Dodaj do ulubionych

olej zamiast oliwy?

IP: *.sileman.net.pl 18.07.11, 20:55
Zastanawiam się, czy mozna paprykę wczesniej zgrillowaną, obraną ze skórki i faszerowaną fetą zalać olejem w słoikach czy obowiązkowo musi być oliwa?
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: olej zamiast oliwy? 19.07.11, 01:13
      pasqda dobrze pisze.
      Jesli ci zalezy koniecznie na oliwkowym aromacie, mozesz do sloikow powrzucac po kilka podszuszonych oliwek czarnych z pestkami (2-3 szt, zalezy od wielkosci sloja; nie takie bylejakie z zalewy, tylko te mocno aromatyczne, bez zalewy). Olej w cudowny sposob zacznie pachniec jak oliwa :)
    • lashqueen Re: olej zamiast oliwy? 19.07.11, 07:56
      Jak najbardziej możesz olejem. W sklepach głównie takie sprzedają (olej słonecznikowy), bo producent chce jak najbardziej zaoszczędzić, ale warzywa nie są niesmaczne.
      W przepisach w książkach i czasopismach podają w składzie zazwyczaj oliwę extravergine.
      Gdy włożysz ciasno warzywa do sloika, to tej oliwy tak naprawdę dużo nie wchodzi, gdy zalewasz.
      Gdy wyjemy warzywa, to oliwy jest tam może 1/4 słoika albo jeszcze mniej. Ja używam taką oliwę do doprawiania sałatek. Nic się nie marnuje :)
      • nchyb Re: olej zamiast oliwy? 19.07.11, 10:31
        zdarza mi się zalewać oliwą, a potem faktycznie tę oliwę zużywam do sałatek...
        Ale olej też nie zawadzi. A tak się zastanawiam, gdyby zrobić mieszankę? Oleju z oliwą?
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka