Dodaj do ulubionych

Co zrobić z ugotowaną kapustą białą?

14.08.11, 10:21
Witam,
wczoraj robiłam gołąbki. Kapusta była dość spora, zostało mi z 8-10 niedużych liści + ta najmniejsza część główki.

Co z tego zrobić? Nadaje się toto na krokiety z kapustą i grzybami na przykład? Jeśli nie krokiety, to co?
Obserwuj wątek
    • Gość: marbor1 Re: Co zrobić z ugotowaną kapustą białą? IP: *.aster.pl 14.08.11, 10:56
      Można zrobić krokiety, można też zasmażyć kapustę na boczku wędzonym lub na maśle.
      Cebulę zeszklić na patelni na tłuszczu [wędzony boczek lub masło], dodać grubo poszatkowaną kapustę i jeszcze podsmażyć na patelni. Następnie przełożyć do rondla, dodać pokrojonego koperku, posolić, popieprzyć. Doprawić ew. octem owocowym lub sokiem z cytryny i jeszcze poddusić pod przykryciem ok. 15 minut. Nie podlewać wodą. Kapusta wydzieli swój sok.
      Taka kapusta jest bardzo dobra do łazanek.
    • marbor1 Re: Co zrobić z ugotowaną kapustą białą? 14.08.11, 11:07
      Można zrobić krokiety i można ew. zrobić kapustę zasmażaną na boczku wędzonym lub na maśle.
      Zeszklić na tłuszczu sporą cebulę, dodać poszatkowaną dość grubo kapustę. Podsmażyć razem ok. 5 minut. Kapustę przełożyć do rondelka, dodać posiekany koperek, posolić, popieprzyć i dodać ew. octu owocowego lub soku z cytryny i jeszcze poddusić pod przykryciem ok. 15 minut. Nie podlewać żadną wodą, kapusta puści własny sok.
      • liiona Re: Co zrobić z ugotowaną kapustą białą? 14.08.11, 11:13
        Jeśli liście które Ci zostały są całe i nadają się na zrobienie następnych gołąbków to włóż do zamrażalnika w foliowej torebce. Może się tak zdarzyć że zostanie Ci ryż z obiadu i masz 8 - 10 gołąbków jak znalazł:-) Najmniejszą cześć główki też można poszatkować i wykorzystać w innym czasie na kapuśniak.
        Bo gdy zrobisz coś z kapusty na drugi dzień to czy nie za dużo tej kapusty?
      • mhr2 mozna wszystko, ja wyzucam(?) 14.08.11, 14:47
        marbor1 napisała:

        > Można zrobić krokiety i można ew. zrobić kapustę zasmażaną na boczku wędzonym l
        > ub na maśle.
        > Zeszklić na tłuszczu sporą cebulę, dodać poszatkowaną dość grubo kapustę. Podsm
        > ażyć razem ok. 5 minut. Kapustę przełożyć do rondelka, dodać posiekany koperek
        > , posolić, popieprzyć i dodać ew. octu owocowego lub soku z cytryny i jeszcze
        > poddusić pod przykryciem ok. 15 minut. Nie podlewać żadną wodą, kapusta puści
        > własny sok.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka