Gość: telimena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.11, 19:03 jaka opcja jest lepsza? suszony traci kolor... hmmm... dostanę niebawem dużżżo koperku i muszę wybrać! co radzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
genova51 Re: koperek-mrozić czy suszyć? 29.06.11, 19:08 Co roku mrożę posiekany w małych pojemniczkach. Polecam ten sposób, bo smakuje i wygląda, jak świeży. Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: koperek-mrozić czy suszyć? 29.06.11, 19:26 Mrozic . Wrzucac do przygorowanych zup czy potraw zamrozony dla lepszego efeku Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: koperek-mrozić czy suszyć? 29.06.11, 20:56 Moja mama zawsze mroziła drobno posiekany, w ciepłej zupie czy na ziemniakach rozmraża się błyskawicznie. Ja z kolei kupuję suszonym, nie jest zły, ale jednak taki mrożony bardziej przypomina świeży. Jeśli masz miejsce w zamrażalce, to zamroź, jak nie, ususz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg Re: koperek-mrozić czy suszyć? IP: *.166.rev.vline.pl 30.06.11, 18:52 zgadzam sie, jesli koperek to tylko mrozony, najlepiej w plastikowym pudeleczku (polecam opakowanie po jogurcie) Odpowiedz Link Zgłoś
kosmopolitesiorbut Bo mrożony jest ŚWIEŻY... 30.06.11, 07:43 W dodatku odpada szatkowanie. Wystarczy pognieść taki woreczek w palcach i ...odpada mycie deski do krojenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slawcio1985 Re: koperek-mrozić czy suszyć? IP: *.dynamic.chello.pl 27.05.18, 22:28 To, że mrozić to myślę, że już ustalone, ale pytanie jak długo taki koper może leżeć w zamrażarce? Odpowiedz Link Zgłoś
genova51 Re: koperek-mrozić czy suszyć? 07.06.18, 19:25 U mnie leży rok. Jeszcze mam resztkę z ub. roku. Czas pomyśleć o świeżym. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: koperek-mrozić czy suszyć? 29.06.11, 21:00 Oczywiście mrozić. Suszony nie tylko traci kolor, ale przede wszystkim zmienia smak. Zamroź sobie też posiekaną natkę pietruszki. Odpowiedz Link Zgłoś
lonely.stoner Re: koperek-mrozić czy suszyć? 29.06.11, 21:07 suszony koperek nie smakuje jak koperek, najlepiej zamrozic, ja mroze w calosci w takich torebkach do mrozenia, tak samo robie z pietruszka, bazylia, kolendra, i kazdym innym ziolem, nawet trawe cytrynowa tak mroze :) tylko musi byc suchy zanim wlozysz go do zamrazalnika, ja ziola doklanie myje pod biezaca woda a potem rozkladam na suchej sciereczce na stole, przekladam co jakis czas, i jak nie ma na nich wody to wtedy pakuje i zamrazam. Sporo osob tez sieka, i mrozi w jakis pojemnikach- tez dobry sposob. Odpowiedz Link Zgłoś
ls48 Re: koperek-mrozić czy suszyć? 30.06.11, 19:18 Ja właśnie tak robie i jest doskonaly. Odpowiedz Link Zgłoś
aga-aa Re: koperek-mrozić czy suszyć? 29.06.11, 22:13 potwierdzam, lepiej mrozić :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotkah Re: koperek-mrozić czy suszyć? IP: *.hsd1.il.comcast.net 29.06.11, 23:57 Ja tez mroze.Myje,siekam i wkladam do torebki przeznaczonej do mrozenia.Natke pietruszki tak samo.Chociaz mam dostep do tego caly rok,ale jak kupie to wygodniej jest mi trzymac to czego od razu nie zuzyje w zamrazalniku.Zawsze jak widze koperek w zimie to sie zastanawiam czy lepiej jesc czy odpuscic sobie bo pewnie ten koperek ziemi w zyciu nie dotknal.No a Wam co mrozicie w peczkach to potem lodyzki tez sie drobno krusza? Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: koperek-mrozić czy suszyć? 30.06.11, 02:11 No a Wam co mrozicie w peczkach to potem > lodyzki tez sie drobno krusza? Koperek mrożony w pęczkach wygodniej moim zdaniem siekać niż kruszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: koperek-mrozić czy suszyć? 30.06.11, 08:13 porcjuje przed mrozeniem; lodyzki mroze osobno w ok 10 cm kawalkach , dodaje prosto z zamrazalnika do gotowania zup . Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: koperek-mrozić czy suszyć? 30.06.11, 08:20 Ja podobnie nie mroze lodyzki natki pietruszki. Jestem zmuszona: we Wloszech nie ma korzeni pietruszki, wiec lodyzek uzywam do zup. Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: koperek-mrozić czy suszyć? 30.06.11, 09:47 tez z braku pietruszek wpadlam na ten pomysl , wykorzystuje wszystkie "grubsze "lodygi i aromat w zupie wychodzi calkiem niezly . Rowniez polecam ten sposob zwlaszcza mieszkajacym za granica gdzie nie ma rodzimej bialej pietruszki . Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: koperek-mrozić czy suszyć? 30.06.11, 11:20 linn_linn napisała: > we Wloszech nie ma korzeni pietruszki, wiec lodyzek uzywam do zup. < Jak to? Przecież korzeń i natka to dwa końce tej samej rośliny:) Skoro jest natka, skoro jest nawet łodyżka, to co sie dzieje z korzeniami? Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: koperek-mrozić czy suszyć? 30.06.11, 14:01 > Jak to? Przecież korzeń i natka to dwa końce tej samej rośliny:) Skoro jest nat > ka, skoro jest nawet łodyżka, to co sie dzieje z korzeniami? Też się zastanawiam. W UK jest podobnie - nać można dostać bez problemu, korzenia nie uświadczysz. Ja wrzucam do zup pasternak zamiast pietruszki. Wiele osób z Polski narzeka, że to zupełnie nie to samo i w ogóle do kitu - no, różnica w smaku jest, oczywiście, ale moim zdaniem wcale nie do kitu, po prostu zupa ma odrobinę inny aromat. Odpowiedz Link Zgłoś
ruda.ja mrozić 30.06.11, 16:29 Nie to samo. Pietruszka naciowa ma korzonek miniaturowy, a pietruszka korzeniowa ma korzeń duży a natki mniej i bardziej hmm skórzastą. Widocznie w innych krajach jest bardziej popularna naciowa. Też mrożę wszelkie zielsko - nie cierpię smaku suszonek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x jezeli masz za friko, to mrozic! IP: *.unitymediagroup.de 30.06.11, 10:13 ja kupuje caly rok mrozony, 50 g za 80 centow. Lepszy od swiezego, bo nie wiednie ;) swiezy tylko wtedy, jezeli peczek zejdzie na jeden raz. Odpowiedz Link Zgłoś
kr_ka_11 Re: jezeli masz za friko, to mrozic! 30.06.11, 11:14 mroże, w całości i potem tylko nożyczkami kuchennymi ciacham nad garnkiem czy miską. kiedyś bawiłam się w siekanie, potem mi się przestało chcieć ;) no i te pojemniczki do ktorych wsadzałam posiekany koperek i pietruszkę zajmowały za dużo miejsca (mam lodówkę w zabudowie). Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: jezeli masz za friko, to mrozic! 30.06.11, 11:42 kr_ka_11 napisała: > no i te pojemniczki do ktorych wsadzałam posiekany koperek i pietruszkę zajmowały za dużo miejsca (mam lodówkę w zabudowie). < No i właśnie dlatego lepiej zastosować kilka/kilkanaście mniejszych pojemniczków, niż jeden duży. Skonczy się zawartość pojemniczka i zwalnia się miejsce w zamrażarce. Też mam zamrażarke w zabudowie i nie mogę sobie pozwolić na wielkie mrożenie, ale zawsze te dwa, trzy pojemniczki po "ramie" koperku i tyle samo natki mam. Kupuje też wiekszą ilość jarzyn na włoszczyznę, porcjuję i zamrażam po 10-15 porcji w torebkach foliowych. Potem jest już gotowe. Tylko koperek i natke odradzam mrozić w torebkach, kiedys mi pękła i musiałam czyścić cały zamrażalnik. Łodyżki od koperku i natki mrożę w całości i gotuje w tym ziemniaki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: koperek-mrozić czy suszyć? IP: *.bredband.comhem.se 30.06.11, 13:05 Tylko mrozic. Zle ususzony moze splesniec. Poza tym suszony traci na barwie. Mrozony jest najlepszy i najbezpieczniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: za to, ze tak ladnie mrozisz, posluchaj sobie 30.06.11, 14:08 :) Dziękuję:) No i niech ktoś teraz powie, że nie opłaca się mrozić;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: koperek-mrozić czy suszyć? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.11, 15:34 stanowczo-mrozić!!!! opłucz, osusz a potem drobno posiekaj samą natkę (łodyżki możesz zużyć do kiszenia ogórków-nawet jak trochę się przesuszą).Włóż do malutkich pojemniczów (np.po lodach) i gotowe. Żdnego suszenia bo suszony samkuje jak obrok dla konia;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotkah Re: koperek-mrozić czy suszyć? IP: *.hsd1.il.comcast.net 30.06.11, 20:23 a dlaczego obsuszacie z wody ten koperek przed mrozeniem.Ja mroze taki wilgotny.Kroje drobniutko jak leci,z lodyzkami. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: koperek-mrozić czy suszyć? 30.06.11, 20:26 Dzięki temu nie zbryla się. Ja nie mroże w porcjach. Taki obsuszony z wody jest sypki, a nie zlepiony lodem. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: koperek-mrozić czy suszyć? 02.07.11, 08:15 Ja mroze tak obsuszona natke w pudelkach / zwykle 750 ml: mam takie, ktore po wyjeciu z zamrazalnika latwo sie otwieraja / . Nie ma potrzeby robienia malych porcji: i tak jest sypka. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: koperek-mrozić czy suszyć? 30.06.11, 20:24 Oczywiście mrozić i doskonałe sposoby wpisali już poprzednicy. Polecam mrozić nawet jeśli tego koperku nie dostaniecie tylko trzeba będzie kupić. Ja już tak końcem sierpnia kupuję i robię zapas na zimę. Zamrażalnik mam maleńki. Koperek kupiony zimą smakuje jak trawa. Ludzie mrozcie w tych swoich wielgachnych zamrażalnikach nie zapas mięsa na 2 tygodnie, a właśnie sezonowe pyszności ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marouder Ja bym raczej mrozil.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.11, 04:05 ..nie tylko ze wzgledu na kolor. Podobnie zreszta z grzybami. Te takze, choc juz nie tak zwarte po rozmrozeniu jak swieze, zachowuja gross aromatu. Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: koperek-mrozić czy suszyć? 02.07.11, 10:44 myję, siekam i mrożę w słoiczku.. do zupy idealny, zresztą nie tylko do zupy Odpowiedz Link Zgłoś
pablo844 Re: koperek-mrozić czy suszyć? 04.06.18, 11:31 Mrożenie jest lepsze. Moja narzeczona zawsze tak robi, a potem koperek jest świeżutki. Odpowiedz Link Zgłoś