Dodaj do ulubionych

Co do chili con carne??

08.09.11, 12:35
Zaprosilam na jutro kilku znajomych na luzny wieczor towarzyski, nie bede miala zbyt wiele czasu, zeby przygotowac cos bardziej pracochlonnego, wiec pomyslalam, ze doskonale sprawdzi sie tutaj danie jednogarnkowe-chili con carne ;-) Ale nie mam pomyslu co moglabym podac do tego.Jakas przystawke? Zupa chyba srednio tu pasuje ... bede wdzieczna za pomysly.
Obserwuj wątek
    • tuya Re: Co do chili con carne?? 08.09.11, 13:16
      guacamole i nachos
    • roseanne Re: Co do chili con carne?? 08.09.11, 13:29
      salsa pomidorowa, guacamole i podpieczone kawalki tortilli - broisz w trojkaty, smarujasz olejem i wsadzasz na kilka minut do piekarnika by byly chrupiace

      jesli chcesz do dania glownego podaj tez ser - solony, starty, np queso fresco, ale i oscypek tez pasuje, kwasna smietane w miseczce i szczypiorek, cilantro = kazdy sobie przybierze porcje po swojemu
      do picia piwo, lemoniada,

      na deser salatka owocowa, flan
    • 83kimi Re: Co do chili con carne?? 08.09.11, 14:07
      Ze 2-3 dipy np. guacamole, ostry pomidorowy, paprykowy itp., trochę surowych warzyw i tortille meksykańskie. To w zupełności wystarczy.
      • chica-latina Re: Co do chili con carne?? 08.09.11, 14:18
        wielkie dzieki za pomysly :-) pozdrawiam
        • konrad_dk Re: Co do chili con carne?? 08.09.11, 18:53
          Pamiętaj także o zimnym meksykańskim piwku.
          • Gość: Alinka Re: Co do chili con carne?? IP: *.home.aster.pl 08.09.11, 20:20
            a z jakiego rodzaju miesa to sie robi? wieprzowe?
            • Gość: dorotkah Re: Co do chili con carne?? IP: *.hsd1.il.comcast.net 09.09.11, 06:28
              Wolowe.
              • kocila Re: Co do chili con carne?? 09.09.11, 09:46
                Czy wołowe to jedyne właściwe? Czy istnieją prawdziwe wersje tego dania np.: z wieprzowiną?
                • manesi Re: Co do chili con carne?? 09.09.11, 11:36
                  Ja robie z samej fasoli, jest pyszne (tylko wtedy juz nie moze sie nazywac con carne).
                  • Gość: dorotkah Re: Co do chili con carne?? IP: *.hsd1.il.comcast.net 09.09.11, 18:28
                    Ja nie jestem zadnym ekspertem od chili,ale na poczatek to bym jednak zrobila z wolowiny, z jakiegos w miare podstawowego,typowego przepisu coby poczuc jak smakuje "oryginal".Tak samo najpierw sprobowalabym "dewolaja" z kurczaka a potem dopiero robila z wieprzowiny.
    • Gość: x każde mięso się nadaje, z wyjątkiem ryby;) IP: *.unitymediagroup.de 10.09.11, 08:03
      Na początku używano mięsa wołowego, ponieważ było najtańsze i najłatwiej dostępne. Teraz jest inaczej. Tanią wołowinę zamieniono teraz na mielone, ale smaczniejsze jest mięso w kawałkach. Nawet z indykiem jest smaczne.
      • Gość: dorotkah Re: każde mięso się nadaje, z wyjątkiem ryby;) IP: *.hsd1.il.comcast.net 11.09.11, 00:54
        Ja czasem robie cos a la chili z kawalkami piersi kurczaka,ale to juz nie jest dla mnie typowy smak texaskiego chili.To jest duza wariacja na temat.Jak mamy smak na prawdziwe chili to robie jednak klasyke z wolowiny.Musze sie przyznac,ze czasem(raz,dwa razy w roku)jemy zgroze pod tytulem "chili dogs":parowki w bulce oblozone chili con carne.Dlatego potem musimy zdrowo jesc w domu zeby zniwelowac skutki takich zachcianek:-) Jeszcze mowiac o chili to jemy taki goracy dip:serek philly do naczynia zaroodpornego,na to chili i do mikrofalowki zeby sie zagrzalo.Jesc z tostadami albo chipsami kukurydzianymi a ja jeszcze na to daje pico de gallo zeby nie zabilo.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka