Dodaj do ulubionych

surówka z kiszonej kapusy

IP: 31.61.55.* 30.10.11, 16:32
Od kilku dni toczy się na forum dyskusja o cenie kiszonej kapusty i jakoś tak naszło mnie na surówkę. Ja w zasadzie robię ją wyłącznie klasycznie. Klasycznie to dla mnie kapusta, starta marchewka, starte jabłko, cebula, cukier, pieprz, olej (ewentualnie oliwa), kminek (nie zawsze). Znacie, polecacie inne, mniej klasyczne wersje?
Obserwuj wątek
    • coralin Re: surówka z kiszonej kapusy 30.10.11, 17:38
      Robię identycznie, dodaje też sporo natki pietruszki. Jako,że z tą surówka jest dużo babrania ( jak na moje przyzwyczajenia kulinarne) i stanowi dodatek do dość pracochłonnych dań (jak na moje przyzwyczajenia) robię ją w przeddzień jedzenia, ale pomijam dodanie cebuli i oleju (dodaję je krótko przed spożyciem surówki).
    • brykanty Re: surówka z kiszonej kapusy 31.10.11, 21:32
      Ja tak samo, tylko jabłko dobieram czerwone, nieobrane, cebulę też czerwoną, czyli fioletową. Natka też, im młodsza i drobniejsza, tym lepiej. Kolory są fajne. Zanim pokroję kapustę, porządnie ją odciskam. Sok mieszam w słoiczku z olejem i mielonym kminkiem - taki polski winegret:) - dzisiaj była na obiad.
        • znana.jako.ggigus buraczki z kapustą kiszoną, pycha 31.10.11, 22:17
          przepis były w GW kiedyś
          Buraczki po wileńsku

          Czynności wstępne: noc na namoczenie fasoli, po godzinie na gotowanie fasoli i buraków
          Czas przygotowania: 10 minut
          Stopień trudności: łatwe

          Składniki (dla 2-3 osób):
          4-5 średnich buraków, ugotowanych i pokrojonych w drobną kostkę
          2/3 szklanki gotowanej fasoli
          100 g kiszonej kapusty, drobno pokrojonej
          ewentualnie 1 marchewka, drobno pokrojona lub starta na tarce o dużych oczkach
          1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
          świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny
          2-3 łyżki oliwy
          przyprawy: sproszkowana papryka ostra i słodka, sól morska, świeżo zmielony pieprz

          Wykonanie:
          Z cytryny i oliwy zrobić sos winegret, ewentualnie dodać oleju, przyprawić, zalać pokrojoną cebulę i odstawić na 5 minut.
          Buraki, kapustę i fasolę wymieszać z sosem.
      • smutas13 Re: surówka z kiszonej kapusy 02.11.11, 07:11
        Tę klasyczną surówkę, robię identycznie jak 'maggi".

        Do smażonych lub duszonych mięs, przygotowuję sałatkę z gotowanej kapusty kiszonej:
        kapustę ugotować, odcedzić, dodać przysmażoną na oleju, na złoty kolor cebulę,
        szczyptę pierzu, ew. szczyptę soli. Wymieszać. Podaję na ciepło.
        • eurytka Re: surówka z kiszonej kapusy 02.11.11, 08:14
          Podsmażana cebula do surowej kapusty?
          Sama bym nie wymyśliła:)
          Sok z kiszonej, plus olej i kminek zmielony, wstrząsane dobry pomysł na sos,
          może nawet do innych surówek,
          ale to samo otrzymuje się dodając te składniki wprost na kapustę i mieszając.
    • gos-ias Re: surówka z kiszonej kapusy 03.11.11, 12:51
      dla mnie najlepsza kapusta kiszona to zestaw:

      kapusta + poszatkowany por (nie za dużo) + marchewka + olej + troszkę vegety

      przegryzie się w pół godziny i jest naprawdę pyyszna!

      a z kwaskowych rzeczy polecam jeszcze:

      pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone (muszą być smaczne), pokrojona na drobno cebula, olej, pieprz i maggi - zaskoczy :)))



      ----------------------------------------------------------------------------------
      egzaminnaprawko.blogspot.com
      • beata_ Re: surówka z kiszonej kapusy 03.11.11, 18:51
        gos-ias napisała:

        [...]
        > a z kwaskowych rzeczy polecam jeszcze:
        >
        > pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone (muszą być smaczne), pokrojona na drobno c
        > ebula, olej, pieprz i maggi - zaskoczy :)))

        Zamiast oleju trochę majonezu kieleckiego (koniecznie! najmniej mdły w smaku :-) ) i bez maggi (przynajmniej dla mnie - po prostu nie leży mi ten smak, dopuszczam tylko w tatarze i "zdrowotnej" kaszy mannie na wodzie z odrobiną masła). Pieprz oczywiście koniecznie - kolorowy np. :-)
        Uwielbiam tę sałatkę do kotletów mielonych, jeśli akurat nie robię ukochanej przez moją córkę marchewki gotowanej, albo do duszonego/smażonego kurczaka.
        • beata_ Wróć!!! :-)) 03.11.11, 18:54
          O jajku na twardo, w kosteczkę siekanym, zapomniałam...
          Jak nam co zostanie z obiadu tej sałatki, to z chlebkiem albo z bułką, jako kolacja dobrze idzie albo jako taka tam sobie przekąska :-)
    • salsadura Re: surówka z kiszonej kapusy 03.11.11, 18:10
      Jak znudzi się klasyczna wersja polecam tą:kapusta,jabłko,mandarynki(cząstki podzielić na pół)lub winogrona(też na połówki),cebula,olej,sól,pieprz,cukier do smaku,przed podaniem posypać pokrojonymi orzechami włoskimi.Jeśli surówka wydawała mi się za sucha,to dawałam trochę soku wyciśniętego z mandarynki.Jest naprawdę dobra,polecam:)!
    • agarybka77 Re: surówka z kiszonej kapusy 04.11.11, 11:37
      Do niezbyt mocno odciśniętej kapusty dodaję niedużo drobno pokrojonego pora, kawałek świeżej papryki, może być kolorowa, olej, pieprz, odrobinę cukru i sporo kminku całego-lubimy jego aromat jak ziarenko się rozgryzie :))
      • ks40 Re: surówka z kiszonej kapusy 04.11.11, 13:34
        Już kiedyś podawałam, że do takiej klasycznej surówki dodaję pokrojowe w paski suszone śliwki, raczej te kalifornijskie - są bardziej "treściwe", tzn. mają więcej miąszu. B. smaczne, polecam.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka