Dodaj do ulubionych

Ciasto z milel orzechów wloskich-poszukuje

20.10.11, 11:56
Jak w tytule-może ktos zna niezawodny przepis, bo slyszalam ze to nie jest latwy wypiek, a nigdy w zyciu nie robilam ani zadna matka babka ciotka itp:-)
Nie chce sie nalupac jak glupia zeby potem zakalec wyszedl...
Dziekuje z gory.
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Ciasto z milel orzechów wloskich-poszukuje 20.10.11, 12:31
      Jest to owszem, bardzo łatwy wypiek. Tzn ponizszy przepis jest na ciasto z laskowych, ale spokojnie mozna je zrobic z wloskich - jest naprawde pyszne, orzechowe do kwadratu, a poza tym mi sie zawsze udawalo. Przepis na ciasto pochodzi z książki kucharskiej Ursuli Ferrigno, tlumaczenie Liski, ktora wrzucila go na forum, plus lekkie moje zmiany:

      300 g. orzechów laskowych
      200 g. mąki
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      3 jajka L albo 4 M
      150 g cukru (moze byc jasne muscovado, moze byc bialy)
      100 g masła (roztopić i ostudzić do temp. pokojowej)
      50 ml mocnego naparu
      50 ml mleka (niekoniecznie)
      2 łyżki rumu (nie aromatu rumowego - jesli nie masz rumu, dodaj whiskacza albo burbona - dodatek alkoholu bardzo podkręca smak, ale nie nalezy przekraczac zalecanej dawki, bo bo zdominuje)
      1 łyżka oliwy (nie mam pojecia, po co - ja nie dodaję)
      1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
      8 ciasteczek amaretti (opcjonalnie)

      Wykonanie:
      - Piekarnik nagrzać do temp. 190 st. C. Blaszkę np. tortownicę o średnicy 23
      cm lub małą formę keksową wysmarować masłem i wysypać mąką;
      - Orzechy uprażyć w piekarniku przez 10 min (uważać, żeby nie przypalić!),
      ostudzić i drobno zemleć;
      - mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia;
      - jajka ubić z cukrem, dodać roztopione masło, kawę, mleko, rum, oliwę i
      wanilię. Na końcu dodać zmielone orzechy, ew. ciasteczka i mąkę. Delikatnie
      wymieszać.
      - przełożyć ciasto do raczej nieduzej blaszki. Piec 40-45 min. Przed podaniem ostudzić.
    • roseanne Re: Ciasto z milel orzechów wloskich-poszukuje 20.10.11, 13:50
      proporcji juz nie pamietam za dobrze
      bardzo popularnym ciastem, podstawa do tortow w moim domu rodzinnym bylo ciasto z orzechami wloskimi
      ale bylo tam chyba 6 jajek ubitych na bialo z szklanka cukru
      do tego szklanka mielonych orzechow i szklanka bulki tartej, mozliwe ze z lyzeczka proszku do pieczenia
      masa wychodzila dosc gesta i chropowata, co po upieczeniu dawala swietna strukture ciasta
      dlugo trzymalo swiezosc

      czasami robie cos podobnego, bywa ze i z mniejszej ilisci jajek, orzechy wymianiam rowniez na laskowe lub migdaly, oczywiscie zawsze mielone
      • aqua48 Re: Ciasto z milel orzechów wloskich-poszukuje 20.10.11, 14:56
        Ostatnio robiłam z orzechów arachidowych, ale z każdych wyjdzie, a także z migdałów.
        2 szklanki utartych orzechów, 15 dag cukru 25 dag miękkiego masła 5 dag mąki, ja dodałam jeszcze 5 dag bułki tartej, 4-5 jaj sok i skórka z cytryny. Masło utrzeć z cukrem, dodać sok i skórkę cytrynową, ucierając dodawać po jednym jaju, wsypać orzechy lub migdały, włożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w 200 stopniach około 40 minut. Wychodzi pyszne. Można polać polewą czekoladową lub cytrynową.
        • eurytka Re: Ciasto z milel orzechów wloskich-poszukuje 20.10.11, 15:11
          Uwielbiam tort orzechowy z masą kawową.
          Przepis prosty, biszkopt orzechowy, przełożony masa kawową na bazie ubijanych jaj na parze, masła i aromatycznej kawy...
          Polewa może być biała raczej i chrupka.
          Jest pewnie wiele wersji, można sobie wyszukać lub skomponować samemu.
          Biszkopt nasączyć lekko czymś z alkoholem, rumem, pychota.
          Kto by mi to upiekł, powiedzmy na moje imieniny?
          Albo podał jaki przepis?
          Korzystam tradycyjnie z tradycyjnych źródeł, kuchnia polska i takie inne stare książki.
          Albo jeszcze takie ciasteczka orzechowe kruche czy pół..., wyciskane z marmoladka jakąś, też pychota.
    • Gość: Lev Przepis bez mąki. IP: *.dynamic.chello.pl 20.10.11, 18:04
      Moja matka robi tak:
      250 g orzechów włoskich mielonych
      10 jaj
      150-200 g cukru (matka używa fruktozy bo to podobno zdrowiej)

      1. Białka ubić
      2. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel
      3. Połączyć żółtka z białkami a następnie z orzechami (delikatnie, żeby piana nie opadła, najlepiej najpierw dodać łyżkę albo dwie białek do żółtek i potem żółtka do piany)
      [4. Można dodać czekoladę utartą tak jak orzechy]
      5. Piec w 180 stopniach przez 40 minut.

      Co do wielkości orzechów to mogą być utarte na mączkę w np. młynku do kawy ale mogą grubiej w blenderze albo jakimiś innym sprzętem (matka ma tego typu tarkę, pierwotnie przeznaczoną chyba do sera imageshack.us/photo/my-images/202/p1050430n.jpg/) ja używam blendera ale staram się nie rozdrabniać za bardzo, żeby orzechy były wyczuwalne 'na ząb'.
    • 0oo.owieczka Re: Ciasto z milel orzechów wloskich-poszukuje 20.10.11, 18:30
      25 dkg orzechów włoskich
      20 dkg cukru pudru
      3 kopiaste łyzki tartej bułki
      sok z cytryny
      8 jajek

      Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z orzechami, sokiem z cytryny i bułką tartą.
      Ubic na sztywno białka i wszystko dokładnie wymieszać.
      Piec 40 stopni w 200 stopniach C.
      Przekroić na plastry, przekładać masą, np. orzechową.
    • marghe_72 Re: Ciasto z milel orzechów wloskich-poszukuje 20.10.11, 23:35
      jeszcze jeden przepis - Pascal sprzedawał jako swoje, ale zdaje się, że oyginalnie jest J. Olivera

      Ciasto czekoladowe
      PAscal: Mam jedną uwagę. Do tego przepisu potrzebny jest mikser. Dzięki niemu przygotowanie ciasta (bez pieczenia) trwa niemal tak krótko, jak przeczytanie przepisu.

      produkty:
      100 g cukru
      3 tabliczki czekolady
      6 jajek
      1 1/4 kostki masła
      150 g migdałów
      150 g orzechów włoskich
      papier pergaminowy do pieczenia


      Jak to zrobić:
      Nasmaruj formę do ciasta masłem i wyłóż dno kółkiem z papieru. Orzechy, migdały i 2 tabliczki czekolady zmiel na proszek w mikserze. Oddziel białka od żółtek. Masło, żółtka i cukier wymieszaj na jednolitą masę. Zmieszaj masło z orzechami. Ubij białka na pianę. Delikatnie wymieszaj z pozostałymi składnikami tak, żeby piana nie opadła.
      Wylej masę do formy i wyrównaj. Pokrusz trzecią tabliczkę czekolady i powciskaj kawałki do środka.
      Włóż do piekarnika rozgrzanego do 1900C na około godzinę.

      Moja sugesta (nie pascala:)
      tylko ZAMIAST trzeciej czekolady (tej którą wtyka sie do środka) gorzkiej dać białą !!

      robiłam wielokrotnie jest wspaniałe
        • Gość: Lev Re: Ciasto z milel orzechów wloskich-poszukuje IP: *.dynamic.chello.pl 21.10.11, 14:38
          Nigdy nie próbowałam, byłoby wtedy pewnie bardziej jak murzynek, w sensie całkiem czekoladowe. To z utartą czekoladą wychodzi tak, że są kawałki czekolady wielkości kawałków orzechów.
          W każdym razie w takim wypadku rozpuściłabym czekoladę z odrobiną mleka albo słodkiej śmietanki (aby rozrzedzić, żeby dobrze łączyła się z resztą i nie była zbyt 'ciężka') i przestudzoną dodała do żółtek a potem dalej jak w przepisie, rozrzedziła masę dwiema łyżkami piany i bardzo delikatnie połączyła.
          Można też czekoladę posiekać, wtedy kawałki będą większe, jak w pieguskach czy innych tego typu ciasteczkach.

          Ostatnio robiłam też wersję z samymi orzechami a polaną czekoladą (rozpuściłam czekoladę w kąpieli wodnej, dodałam po 2 łyżki śmietanki 30% i masła).
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka