Dodaj do ulubionych

Woda po gotowaniu kapusty kiszonej i grzybów

23.11.11, 11:28
Gotowałam kapustę kiszoną i grzybki na farsz do pasztecików. Zostało mi sporo wody. Ma ciekawy smak, więc szkoda wylewać.
Do czegoś mogę ją spożytkować? Oczywiście oprócz kapuśniaku :D
Może jakieś pomysły?
Obserwuj wątek
          • toya666 Re: Woda po gotowaniu kapusty kiszonej i grzybów 23.11.11, 18:13
            vandikia napisała:
            > a jak go gotowałaś? daj przepis.


            Paszteciki robiłam z tego przepisu: paszteciki.
            Zmieniłam tyle, że do farszu dodałam sporą garść kapusty kiszonej, kilka suszonych grzybów (razem ugotowane). Kapustę gotowałam może z 30-40 min. Sprawdzałam co jakiś czas czy już jest gotowa. Uznałam, że przecież i tak będzie się jeszcze chwilę dusić z pieczarkami a potem w piekarniku. Poza tym nie musi być miazga, domownicy zęby mają :D Mimo wszystko kapusta po tym czasie była już dobrze ugotowana, więc chyba można skrócić czas.
            Cały farsz zrobiłam w czasie, gdy ciasto wyrastało. Nie widzę potrzeby robić go wcześniej, bo i tak trzeba czekać na ciasto.

            Zatem mój farsz:
            Ugotowałam kapustę z grzybami. 2 cebule podsmażyłam z 1 ząbkiem czosnku, dodałam starte na tarce pieczarki. Dusiłam razem podlane niewielką ilością wody z gotowania kapusty. W międzyczasie pokroiłam grzybki i kapustę i dodałam do pieczarek. Dusiłam jeszcze chwilę. Uznałam, że jest trochę za dużo wody i dodałam trochę kaszy manny. Do tego czarny pieprz i ostra papryka (lubimy ostre potrawy). Sera żółtego nie dawałam do farszu, po prostu posypałam serem farsz po wyłożeniu na ciasto, przed zawinięciem w rulony.
      • vandikia Re: Woda po gotowaniu kapusty kiszonej i grzybów 23.11.11, 13:48
        a opisujesz to sobie jakoś?
        bo ja też mrożę od niedawna prawie wszystko, a później za chiny nie wiem co jest co, nie mówiąc o tym kiedy zostało zamrożone
        kupowałam specjalne worki, wrzucałam kartki do środka, różne opcje, a i tak przez grubą warstwę szronu nic nie widziałam
        • Gość: FRANKA Re: Woda po gotowaniu kapusty kiszonej i grzybów IP: *.w109-212.abo.wanadoo.fr 23.11.11, 20:29
          vandikia --przeciez mroze w kubeczkach ,a dopiero pozniej przekladam do np pudelek po lodach (lub innych , tylko nie okraglych bo zabieraja wiecej miejsca ),przykrywam wieczkiem na ktorym pisze niezmywalnym mazakiem co tam jest i date ,a po wyproznieniu jednej zawartosci ,znow mroze i przekladam innosci ,oczywiscie zmieniajac wieczko ,nie kupuje zadnych cudakow do mrozenia ,zawsze w domu sa wykorzystywane opakowania spozywcze po roznosciach ktore juz zjedlismy ,na plynne jadlo , wszystkie papierowe kartoniki po sokach ,mlekach wymyte i troche obsuszone ,(pozniej przecinam kartonik nozem uzywam zawartosc a kartonik do smieci ,workow nie kupuje po prostu za kazdym razem przynosze sobie ze sklepu po 3 zrywki i mam jak mi sa potrzebne ,
            • qubraq Re: Woda po gotowaniu kapusty kiszonej i grzybów 24.11.11, 15:32
              Ja gotuje osobno grzybki i osobno kapuste i potem ugotowane grzybki częściowo mocno rozdrabniam i dodaje wszystkie do pyrczącej sobie od dwoch godzin kapusty i dolewam wywaru z grzybow i po 30 minutach odstawiam do nastepnego dnia; nastepnego dnia pyrczy sobie ze 3 kwadranse i znow odstawiam na dwor do nastepnego dnia kiedy to dolewam troche wywaru grzybowego stojacego w lodowce i znow podgotowuje ... i tak przez kilka dni; kapusta robi sie powoli brunatna i nabiera smaku! prawie tak jak u Jacka :-) Zawsze mi caly wywar schodzi na dolewki do kapusty i musze pilnowac zeby sie ta "zupa" nie wygotowala a kapusta przypalila nie daj Boze bo to sie wtedy robi zupelnie inny smak!
    • kajaanna Re: Woda po gotowaniu kapusty kiszonej i grzybów 23.11.11, 19:07
      To jest podstawowy składnik do kwaśnicy (nie myl z kapuśniakiem). Zagotuj w tym wywarze np. wędzone żeberka, potem zaciągnij samym żółtkiem. Najlepsze do kwaśnicy są kluski z tartych ziemniaków, tzw. "gęsie", albo kładzione, lecz i z ziemniakami (osobno ugotowanymi) jest dobra.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka