Dodaj do ulubionych

Jak przyrządzić domowe sushi?

28.08.11, 19:06
Poratujcie!
Mam ryż do sushi, suszone wodorosty, ocet ryżowy, wasabi i imbir marynowany. Sos sojowy i matka do skręcania też się znajdzie.

Co włożyć do sushi i czym to przyprawić? Jakie przyprawy trzeba nabyć?
Czy koniecznie musi być surowa ryba (jaka wtedy? świeży łosoś z rybnego?), czy może być wędzony łosoś? Jakie krewetki? Nie jestem pewna, czy u nas da się kupić surowe...
Jakie warzywa oprócz ogórka i awokado?
Ostatnio podjęliśmy pierwszą próbę zrobienia sushi na własną rękę i nadało się to jedynie do kosza. Ratunku!
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Jak przyrządzić domowe sushi? 28.08.11, 20:10
      Nie musi byc surowa ryba, a jesli nie masz dostepu do pewnego zrodla (bardzo swieza albo bardzo dobrze mrozona, z gwarancja braku pasozytow), to nawet nie powinna.
      Forumowicz, ktory mieszka/ł w Japonii, twierdzi, ze sushi mozna zrobic nawet z salcesonem.

      Wrzuc w przegladarke 'sushi restauracja' i zobacz, z czym oni robią - jesli, jak ja, nie przepadasz za surowymi rybami, polecam zwlaszcza California roll (czesto z kremowym serkiem, np w polaczeniu z wędzonym lososiem i awokado, obtoczone w kawiorze lub sezamie) albo sushi z lososiem w teriyaki. Mozesz sprobowac pobawic sie w robienie japonskiego omletu i zrobic bardzo dobre sushi z omletem. Kombinacje mozna sciagnac z netu, ale generalnie najlatwiej w polskich warunkach (czyli nie surowo rybnych) z:
      pieczonymi/wedzonymi rybami typu tunczyk, losos, pstrag itd
      paluszkami krabowymi (idealnie pasuja i formatem, i smakiem)
      warzywami w slupkach (ogorki bez gniazd nasiennych, marchew, rzodkiew, rzodkiewki, papryka, por itd)
      awokado albo mango, sałątą, swiezymi ziolami (zwlaszcza szczypiorkiem)
      roznego rodzaju miesem w slupkach, owoce morza z mrozonki, podsmazone w jakims orientalnym sosie np i np z bekonem, bo czemu nie
      kawiorem, sezamem czarnym i bialym
      • cafem Re: Jak przyrządzić domowe sushi? 28.08.11, 23:31
        > Wrzuc w przegladarke 'sushi restauracja' i zobacz, z czym oni robią

        Dzięki, poszukam. Przede wszystkim muszę się zorientować jak doprawia się ryż. Ostatnio próbowałam z tym octem ryżowym, ale wyszło wszystko rozciapane i jałowe.

        Do ryb świeżych mogę nawet mieć dostęp, bo nad samym morzem w Anglii mieszkam; ale muszę się zorientować, gdzie naprawdę świeże ryby mają, bo w supermarkecie nie ufam.

        California roll uwielbiam! Nie miałam pojęcia, że tam np. Philadelphię można dodać...
        Zestaw warzyw, który podałaś, brzmi świetne, wypróbuję. No i ziół mi brakowało, ale nie wiedziałam, czy dodać można - próbowałam pójść na najprostszą klasykę, ale nie wyszło.

        Dziękuję za pomysły:)

        • muszu155 Re: Jak przyrządzić domowe sushi? 02.09.11, 15:07
          Ryż doprawia się przecież normalnie - woda ocet ryżowy i sól, lejesz na ciepły prawidłowo ugotowany ryż mieszasz i wachlujesz, nie ma w tym nic trudnego. A kleić to on się musi ;)
          Co do ryby to kiedyś z braku laku zrobiłem ze śledziem i też było ok :)
          • vlado_l Re: Jak przyrządzić domowe sushi? 11.08.14, 22:19
            Polecam domowej roboty! Wprawdzie musisz je przyrządzić kilkukrotnie, aby wyszło takie idealne, ale praca czyni mistrza :)
    • kk345 Re: Jak przyrządzić domowe sushi? 28.08.11, 21:10
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,74818009,74818009.html
      • cafem Re: Jak przyrządzić domowe sushi? 28.08.11, 23:33
        Dzięki, rewelacja;)
        Tutaj wyszukiwarka mi tylko bardzo stare albo nie do końca na temat posty wyrzucała:)
    • tabeletka Re: Jak przyrządzić domowe sushi? 28.08.11, 23:36
      Tekst linka

      krociutki filmik, ale super. no i w koncu wiem, jak sie poprawnie roluje :)
    • blue.berry Re: Jak przyrządzić domowe sushi? 29.08.11, 10:17
      po pierwsze - poszukaj w necie - jest cała masa nie tylko przepisów ale i filmów na których można zobaczyć jak sie roluje. to bardzo pomocne - ja przed moim pierwszy sushi obejrzałam ich naprawdę sporo.
      po drugie - podstawa udanego sushi jest smaczny ryż. poprawne przygotowanie go to podstawa. jeśli nie chce ci sie samej robić zalewy to można kupić gotową. i tutaj ponownie - w necie jest sporo porad jak przygotować porwanie ryż. i naprawdę warto się ich trzymać.
      po trzecie dodatki - mnie się nie chce biegać za surową świeżą rybą wiec w domu robię z niesurowizny. żelazny zestaw u mnie to wędzony tuńczyk z białą rzodkwią, wędzony łosoś z ogórkiem, paluszki krabowe z awokado i szczypiorem.
      a tutaj byc może pomocny portal
      www.sushi-online.pl/
    • roseanne Re: Jak przyrządzić domowe sushi? 29.08.11, 16:11
      najlatwiejsze to typ kalifornijski - awokado, ogorek i paluszki krabowe
      mozn dodac tez:
      omlet lub gotowane zoltka
      lososia, rowiez wedzonego
      inne ryby= sola, fladra, halibut, tunczyk,przegrzebki - musisz miec pewnosc co do swiezosci
      krewetki ugotowane, obrane z pancerzykow,
      kawior, najczesciej lososiowy
      szczypiorek, pedy czosnku, kielki rzodkiewki
      uwielbiam z dodatkiem pieczonego wegorza

      ocet ryzowy doprawia sie sola i cukrem, czasami bywa juz gotowy
      • mhr2 Re: Jak przyrządzić domowe sushi? 29.08.11, 16:19
        to dodam do tego naszego rolmopsa?
        • roseanne Re: Jak przyrządzić domowe sushi? 29.08.11, 17:20
          rolmops to sledz
          pora wrocic na kurs rozumienia tekstu czytanego
          • mhr2 Re: Jak przyrządzić domowe sushi? 29.08.11, 17:56
            wlasnie tez tak bym pomyslala czytajac wszystlo,
    • triismegistos Re: Jak przyrządzić domowe sushi? 29.08.11, 16:27
      Masz wszystkie przyprawy, tylko cukru brakuje. Do suszi możesz napchać praktycznie wszystko. Ja bardzo lubię z omletem i rzodkiewką. Doskonałym wsadem jest wędzony łosoś, makrela, węgorz (uwielbiam, ale drogi skubaniec). Omlet pocięty w paseczki, szczypiorek, rzodkiewka, ogórek, twarożek smarowny...
      Nie próbuj napychać do środka imbiru, imbirem się tylko przegryza. Nie próbuj pchać do środka wasabi, może być troszkę pikantne.
    • Gość: miu Re: Jak przyrządzić domowe sushi? IP: *.fbx.proxad.net 29.08.11, 17:49
      Na Youtubie sa filmy instruktazowe jak zrobic dobre sushi, znajdziesz bez problemu.
      Brakuje ci wachlarza, bo ryz nalezy wachlowac :)) ;)

      Probowalam robic sushi, ale jesli nie zapraszasz bardzo duzej grupy osob, to jest jednak strasznie zawracanie glowy ze skladnikami, gdyz urok sushi polega na rozmaitosci. Potrzeba kawaleczka tego, kawaleczka tamtego (doslowie 3-5 dkg), a co z reszt otwartej puszki?, ropoczetym awokado??

      Ryby do sushi MUSZA byc mrozone i to w bardzo niskich temperaturach przez okreslony czas, bo dzieki temu zabjia sie bytujace w nich pasozyty ktore sa niebezpieczne dla ludzi!
    • mhr2 znaxz sie na tym,nie wiem z czym masz problem? 29.08.11, 18:15
      cafem napisała:

      > Poratujcie!
      > Mam ryż do sushi, suszone wodorosty, ocet ryżowy, wasabi i imbir marynowany. So
      > s sojowy i matka do skręcania też się znajdzie.
      >
      > Co włożyć do sushi i czym to przyprawić? Jakie przyprawy trzeba nabyć?
      > Czy koniecznie musi być surowa ryba (jaka wtedy? świeży łosoś z rybnego?), czy
      > może być wędzony łosoś? Jakie krewetki? Nie jestem pewna, czy u nas da się kupi
      > ć surowe...
      > Jakie warzywa oprócz ogórka i awokado?
      > Ostatnio podjęliśmy pierwszą próbę zrobienia sushi na własną rękę i nadało się
      > to jedynie do kosza. Ratunku!
    • lonely.stoner Re: Jak przyrządzić domowe sushi? 29.08.11, 20:04
      cafem jesli w uk mieszkasz to na bank macie jakies fish mongers w miescie (no chyba ze to gdzies w glebi wyspy, ale z tego co sie orientuje to wszedzie sa w UK bo to w koncu wyspa jest np. u mnie w miescie, z tym ze ja nad zatoka mieszkam w Szkocji, jest w kazdej dzielnicy jakis fish mongers gdzie mozna kupic wszystko swieze- ryby, muszle, krewetki, scallops, i zazwyczaj dobrej jakosci). Z marketowych sklepow to polecam na tego rodzaju zakupy Morrisons- zawsze maja swieze ryby - no przynajmniej u mnie w miescie, nie wiem jak Waitrose bo tam nie kupuje, ale mozliwe ze tam tez bedzie ok.
      • cafem Re: Jak przyrządzić domowe sushi? 29.08.11, 21:07
        > cafem jesli w uk mieszkasz to na bank macie jakies fish mongers w miescie

        No w sumie to nad samym morzem mieszkamy, jeden z największych portów w kraju, więc pewnie fish mongers się znajdzie;)
        Tylko nie do końca im ufam... Bo surowych ryb jednak trochę się boję -państwo wyżej uradowali mnie, że wędzone można tyż.

        > Z ma
        > rketowych sklepow to polecam na tego rodzaju zakupy Morrisons- zawsze maja swie
        > ze ryby - no przynajmniej u mnie w miescie, nie wiem jak Waitrose bo tam nie ku
        > puje, ale mozliwe ze tam tez bedzie ok.

        Ja w zasadzie jedynie w Waitrose kupuję. Zazwyczaj świetną jakość mają, ale w ryby na pewno nie zaopatrują się lokalnie: każda sieciówka pewnie zaopatrywana jest odgórnie i centralnie:)
    • Gość: Jacenty Re: Jak przyrządzić domowe sushi? IP: *.adsl.inetia.pl 06.06.14, 15:01
      Do sushi można włożyć... wszystko. Praktycznie tylko własna wyobraźnia nas ogranicza.
      Sushi to tak naprawdę to tylko ten zakwaszony ryż. :) Reszta to tylko dodatki smakowe.
      Wcale nie muszą być ryby i wcale nie muszą być surowe. Szczególnie u nas, gdzie o surową i smaczną rybkę trudno. Nadają się głównie ryby morskie, a te, które są cenione ze względu na smak, są sprowadzane w lodzie.

      Mogą to być warzywa, sery, owoce. Nawet sezonowe, jak jabłka czy brzoskwinie.
      Ryby morskie mogą być surowe (ryzyko zatrucia, jak rybka nie pierwszej świeżości, no i trzeba lubić surowiznę), wędzone, gotowane czy smażone.

      Najważniejsze jest właściwe przyrządzenie ryżu. To jest najbardziej czasochłonne i ma podstawowy wpływ na jakość potrawy.

      Ugotowany i ciepły nawet gorący, ale tak by w ręku utrzymać, ryż nakładasz na liść nori na 2/3 szerokości. środek ryżu smarujesz wasabi - taki paseczek wzdłuż dłuższego boku. Na to kładziesz wybrane 3-4 składniki, pokrojone w paski (futomaki), wybrane wg gustu i co ważne - kompozycji kolorystycznej. Estetyka jest ważna w Sushi.
      Zawijasz. Odkładasz na talerz z boku na kilka minut, by się skleiło ( w międzyczasie robisz następne). Z porcji 0,5kg wychodzi 6 rolek futomaki lub 12 hosomaki (1 liść Nori przecięty na pół i zawinięty z jednym składnikiem, ryż też na 2/3 szerokości liścia).
      Potem szybko myjesz wszystkie naczynia i garnki, jakie zostały użyte do roboty.
      Szykujesz talerze na sushi - tradycyjnie prostokątne lub kwadratowe. Ale każdy ceramiczny się nada.
      Potem każdą rolkę tniesz na pół, jej połowy też na pół i to co zostało, jeszcze raz na pół. Razem wychodzi 8 kawałków, akurat takich, żeby w całości do ust włożyć.
      Pociąć, ułożyć na talerzu (tylko jedna warstwa) - podać. Goście powinni dostać po malutkiej miseczce z sosem sojowym. W innej powinien być podany imbir - może być wspólna.
      Po KAŻDYM kawałku sushi, przegryza się je imbirem - oczyszcza kubki smakowe oraz, co ważne na początku - świetnie sobie radzi z przedawkowaniem wasabi. :) Jak z chrzanem, tylko bardziej. :) Imbir w tym wypadku naprawdę pomaga.

      Afrontem jest jedzenie sushi widelcem (palce lub pałeczki), a obelgą dla kucharza jest poproszenie o dodatkowe wasabi. To tak jakby poprosić o ketchup do pizzy. Tylko w przypadku sushi, kucharz mógłby nawet popełnić sepuku, bo to znaczy iż daje się do zrozumienia, że nie umiał zrobić sushi. Dlatego każdy sushi master nosi przy sobie duży nóż do filetowania... ;)

      Z "naszych" składników, bardzo dobre do sushi są:
      - ogórki wężowe, świeże
      - ser żółty bez dziur
      - sery białe typu mozzarella i podobne (szczególnie smakowe)
      - sery pleśniowe, ostre
      - łosoś, takze wędzony.
      - makrela świeża do Nigiri - skóra jest bardzo dekoracyjna.
      - tuńczyk ( do nigiri tylko świeży, do maków może być nawet z puszki)
      - śledź marynowany :) Szczególnie jak do popicia jest nasza siwucha, zamiast sake. :)
      - Papryka świeża, kolorowa
      - sałata

      I wiele, wiele innych.
      • bene_gesserit Re: Jak przyrządzić domowe sushi? 07.06.14, 11:09
        Gość portalu: Jacenty napisał(a):

        > Ugotowany i ciepły nawet gorący, ale tak by w ręku utrzymać, ryż nakładasz na l
        > iść nori na 2/3 szerokości.

        Gorący? Bez obrazy, ale to bzdura.
        • squirk Re: Jak przyrządzić domowe sushi? 07.06.14, 19:15
          bene_gesserit napisała:

          > Gość portalu: Jacenty napisał(a):
          >
          > > Ugotowany i ciepły nawet gorący, ale tak by w ręku utrzymać, ryż nakładas
          > z na l
          > > iść nori na 2/3 szerokości.
          >
          > Gorący? Bez obrazy, ale to bzdura.

          Łagodnie powiedziane.
    • Gość: krzysiekzalew Re: Jak przyrządzić domowe sushi? IP: *.static.chello.pl 11.08.14, 11:00
      smakowałam i może nie jest to sushi górnych lotów (takie to chyba nie w Polsce), ale z pewnością tam wrócę, bo było warto :)
      • Gość: milosciwyy Re: Jak przyrządzić domowe sushi? IP: *.static.chello.pl 02.10.14, 14:35
        a jaki zestaw polecasz?
    • Gość: x japończyk zapytal, moj bigos dobry? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.08.14, 11:30
      cafem napisała:

      > Poratujcie!
      > Mam ryż do sushi, suszone wodorosty, ocet ryżowy, wasabi i imbir marynowany. So
      > s sojowy i matka do skręcania też się znajdzie.
    • Gość: mariuszd Re: Jak przyrządzić domowe sushi? IP: *.centertel.pl 03.10.14, 00:16
      Przygotowywanie sushi zacząłbym od przemyślenia co tak naprawdę lubisz i jakim budżetem dysponujesz, bo kupując wszystkie składniki jakie tylko nadają się do włożenia do sushi możesz wydać 200-300zł a nawet więcej :) (z własnego doświadczenia- koszty w przypadku porcji sushi dla 4-osobowej rodziny).

      Kiedy robiłem sushi po raz pierwszy, postawiłem na prostotę i Tobie radzę zrobić tak samo. W środku był łosoś, krewetki (mrożone), ogórek i chyba tyle. Warto by to wzbogacić jeszcze o 1-2 składniki. Nie panikuj- za pierwszym razem trzeba się liczyć z tym, że może nie wyjść.

      Jeśli chodzi o ryby- polecam kupić mrożone, gdyż wszystkie ryby do sushi jakie można u nas kupić jako świeże są na miejscu rozmrażane a ryba do sushi i w ogóle ryba spożywana na surowo musi być maksymalnie świeża.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka