galtom
26.09.11, 15:31
Witam,
jako, że rozpocząłem wątek w sprawie chilli (forum.gazeta.pl/forum/w,77,129170943,129205651,Re_Prosba_Tesco_Real_chilli_i_jalapeno.html) oraz przyklejony jest watek "Co przywozimy z..." pomyślałem, że może przyda się watek o tym, czego brakuje nam w naszych sklepach.,
A może ktos z firm handlowo/produkcyjnych zaglada i wypelni lukę?
Na dziś chętnie zobaczyłbym na polkach hipermarketów (do Piotra i Pawła to mam daleko i nie mam czasu zeby jechac po samo chilli ;-):
1. Chilli i jalapeno na wagę - świeże
2. Mild curry (powder) - jak bez tego zrobić tuńczyka z morelowym dżemem???? :-)
3. Firma Lay's / Walker's ma rewelacyjną gamę chipsów w UK (www.sensationscrisps.co.uk/#/range) Walker's Sensations. Sweet Thai Chilli są po prostu rewelacyjne. Reszta zreszta też jest OK. Nasze niestety Laysowe wynalazki ostatnich czasow sie nie umywaja. :-(
4. Papadums - bo jak tu zrobicsobie indyjskie zarcie skoro ich nie ma... nawet jak juz znajdę Mango Chutney, jak juz pokroje sobie do tego cebulke... toi z czym to jesc... z bułkami??? ;-(
5. DOBRYCH zółtych serów w cenie do 30 zł/kg - jak to jest, że w Niemczech da się kupić dobry ser za 7 EURO a u nas to wszystko tłuszcze z oleju.... miękkie, bez tekstury i smaku.
Gdzie są nasze sery typu Gouda, Ementaler czy tylżycki z lat 80-tych? Teraz za 25 - 35 zł nie bardzo jest co kupić a od 30 zł w dół to już wogole niczym się nie różni :-(
6. Konserwy rybne!!!! Ale na boga inne niz ryba X w sosie pomidorowym czy w oleju. W UK, sa w róznych mieszankach, rozne ryby - na ostro, na slodko, itd... itd... a u nas jest wielka polka konserw 30 roznych firm tylko wszystko to to samo - 30 x sardynki w oleju, 30 x makrela w sosie pomidorowym, itd... załość
7. Okoń morkski (sea bass) - dlaczego w naszych sklepach go nie ma?
8. Heinz Beans (w sosie pomidorowym sa), 3 dni temu kupilem w Tesco w Czechach jeszcze w sosie meksykańskim (SUPER) - bardzo fajnuie pasuja do burrito, a ze nie potrafie kupic u nas tej malej, bialej fasoli to byloby fajnie jakby chcociez w puszkach byla!
A czego Wam (spożywczego) brakuje w naszych sklepach?