Gość: pytajnik IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.11, 17:34 Jak upiec bakłażana? Czy odcinać zieloną końcówkę? Lepiej piec na kratce czy na blaszce wyłożonej papierem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bene_gesserit Re: Jak upiec bakłażana? 17.06.11, 20:27 Jesli chcesz upiec calego, umyj, podziab widelcem i wloz do pieca w luznej foremce, wylozonej folia alu albo papierem do pieczenia (szczedzi ci to mycia przypalenizny). Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Jak upiec bakłażana? 18.06.11, 10:57 Bez faszerowania ani przyprawiania? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Jak upiec bakłażana? 18.06.11, 14:56 Jesli ma byc faszerowany, owszem - nalezy przyprawic i nafaszerowac, ale w poscie otwierajacym nie bylo o tym mowy. Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: Jak upiec bakłażana? 20.06.11, 15:55 pytajnik nie napisał do czego mu ten pieczony bakłażan.... może chce z niego zrobić dip? Odpowiedz Link Zgłoś
citrouille Re: Jak upiec bakłażana? 17.06.11, 21:04 Moja znajoma z Libanu kladzie baklazana na palniku gazowym na kuchence i tak opieka na bezposrednim ogniu. Odpowiedz Link Zgłoś
novinka1 Re: Jak upiec bakłażana? 20.06.11, 21:51 I robi z niego pewnie baba ghanoush :) Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Re: Jak upiec bakłażana? 20.06.11, 00:40 nic nie trzeba odcinać, trzeba natomiast podziabać, bo inaczej wybuchnie Odpowiedz Link Zgłoś
pepparkakor Re: Jak upiec bakłażana? 20.06.11, 22:17 Skąd pomysł, że wybuchnie? :D Odpowiedz Link Zgłoś
thiessa Re: Jak upiec bakłażana? 23.06.11, 10:01 Nic nie wybucha. Pieke zawsze w calosci na blaszce wylozonej papierem do pieczenia, bez odcinania ogonka. Po co maja mi wyciekac z niego wszystkie soki? Odpowiedz Link Zgłoś
gola.baba Re: Jak upiec bakłażana? 21.06.11, 06:18 Przygotować sos z oliwy, soku z limonki, czosnku, cebuli wyciśniętych przez prasę, z cyzmś pikantnym wedle uznania, ewentualnie z dodatkiem imbiru, również wyciśniętego, pokroić bakłażana w kostkę lub plasterki, wrzucić do zamykanego pojemnika z sosem, wstrząsnąć, szczerze radzę potrzymać tak w lodówce przynajmniej pół godziny i... no właśnie - do piekarnika, na grilla, czy jakkolwiek chcesz piec. W zasadzie na kijkach w ognisku też upiekłby się, ale zastanawiam się, czy zdołałby przesiąknąć marynatą wystarczająco. Chyba lepiej w plasterki i na grilla. Odpowiedz Link Zgłoś
pepparkakor Re: Jak upiec bakłażana? 21.06.11, 10:59 Tak sposób pieczenia zależy od tego, do czego ten bakłażan jest właściwie potrzebny. A autor chyba olał już swój wątek ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytajnik Re: Jak upiec bakłażana? IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.11, 23:42 Dziękuję za rady. Wykorzystane. Pieczony bakłażan był potrzebny do pasty. Odpowiedz Link Zgłoś
moniiiia Re: Jak upiec bakłażana? 22.06.11, 18:10 ja piekłam na blaszce, zapiekałam z mięsem mielonym i serem mozarella - pycha:) Odpowiedz Link Zgłoś