baba06 16.08.11, 17:05 taki miks z octem balsamicznym, którą polecacie, bo Monini coś nie bardzo mi smakuje:(, chyba,że jest Monini i Monini:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kosmopolitesiorbut Znowy zawracanie Wisły kijem. 16.08.11, 17:21 Oliwy mają wiele smaków niezależnie od firmy. Firma to jakość - w dużym uproszczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
baba06 Re: Znowy zawracanie Wisły kijem. 16.08.11, 18:37 czyli jak z winami? trzeba próbować:) Odpowiedz Link Zgłoś
kocila Re: Znowy zawracanie Wisły kijem. 16.08.11, 20:47 Ja tam lubię oliwę robioną przez mamę Adonisa :) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Znowy zawracanie Wisły kijem. 16.08.11, 22:11 baba06 napisała: > czyli jak z winami? trzeba próbować:) Bingo. Trzeba szukac do skutku :) Nie wiem skąd jesteś, ale jeśli przypadkiem z Warszawy to polecam oliwę jaką serwują w restauracji Rubikon. Mozna kupić całą butelkę. My tak robimy Odpowiedz Link Zgłoś
kosmopolitesiorbut I owszem. Wyspecjalizowane sklepy 16.08.11, 22:16 z oliwami (niestety nie u nas) wręcz mają dział degustacji. Dobra oliwa to towar ekskluzywny z najwyższej półki niczym najszlachetniejsze wina. Odpowiedz Link Zgłoś
lonely.stoner Re: I owszem. Wyspecjalizowane sklepy 16.08.11, 23:39 z takich zwyklych sklepowych lubie olive Bertolli a czasem kupuje taka wielka butelke olivy w Lidl (ale nie mieszkam w POlsce, nie wiem czy bedzie ta sama) i smakuje ok. Jednak najlepsza jaka mialam to taka sprowadzana z Wloch, troche z goryczka, ciemna...mmmm idealna do chleba :) Odpowiedz Link Zgłoś
mundurowa-cywilka Extra virgin 17.08.11, 07:59 Oliwa, oliwie nie równa. Dobra, to nieratyfikowana, tłoczona na zimno, czysta bez "ulepszaczy". Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: Extra virgin 17.08.11, 09:53 mundurowa-cywilka napisała: > Oliwa, oliwie nie równa. > Dobra, to nieratyfikowana, tłoczona na zimno, czysta bez "ulepszaczy". W zeszłym roku przywieźlismy z Syrii kanister takiej oliwy domowej prodykcji - 20 l, jeszcze się nie skończyła :) W smaku nie porównywalna do żadnej butelkowej extra vergine. Dość specyficzny, ostrawy wręcz smak. Do maczania chleba wprost idealna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x cudze chwalicie, swego nie znacie! IP: *.unitymediagroup.de 17.08.11, 13:05 do maczania chleba najzdrowszy i najlepszy jest olej lniany Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: cudze chwalicie, swego nie znacie! 17.08.11, 14:19 Pyszny jest też arganowy. Bardzo nie nasz, ale w smaku tak wyrazisty, że teraz trzymam go tylko do maczania chleba właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x spróbuj arganowy trochę na ciepło, palce lizać! IP: *.unitymediagroup.de 17.08.11, 20:14 Odpowiedz Link Zgłoś
baba06 Re: cudze chwalicie, swego nie znacie! 17.08.11, 21:18 olej arganowy to jest świetny do smarowania twarzy i wcierania we włosy:) za takie pieniądze to szkoda go do maczanek ;) Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: cudze chwalicie, swego nie znacie! 17.08.11, 21:24 Olej kosmetyczny arganowy też mam i różni się od spożywczego, bo robi się go z nieprażonych ziaren. Dla skóry genialny. Odpowiedz Link Zgłoś
kijek82 Re: cudze chwalicie, swego nie znacie! 20.08.11, 09:09 arganowy-jedzenie - BLE koskemtykwielofunkcyjny - rewelacja Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: cudze chwalicie, swego nie znacie! 20.08.11, 11:51 kijek82 napisał: > arganowy-jedzenie - BLE > koskemtykwielofunkcyjny - rewelacja Mnie ten spożywczy smakuje bardzo, ale ma wyrazisty smak rzeczywiście. Kosmetyczny bezdyskusyjnie chyba dla wszystkich -rewelacja choć zakup czystego bez dodatku oliwy nawet u zródła jest trudny. Odpowiedz Link Zgłoś
kijek82 Re: cudze chwalicie, swego nie znacie! 20.08.11, 12:43 a to prawda. zwlaszcza,ze teraz przezywa boom i pojawia sie w tysiacu kosmetykow = mozna sie naciac na "chrzczone"oraz "podrobki" Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: cudze chwalicie, swego nie znacie! 20.08.11, 13:21 I pogodzić z tym, że nawet w tanim Maroku 100% tani nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
kijek82 Re: cudze chwalicie, swego nie znacie! 21.08.11, 07:57 heh,wlasnie mam z Maroka, troche wydalam, fakt;) Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: oliwa do maczania chleba? 17.08.11, 14:35 baba06 napisała: > taki miks z octem balsamicznym Jeśli to miks, to trzeba postawić albo na lepszą oliwę albo na lepszy ocet. Dobra oliwa broni się sama choć uwielbiam wyjadać z dna salaterki taki miks oliwy i octu balsamicznego. Co to znaczy lepszy? Kwestia upodobań i gustu. Ja lubię wyraziste smaki. Z tych dostępnych w polskich sklepach lubiłam kiedyś Farchioni Il Casolare. Odpowiedz Link Zgłoś
japanunieprzerywalempanieposle Re: oliwa do maczania chleba? 17.08.11, 16:33 a moze sprobuj oleju sezamowego. z chlebem bardzo smaczny Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: Extra virgin 17.08.11, 19:34 erty66 napisała: > taa wszyscy jezdza z polski do syrii po oliwe fantastko. ten kanister pewnie w > plecaku wiozlas samolotem i mialas spory nadbagaz > a po drodze na pewno wstapilas jeszcze do grecji po tamtejsze oliwki w litrowyc > h slojach co kiedys sie nimi chwalilas > bardzo bys chciala byc taka mediterrienne fantastko Samolotem nie, ale samochodem :) W bagażniku. Istotnie Grecja była po drodze ale bez oliwek, tylko tranzyt. Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: Extra virgin 17.08.11, 20:06 Podziwiam takie osoby, którym chce sie zakładać nowe konto tylko po to, żeby napisać jednego posta jako ktoś "inny" .... Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Extra virgin 17.08.11, 20:24 Tych kont jest wiele: forum.gazeta.pl/forum/w,77,127713116,127786710,Re_Oliwa_z_oliwek_Smazycie_na_niej_czy_nie_.html?t=1313604540208 Sporo ludzi zakłada, że jeśli podróże to wyłącznie w wakacje i na wczasy samolotem. Horyzont ich nie sięga dalej, a wyjazdy w listopadzie i samochodem nie mieszczą się w głowie. Choć jeśli jechałabym tylko na wypoczynek bagaż byłby na tyle lekki (no bo niewiele więcej poza kostiumem kąpielowym chyba trzeba), że 5 litrów oliwy zmieściłabym spokojnie. Dziwie się, że ludzie nie przywożą z wakacji choćby litra oliwy. Wożą za to tony kosmetyków. Odpowiedz Link Zgłoś
toya666 Re: Extra virgin 20.08.11, 09:35 coralin napisała: > 5 litrów oliwy zmieściłabym spokojnie. > Dziwie się, że ludzie nie przywożą z wakacji choćby litra oliwy. Wożą za to tony > kosmetyków. Zgadzam się w 100%. Zawsze przywożę masę lokalnych specjałów. A co mi po kosmetykach L'Oreal z bezcłówki, które można kupić w sklepie w Polsce? :/ Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Extra virgin 20.08.11, 11:43 Takie większe ilości przywożę drogą lądową, ale lecąc do jakiegoś kraju mój bagaż jest na tyle lekki (bo nie zabieram ze sobą całej łazienki), że sporo ciężkich specjałów przywożę również. Zaskakuje mnie zdziwienie połączone z agresją, bo przecież sporo osób do Włoch, Francji jedzie drogą lądową, a już mieszkańcy mojego regionu do Chorwacji to głównie lądowo i kiedyś stamtąd przywiozłam pyszną oliwę od chłopa. Grecja i wyspy greckie to teraz głównie samolotem (choć ja byłam samochodem+prom), ale niewygospodarowanie miejsca w walizce choćby na butelkę oliwy stamtąd to wieeelki błąd. Wielka zaletą zakupów oliwy w tamtych krajach jest możliwość spróbowania przed zakupem. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Extra virgin 17.08.11, 21:22 erty66 napisała: > taa wszyscy jezdza z polski do syrii po oliwe fantastko. ten kanister pewnie w > plecaku wiozlas samolotem i mialas spory nadbagaz > a po drodze na pewno wstapilas jeszcze do grecji po tamtejsze oliwki w litrowyc > h slojach co kiedys sie nimi chwalilas > bardzo bys chciala byc taka mediterrienne fantastko Kompleksy warto leczyć Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 masz na mysli ja prubowac? 18.08.11, 11:19 baba06 napisała: > taki miks z octem balsamicznym, którą polecacie, bo Monini coś nie bardzo mi sm > akuje:(, chyba,że jest Monini i Monini:) bo tak ten chleb z nia jesc, no to nie wiem(?) Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: masz na mysli ja prubowac? 18.08.11, 19:20 www.livetsgoda.se/uploaded/artiklar/stor_OLI%20MON%2007N.jpg Moze ta? Bardzo dobra, uwazam. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: oliwa i nie tylko 19.08.11, 11:20 mygreencanoe.blogspot.com/2011/08/naoliwione-zapasy.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość odpowiedz,reklama czy co? IP: *.dip.t-dialin.net 19.08.11, 11:43 linn_linn napisała: > rel="nofollow">mygreencanoe.blogspot.com/2011/08/naoliwione-zapasy.html Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: info dla zainteresowanych 19.08.11, 12:03 Nie chcesz, nie czytaj. Moim zdaniem ciekawy post na temat oliwy, a wiec na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: oliwa do maczania chleba? 20.08.11, 09:51 Dobrą oliwe przywozi mi mama z Grecji. Przyzwoitą kupuję w biedronce. Odpowiedz Link Zgłoś