Dodaj do ulubionych

Mięso z rosołu - natchnienia potrzebuję

28.11.11, 13:11
Ze względu, że dziecko uwielbia "zupkę kluseczkową" rosół gotuje się u mnie dość często. Zupka zjadana, mięsko zostaje. Na dzień dzisiejszy mam idealnie dość:
- pierogów, naleśników i krokietów z mięsem
- pasztetu tradycyjnego i w słoikach

a nie mam pomysłu, co jeszcze mogłabym zrobić? Czy wyczerpałam już możliwości zagospodarowania gotowanego mięsa? A, w skład tegoż mięsa wchodzi kura, której za nic nie da się zjeść bez mielenia...
Obserwuj wątek
    • 83kimi Re: Mięso z rosołu - natchnienia potrzebuję 28.11.11, 13:16
      Jedyne co mi przychodzi do głowy, to paszteciki z mięsem. Idealne do barszczyku czerwonego. Możesz pokombinować z ciastem i np. zamiast drożdżowego użyć ciasto francuskie.
      U mnie w domu jadło się też mięso z zupy z ziemniakami i sosem chrzanowym lub koperkowym. Ja akurat za tym nie przepadam (ale ogólnie nie lubię mięsa), ale np. mój dziadek bardzo to lubił. Tylko skoro chcesz mięso zmiksować, to chyba ta opcja Cię nie zadowoli.
    • kosmopolitesiorbut Re: Mięso z rosołu - natchnienia potrzebuję 28.11.11, 13:22
      Zapiekanka makaronowa z dużą ilością warzyw z fenkułem w roli głównej. A jak jeszcze byłby topinambur (sezon się zaczął) to już całkowity odlot. Makaron penne, wymieszać z warzywami ewentualnie lekko podduszonymi na maśle klarowanym, do tego jogurt wymieszany z serem i przyprawami. Warzywa z makaronem zalać sosem, zapiekać około godz. w 180'C. Pod koniec można jeszcze wierzch posypać serem i jeszcze zapiekać aż się zezłoci. Warzywa mogą być różne. Por na przykład, szpinak...
    • triismegistos Re: Mięso z rosołu - natchnienia potrzebuję 28.11.11, 13:36
      Mięso mielisz, dodajesz czosnenku, pieprzu i zielonej pietruszki, formujesz pulpety i zalewasz galaretą. Do galarety możesz dodać jajka na twardo i groszek.
    • roseanne Re: Mięso z rosołu - natchnienia potrzebuję 28.11.11, 13:45
      czemu musisz mielic? taka lykowata?

      jakby jednak dalo sie pokroic to mozna rowniez zrobic salatke z chrypiacymi jarzynami w majoniezie lub sosie czosnkowym

      mozna zrobic pot pie - rodzaj gulaszu zapieczonego w ciescie

      moze mozna wrzucic do zupy, w postaci bardzo popularnej po tej stronie kaluzy zupy z kluchami ( dumplings) i miesem - wlasnie kawalki drobiu ugotowane

      no i "flaczki" drobiowe, po rozdrobnieniu miesa po wloknie, nie krojone w kostke


      dodaje rowniez ten typ miesa do lazanek
      • houhou Re: Mięso z rosołu - natchnienia potrzebuję 28.11.11, 14:17
        Podobają mi się "chrypiące jarzyny":D


        ---------------
        "Bo Czesio śpiewa sobie w środku. W Czesiu."
        • Gość: miki202 Re: Mięso z rosołu - natchnienia potrzebuję IP: *.nat0.sta.nsm.pl 28.11.11, 15:13
          A ja ostatnio robię sos musztardowy z b. ostrej musztardy z kaparami do takiego gotowanego mięsa
    • mmagi Re: Mięso z rosołu - natchnienia potrzebuję 28.11.11, 15:18
      podduś ze 2-3 cebule,drobno pokrój mieso i dodaj do usmazonej cebulki,sól i pieprz obowiazkowo - troche rozwala watrobe ale smaczne:0
      a drób z rosołu to ja suto paprykuje ,obtaczam w bułce tartej i smaze,tez dobre:D
      • aqua48 Re: Mięso z rosołu - natchnienia potrzebuję 28.11.11, 16:10
        Gotowane mięso z kury nadaje się na galaretkę, wystarczy zalać je w małej miseczce rosołem i wrzucić na noc do lodówki. A jako dziecko uwielbiałam po prostu obgryzać ciepłe jeszcze mięso z kości z rosołu. Najczęściej teraz robię z niego pierogi.
        • qubraq Re: Mięso z rosołu - natchnienia potrzebuję 11.12.11, 10:34
          aqua48 napisała:

          > Gotowane mięso z kury nadaje się na galaretkę, ...

          Moim skromnym zdaniem mieso z kury czy z kurczaka nadaje sie do dalszej obróbki dla ludzi jesli było gotowane najwyżej 40 minut; potem to juz tylko mozna skroic drobno i wynieśc na dwór dla kotów i srok; z mięsem wołowym nie mam doswiadczenia ale świńskie żeberka wędzone po półtorej godziny gotowania z włoszczyzną "na bulion" oddaje od razu kotom i ptakom a wygotowane warzywa wywalam;
    • annjen Re: Mięso z rosołu - natchnienia potrzebuję 28.11.11, 20:22
      potrawka: poddusić posiekaną cebulę, tartą marchewkę i seler na maśle, dodać trochę bulionu, pokawałkowane mięso (lepiej bez piersi, bo jest za sucha), pogotować parę minut, zaprawić śmietanką, dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, natkę i/lub koperek. można podawać z ryżem, kaszą jęczmienną lub ziemniakami i surówką.
    • Gość: gosc Re: Mięso z rosołu - natchnienia potrzebuję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.11, 20:33
      pulpeciki z rodzynkami - po żydowsku
      • doral2 Re: Mięso z rosołu - natchnienia potrzebuję 28.11.11, 21:09
        ugotuj po prostu więcej rosołu na tej samej porcji mięsa i zamróź rosół w porcjach na zupę kluseczkową dla dziecka.
        załatwi ci to problem "nadmiaru" mięsa rosołowego.
        • beata_ Re: Mięso z rosołu - natchnienia potrzebuję 28.11.11, 23:03
          doral2 napisała:

          > ugotuj po prostu więcej rosołu na tej samej porcji mięsa i zamróź rosół
          > w porcjach na zupę kluseczkową dla dziecka.
          > załatwi ci to problem "nadmiaru" mięsa rosołowego.

          Nie do końca załatwi :-)
          Mięsa będzie więcej, siłą rzeczy... chociaaaaż... też można je jakoś podzielić, żeby nie było wykorzystane akurat wtedy, kiedy zupa kluseczkowa. Piękna nazwa, swoją drogą! :-)
    • forencka Re: Mięso z rosołu - natchnienia potrzebuję 28.11.11, 22:56
      U Jamiego Olivera widziałam risotto z mięsem z rosołu, poszperaj. Myślę, że cos w stylu lasagne też byłoby niezłe.
      • cynamonek78 Re: Mięso z rosołu - natchnienia potrzebuję 29.11.11, 22:43
        kup psa...:))) odkąd zamieszkał z nami szczeniak labrador, to mięso z rosołu znika samo:) ale rozumiem problem, bo wcześniej też nie miałam pomysłu co z tym mięskiem zrobić;))) pozdrawiam cieplutko
        • joa66 Re: Mięso z rosołu - natchnienia potrzebuję 30.11.11, 07:32
          Ja często wykorzystuję mięso z rosołu (kurczak, wołowina) po prostu ... do kanapek np do pracy. Niezbyt ambitnie ale smacznie i zdrowiej niż wędlina.
          • reniam_123 Re: Mięso z rosołu - natchnienia potrzebuję 30.11.11, 08:35
            A może klops, coś jakby pieczeń rzymska, tak trochę jakby pasztet, tylko na ciepło do ziemniaków czy kaszy, możesz dorobić sos np pieczarkowy, albo marchewkę zasmażaną , żeby nie było za suche.
            • 83kimi Re: Mięso z rosołu - natchnienia potrzebuję 30.11.11, 09:02
              Klops robi się z surowego mięsa. Z gotowanego wyjdzie pasztet.
              • alpio23 Re: Mięso z rosołu - natchnienia potrzebuję 09.12.11, 11:00
                Ja robię pasztet - jak nie mam odpowiednio dużej porcji mięsa mrożę i po kolejnym rosole ze wszystkiego robię pasztet (najbardziej lubię gotowany w foremce).
    • Gość: AnkaKw Mięso z rosołu IP: *.ennet.pl 10.12.11, 17:19
      chimerowegotowanie.blox.pl/tagi_b/303156/salatka-z-miesa-z-rosolu.html
    • Gość: aniko Re: Mięso z rosołu - natchnienia potrzebuję IP: 193.109.212.* 14.12.11, 11:10
      A dlaczego nie zjecie po prostu tego mięsa na ciepło z sosem chrzanowym (dorośli) a dziecko w rosole razem z kluseczkami? Ja uwielbiam mIęso z rosołu, a dzieci zjadają je w kawałkach w rosole. Rosół gotuję na indyku i wołowinie. To chyba o wiele zdrowsza forma niż podgrzewanie, zawijanie w kluchy i podsmażanie.
      Czasami gdy mam za dużo to zamrażam, mielę dodaję szpinak i inne i nadziewam cannelloni. Ale rzadko zostaje, bo bardzo lubimy świeże, pachnące warzywkami mięso z rosołu.
    • e.v.a.s Re: Mięso z rosołu - natchnienia potrzebuję 14.12.11, 20:56
      Proponuję potrawkę drobiową - robi się ją na pozostałym z obiadu rosole.
      Mięso i marchewką z rosołu pokroić i zagotować razem z rosołem. Zaprawić śmietaną z mąką. Przyprawić. Przed podaniem dodać świeżą natkę pietruszki - super aromat;) Można też dodać ziarno kukurydzy. Podawać z ziemniakami z wody i surówką.
    • Gość: ptasior Re: Mięso z rosołu - natchnienia potrzebuję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.11, 21:48
      Ja bym tam długo nie debatował tylko wcinał takie mięsko od razu. Posolić, popieprzyć i też jest pysznie
    • anaisanais Re: Mięso z rosołu - natchnienia potrzebuję 14.12.11, 22:00
      moze vitello tonato, wloska cielecina w sosie z tunczyka.
      w rodzine meza robi sie wlasnie z gotowanego miesa nie tak jak podaja w polskich przepisach pieczonego.
      jest troche zabawy szczegonie zeby zrobic majonez ale jest pyyyszne!
      np. tu
      www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-56_cielecina-z-sosem-tunczykowym-z-kaparami-i-anchois.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka