Dodaj do ulubionych

kopytka jak robic??

27.07.11, 23:06
zrobilam dzis kopytka- ugotowalam ziemniaki w lupinkach, obralam gorace, przecisnelam przez praske, potem utluklam takim tluczkiem do ziemniakow (nie mam maszynki do mielenia), potem -jak wystygly, dodalam sol, 1 jajko, make kukurydziana i troche oliwy, zmieszalam, ugniotlam i ciasto bylo bardzo lejace, jakos ulepilam takie w sumie nieksztaltne kulki, ugotowalam- bardzo dobre, takie lekkie, i puszyste, ale nie smakuja jak kopytka. Jak moja mama robi to sa takie zwarte, ale sprezyste... chyba mam zle proporcje skladnikow?? i czym sie roznia kopytka od gnocchi?????????/
Obserwuj wątek
    • Gość: aga Re: kopytka jak robic?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.11, 23:11
      Zwykla mąka - nie kukurydziana. Bez oliwy. Nie muszą być gotowane w łupinkach. Robisz wałeczki i tniesz na ukos - mało istotna uwaga dot. kształtu.
      Tzw. gniotki:) - z dodatkiem semoliny.
    • Gość: x Re: kopytka jak robic?? IP: *.adsl.alicedsl.de 27.07.11, 23:21
      ziemniaki powinny byc dobrze odparowane i ostudzone,wtedy przecisnij je przez praske,dodaj maki pszennej i jajko(na kg ziemniakow okolo 1szklanka maki)
      ja czasem dodaje troche twarogu,wtedy sa jeszcze lepsze-nie mylic z kluskami leniwymi czy pierogami leniwymi.
      • lonely.stoner Re: kopytka jak robic?? 28.07.11, 00:00
        twarogu- takiego prawdziwego to chyba nigdzie tu nie dostane, moze rozjerze sie po polskich sklepach?? ja czytalam w jakims przepisie zeby dodac make kukurydziana to wychodza lepsze?? nastepnym razem chyba kupie inny rodzaj ziemniaka (bardziej maczny) i zrobie z maka pszenna. Wiem ze kopytka sie roluje w taki waleczek i potem kroi zeby mialy taki ksztalt 'kopytkowy' ale to moje ciasto takie mala zwiezle bylo ze nie moglam pokroic, musialam rolowac takie kulku w dloni, bo w przeciwnym razie sie rozlatywalo (dziwne ze sie nie rozpadlo podczas gotowania).
        Mysle ze moze te ziemniaki nie byly dosc dobrze rozdrobnione???i o przez to wyszla taka papka?
        • Gość: x Re: kopytka jak robic?? IP: *.adsl.alicedsl.de 28.07.11, 00:06
          jak juz pisalem trzeba przeciskac juz zimne ziemniaki:)no i lepiej zeby byly wlasnie "maczyste"
          • Gość: ... albo nie ... Re: kopytka jak robic?? IP: *.lupro.net 28.07.11, 07:02
            Ja idę na skróty ;-) Utłuczone ziemniaki przekladam do miski, dzielę na cztery, 1/4 przekladam na ziemniali, a w to miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną, dodaję jajko, lekko solę, mieszam i gotowe.
            Wiem, to jest przepis na kluski śląskie :-) Ale po kilku porażkach z mąką pszenną, kopytka robię tylko w taki sposób. Ten przepis jest niezawodny.
            • kocila Re: kopytka jak robic?? 28.07.11, 09:52
              Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kopytkami to posłuż się jasnym i łopatologicznym przepisem. Mnie żadne doświadczone kuchary nie pomogły, bo nie potrafiły podać wag i ilości, miara "ile zabierze" nie sprawdzała się :)
              Tutaj dobry i szczegółowy przepis.
          • Gość: aj tak Re: kopytka jak robic?? IP: 212.160.148.* 28.07.11, 10:34
            no wlasnie nie zimne ale cieple
            zwykla maka zamiast kukurydzianej
            i bez twarogu :/
            • Gość: x Re: kopytka jak robic?? IP: *.adsl.alicedsl.de 28.07.11, 12:27
              cieple ziemniaki gdy sie rozgniecie sa polplynne,bo zawieraja jeszcze wode,dlatego zimne lepiej-co za tym idzie mniej maki zabieraja-proste jak slonce:)
              a wlasnie ze z twarogiem,ale nieduzo,troszke tylko,poprawiaja smak ,sa pulchniejsze,nie takie zbite.
              • bene_gesserit Re: kopytka jak robic?? 28.07.11, 12:37
                Cieple ziemniaki jak sie rozgniecie, to bardziej gruntownie parują, a im suchsze, tym lepsze przeciez. Nalezy rozgniesc gorące, zostawic do ostygniecia i przetwarzac dalej.
                • lonely.stoner Re: kopytka jak robic?? 28.07.11, 13:25
                  ja ciasto zagniatalam z zimnych ziemniakow- a i tak wyszlo wlasnie takie dosc rzadkie, nie chcialam wiecej maki dorzucac bo by bylo niedobre??
                  chociaz w przepisach na gnocchi podaja zeby zagniatac jeszcze cieple ziemniaki, i jakos im to wychodzi - ogladalam pare takich przepisow jak robic na you tube, ale faktycznie gnocchi sa miekkie i delikatne w smaku.
                  Dziekuje ze ten link do przepisu ktory ktos wkleil- wykorzystam :)
                  Sprobuje wkrotce jeszcze raz, kupie ta make pszenna i zamiast kukurydzianej dodam heh.
                  A wie ktos z was moze jak sie nazywaja takie wlasnie jakby kopytka tylko maja ksztalt krazka i w srodku taka jakby wgnieciona dziurke?? bardzo dobre, tylko nie wiem czy to ten sam przepis czy inny, moja babcia takie lepila, moze to sa leniwe pierogi??
                  • Gość: x Re: kopytka jak robic?? IP: *.adsl.alicedsl.de 28.07.11, 13:53
                    to sa kluski slaskie,a leniwe pierogi to sa takie "kopytka" z ciasta -maka+jajko+twarog:)
                  • Gość: jagoda Re: kopytka jak robic?? IP: *.dynamic.chello.pl 28.07.11, 20:55
                    Kopytka z młodych, jeszcze lipcowych ziemniaków tak wychodzą, bo ziemniaki zawierają jeszcze dużo wody. Dlatego tez robienie kopytek w lipcu sobie odpuszczam, czekam, aż ziemniaki zrobią się bardziej suche.
          • Gość: kopytko Re: kopytka jak robic?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.11, 21:41
            ja ubijam zaraz po odcedzeniu i pozwalam im ostygnąć w garnku. Wyjmuję 1/4 i w to miejsce wsypuję mąkę pszenną (1/4 oczywiście wraca do garnka), dodaję jajko, czasami nie, łyżkę mąki ziemniaczanej, a dalej już z górki :)
        • Gość: Kochaniutka Re: kopytka jak robic?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.11, 09:25
          Kopytka należy robić z "wczorajszych" ziemniaków, tylko wówczas są odpowiednio zimne i odparowane.
          Ze świeżych, ciepłych robi się kluchy śląskie.
    • coralin Re: kopytka jak robic?? 28.07.11, 15:13
      Dla mnie sekretem dobrych kopytek jest dać im mało mąki. Używam najczęściej ziemniaków ugotowanych dnia poprzedniego, ale zdarza się też użyć tylko przestudzonych i nie widzę różnicy. Kluczowe jest, by zanim zacznę robić ciasto nastawić wodę do ich gotowania. To wrzątek na gotowanie może czekać, kopytka nie powinny , bo będą wołały o więcej i więcej mąki. Do zmiażdżonych ziemniaków daję jajko, sól i mąkę pszenną- na wyczucie, ale mało, choć oczywiście krojąc ostatnie sztuki już się lepią i trzeba trochę podsypywać mąką.
      Co do nazewnictwa to chyba zależy nawet nie tylko od regionu co od domu.
      U mnie kopytka są tylko z ziemniaków , mąki i jajka. Pierogi leniwe u mnie zawierają tylko twaróg, mąkę i jajka. Zrobienie leniwych tylko z twarogu, ale takich, by nie zawierały dużo mąki jest jeszcze trudniejsze. Kopytka w kontakcie z wrzątkiem już robią się takie jak trzeba i co najgorsze za nami, leniwe z małą ilością maki czyli delikatne i pyszne trzeba wrzucać dosłownie po kilka na wrzątek i wciąż być czujnym. Oczywiście w obu przypadkach możemy solidnie sypnąć mąką i "nie cackać się", ale smak już nie ten.
      • lonely.stoner Re: kopytka jak robic?? 28.07.11, 20:39
        zakupilam dzis 2.5kg ziemniarow i podchodze do proby jeszcze raz :) a na przyszlosc kupie sobie jeszcze jakis mlynek do ziemniakow, albo maszynke do mielenia. Napisze co wyjdzie hehe.
        • Gość: jagoda Re: kopytka jak robic?? IP: *.dynamic.chello.pl 28.07.11, 20:58
          Ziemniaków na kopytka nie mielę, tylko przeciskam przez praskę. Ale zależy ile tych kopytek robisz, bo jak na rodzinę 4 osobową, to możesz mielić w maszynce, dla 2 osób się nie opłaca brudzić maszynki, praska lepiej się sprawdza.
        • bene_gesserit Re: kopytka jak robic?? 29.07.11, 20:44
          Praska tak, maszynka/malakser - nie!
          Ziemniaki na kopytka powinny byc gladkie i bez grudek, ale mozliwe malo wymęczone. Zasada taka, jak z puree - im dluzej sie je międli, tym bardziej gumowe wyjdą. Podczas międlenia bowiem tworza sie struktury ze skrobii ziemniaczanej - dlugie lancuchy, ktore nadaja ziemniaczanej masie gumowatosci, a kopytkom - twardosci.
    • rozyczko Re: kopytka jak robic?? 28.07.11, 21:00
      zacznij od kupna macznych ziemniakow.
      Jesli mieszkasz w Anglii to dobre sa: Estima, King Edward, Maris Piper i Desiree

      Ja po przecisnieciu ziemniakow do miski, dziele je na 3 czesci. Wyjmuje 1/3 i w to miejce dosypuje make pszenna + kilka lyzek maki ziemniaczanej ( lub skrobi kukurydzianej - corn flour), jajko. Zagniesc, uformowac walek i ciac na kawalki :)
      • rozyczko Re: tu masz odmiany ziemniakow w UK: 28.07.11, 21:00
        www.lovepotatoes.co.uk/the-potato/potato-varieties/#chips
        • lonely.stoner Re: tu masz odmiany ziemniakow w UK: 28.07.11, 23:26
          o rany, zrobilam, sa bardzo smaczne, ale nadal blizej im smakiem do gnocchi niz do kopytek. I pierwsza partia ktora gotowalam rozpadla sie :( ueee, moze pogodze sie juz z tym i koniec? zrobie pare razy to sie wreszcie naucze. Pamietam ze robilam raz w Polsce sama kopytka, ( to bylo z 7 lat temu chyba) i wyszly jak nalezy, moze to kwestia skladnikow?? moja mama tez byla u mnie kiedys ( w UK) i zrobila akurat kopytka ktore wyszly ...twarde i fioletowe?? a zazwyczaj wychodza jej pyszne.
          • mel.la Re: tu masz odmiany ziemniakow w UK: 29.07.11, 20:55
            Zrob sobie jeden na probe, moze byc kulka i ugotuj, to jest kilka minut. Jesli wyjda takie rozpadajace sie dosyp maki do ciasta, wrzatek moze poczekac na zmniejszonym ogniu. Ja tak czesto robie, nie mieszkam w Polsce i ziemniaki sa tu bardzo maczne wiec musze z kolei uwazac zeby nie dac za duzo maki.
    • Gość: w Re: kopytka jak robic?? IP: *.netcominternet.pl 29.07.11, 17:38
      ot jednodniowe ziemniaki a nie swiezo ugotowane..najlepiej ugotuj wiecej i zostaw czesc na nastepny dzien i wtedy zrob kopytka
      • Gość: x Re: kopytka jak robic?? IP: *.adsl.alicedsl.de 29.07.11, 21:52
        jedodniowe ziemniaki smakuja"debowo".
    • mhr2 Re: kopytka jak robic?? 30.07.11, 10:25
      "potem utluklam takim tluczkiem do ziemniakow"
      nie wiem mozliwe ze to bylo zle?,
      ja gotuje i przeciskam w tym czasie stygna potem bardzo szybko
      dodaje make,jajko i wyrabiam,
      w tym jest tajemnica szybko pracowac
      • reniam_123 Re: kopytka jak robic?? 30.07.11, 20:46
        Kopytka robię z ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia i ich nie gotuję, tylko wrzucam na wrzątek i jak wypłyną, to zaraz je wyciągam.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka