Dodaj do ulubionych

Smakołyki z cebuli? - znacie?

IP: *.chello.pl 14.05.04, 17:09
Szukam przepisów na smaczne dania z cebuli - podobno zjadanie ok. 1/2 kg
cebuli dziennie przez 2 miesiące czyni cuda!
Sama wymyśliłam takie jedno danie , które nawet pozostali domownicy
pochwalili.
2 pęczki dymki - posiekałam (ze szczypiorem)
różnokolorowe 3 papryczki
Wrzuciłam to na łyżkę oleju (na moment!)
posoliłam, popieprzyłam
dodałam 3 łyżki koncentratu pomidorowego i troszkę Vegety
zalałam 3/4 szklanki wrzącej wody
dusiłam ok. 20 min.

Naprawdę smaczne! Z razowym chlebkiem , albo do duszonego mięsa z ziemniakami
Polecam - ja zawsze do tego typu potraw dodaję jeszcze odrobinę zmielonego
majeranku z kminkiem (na czubek łyżeczki) dla lepszego trawienia.

Będę wdzięczna za sprawdzone przepisy!
Obserwuj wątek
    • Gość: Cynamoon Re: Smakołyki z cebuli? - znacie? IP: *.it / 62.233.189.* 14.05.04, 17:18
      Tarta cebulowa? Przepsiy sa gdzies w archiwum forum.
      A z innych:
      Krazki cebulowe:
      Kroimy cebule, najlepiej duza i slodkawa w krazki grubosci 0.5 cm.
      Robimy ciasto; maka pszenna, jajko, woda, sol, pieprz, eew ziola. ma byc dosyc
      rzadkie. maczamy w tym krazki i smazymy na zloto w goracym oleju.
      Nastepnie odsaczamy.
      To jest pyszne, ale czy zdrowe?:-)))
      • Gość: ula__ Re: Smakołyki z cebuli? - znacie? IP: *.chello.pl 14.05.04, 18:45
        Najzdrowsza - gotowana, duszona , pieczona.
        Surowa tyż dobra ale nie każdy może.
        Zupę cebulową znam, syrop z cebuli - na obiad, czy kolację - nie za bardzo!
        No i gotowana czy duszona to jest to co ma "czynić cuda" - tak wyczytałam na
        forum "zdrowie"!
        Spróbuję te cebulaki, smażonego unikam, ale jak takie dobre to raz zgrzeszę!
        A może można je upiec? Eee chyba nie?
        Może cóś jeszcze wymyślicie?
        • Gość: Ula Re: Smakołyki z cebuli? - znacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.04, 19:00
          Cebula faszerowana miesem mielonym.
          Robi sie ja tak jak wszystkie faszerowane warzywa.
          Dobra jest z sosem pomidorowym pikantym.

          Papryka z cebula.
          Czerwona papryke pokroic w paski. Duza cebule pokroic w piorka (ja dziele
          cebule na osemki).
          Rozgrzac olej wrzucic papryke i cebule posypac Vegeta, skropic sosem sojowym.
          Mozna dodac (jesli ktos lubi) drobniutko posiekany czosnek. Przykryc pokrywka,
          zmniejszyc ogien i dusic 10-15 min. Zdjac pokrywke zwiekszyc gaz i odparowc
          powstaly sok.
          Doskonala jarzyna do drugiego dania.

          Smacznego
          ula
    • tessa13 Re: Smakołyki z cebuli? - znacie? 14.05.04, 19:39
      Znamy, znamy, moja Droga... ;-)

      Szalotki à la Provence (2 słoiczki à 250 ml)

      250-300 g szalotek (albo żółtych dymek)
      4 ząbki czosnku
      300 ml Wasser
      2 gałązki świeżego rozmarynku
      2 gałązki świeżego tymianku
      200 ml octu winnego (5%)
      łyżeczka soli morskiej
      łyżka cukru
      4 gożdziki
      czerwony pieprz (całe ziarenka)

      Ocet i wodę zagotować z cukrem, solą, ziołami i goździkami, dodać obrane
      cebulki i czosnek i pozostawić przez 8-10 minut na najmniejszym ogniu; w żadnym
      wypadku nie gotować, bo to ma być 'al dente' a nie 'al ciapa'. ;-) Cebulki i
      czosnek wyłowić, przełożyć do słoiczków, dodać gałązki ziół i ziarenka
      czerwonego pieprzu, zalać gorącym wywarem i zakręcone słoiki ostudzić dnem do
      góry.

      * * *

      Konfitura z cebuli

      1,5 kg cebuli w cienkich plasterkach mieszasz z 3 łyżkami soli, odstawiasz na
      godzinę, płuszesz i osuszasz.
      1 kg cukru do żelowania (albo odpowiednia mieszanka cukru i żelfixu czy czegoś
      w tym rodzaju) wsypujesz do garnka, zalewasz 250 ml octu i 250 ml białego
      wytrawnego wina. Półtorej łyżeczki goździków zawiązujesz w kawałek gazy i
      wrzucasz co garnka. Impreza musi się raz zagotować i gotować na małym ogniu
      przez 5 minut. Teraz dodajesz łyżeczkę kminku i cebulę. Impreza znów musi się
      zagotować. Usuwasz powstałą pianę i dusisz przez 2 - 2 1/2 godziny na małym
      ogniu. Konfitura jest gotowa, kiedy cebula jest złoto-brązowy a sos ma
      konsystencję gęstego syropu.
      Przekładasz jeszcze na gorąco do słoików (nie zapomnij wyjąć gazy z goździkami).

      Z czasem konfitura nabiera coraz więcej smaku, dlatego najlepiej rzucić się na
      nią dopiero po 3-4 tygodniach.
      Pasuje najlepiej do pieczonego schabu, wieprzowiny z grilla, ale można też jej
      dodać np. do gulaszu.

      * * *

      Surówka z cebuli i jabłek (8 p.)

      filiżanka octu ziołowego
      filiżanka cukru
      500 g cebuli (wygląda bardzo ładnie, jeśli zrobisz z czerwoną cebulą)
      500 g winnych jabłek
      500 g kiełbasy (kurcze, nie znam się po tylu latach na polskich kiełbasach;
      kiełbasa z przepisu to 'Lyoner' - konsystencja jest podobna do parówek, więc
      parówki chyba będą OK)
      JogoMayo albo majonez sałatkowy
      posiekana natka pietruszki

      Ocet i cukier mieszasz z pokrojoną w cienkie półplasterki cebulą, wstawiasz
      przez noch do lodówki. Na drugi dzień odsączasz, mieszasz z jabłkami
      (półplasterki) i kiełbasą (skośne plasterki albo długie 'wstążki'), majonezem i
      pietruszką i odstawiasz jeszcze raz na pół godzinki.

      Do tego smakuje najlepiej świeży chleb razowy.

      * * *

      Sos cebulowo-winogronowy (4 p.)

      750 g cebuli
      100 g chudego boczku
      400 g białych winogron (fioletowe stają się przy gotowaniu gorzkie)
      łyżka oleju
      łyżka masła
      Salt & Pepper

      Cebulę kroisz w cienkie półplasterki, boczek w małe kosteczki, winogron na pół
      (musisz pestki powyciągać). Podsmażasz na oleju boczek, dodajesz cebulę i
      dusisz, aż się zeszkli. Dodajesz masło i winogron, dusisz dalej przez 2 minuty
      i doprawiasz solł i pieprzem.

      Ten 'sos' jest wręcz idealny do kotletów, żeberek, itd.


      -
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka