czosnek musi byc prawie surowy (ot taki lekko "zlamany" smak)
    • Gość: agatka Re: Znowu mi szpinak nie wyszedl!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.04, 06:30
      A moja rodzina uwielbia szpinak w dwóch wersjach
      1) zupełnie na surowo (bez żadnej obróbki cieplnej, trzeba tylko poodrywać
      łodygi, umyć i polać dowolnym sosem - winegrette, z sera pleśniowego, jajkiem
      ugotowanym na bardzo miękko. Jeden warunek - do tego sposobu nie nadaje sie
      szpinak importowany bo jest znacznie ttwardszy niz nasz krajowy
      2) umyć i oderwać łodyzki jak wyżej, i na gorący olej. gdy sie lekko podsmaży
      dodaję sos sojowy i drobniutko posiekany czosnek. Smażyć krótko, żeby sie nie
      zrobiła breja. Smacznego
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka