Dodaj do ulubionych

do czego pasta z awokado?

IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 27.05.04, 11:46
jak można zrobić pastę z awokado i do czego można ją zastosować?
jadłam kiedyś taką kanapkę z pastą awokado i bekonem ale co tam było więcej
to nie pamiętam .
może dodacie coś od siebie ?
kawa
Obserwuj wątek
    • lomas Re: do czego pasta z awokado? 28.06.04, 14:33
      Do czego dusza zapragnie:)
      W moim wykonaniu wygląda to tak :
      miąższ z avokado rozgniatam widelcem, sok z limonki lub zwykłej cytryny,
      pokrojony w drobniuteńką kosteczkę pomidor, duuuużo czosneczku , sól i pieprz.
      Pychota.
    • Gość: El Padre Re: do czego pasta z awokado? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.04, 01:14
      Pasta z avocado czyli guacamole. Kupujesz avocado bez czarnych plam,
      może być twardawe i kładziesz je sobie w kuchni na parę dni co by sobie
      zaostrzyć apetyt i żeby ono doszło. Kiedy jest już miękkie, ale nie przejżałe
      ani czarne, rozcinasz, wyjmujesz pestkę, wydłubujesz miąż do miski.
      I teraz stajesz przed kilkoma szkołami. Jedna mówi, że avocado należy
      rozgniatać tylko drewnianą pałką i nie wolno dodawać cytryny (wersja
      ortodoksyjna żony Mrożka ) Ja to olewam (sokiem z limony ) i gniotę
      widelcem. Do tego dymki sztuk jedna (niecała) łyżka, dwie śmietany
      (lub jogurtu naturals), sól, pieprz, słodka papryka i tabasco w zależności
      od wytrzymałości na ostrości. Spożywać niezwłocznie (bo lubi ściemniać)
      do tortilli, chipsów kukurydzianych lub na pieczywku. Jest jeszcze jedna
      wersja z drobno pokrojonym oskurowanym uprzednio pomidorkiem.
      PS. Jak pokazałem kubance jakie my mamy avcocado to umarła ze śmiechu.
      Tam rosną tak circa jebałt 2-3 razy większe.
        • Gość: sylwia Re: do czego pasta z awokado? IP: *.play-internet.pl 04.10.13, 21:12
          mi również czosnek z awokado "nie idzie".
          najprostsza pasta to chyba rozgniecione awokado, odrobina dymki, sok z cytryny/limonki, sól i pieprz. bardziej wypaśne to dodatkowo pomidory, świeża kolendra i jalapeno.
          śmietany w żadnej wersji nie dodaję bo mi "rozcieńcza" smak, a zresztą tłustość awokado zapewnia paście odpowiednią konsystencję, imho.
          śmietanę w towarzystwie awokado podaję tylko do gotowego dania tex-mex, np taco (wszystkie składniki zawinięte, na to kleks śmietany).
          spieszę również donieść, że awokado świetnie sprawdza się jako "kanapkowy poślizg", np zamiast masła czy majonezu (oczywiście w tym przypadku tylko dojrzałe).

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka