Dodaj do ulubionych

jak zrobić dobry krem z kury?

01.12.11, 20:28
Wczoraj, będąc na przyjęciu andrzejkowym, miałam okazję jeść krem z kury, bardzo mi on smakował i chciałabym przyrządzić podobny w domu, tylko trochę nie wiem jak się za niego zabrać, więc bardzo chętnie poczytam co możecie mi doradzić. Zupa jaką jadłam była przede wszystkim bardzo gęsta, miała w sobie dużo małych, ale nie przemielonych, kawałków ugotowanego kurczaka/kury oraz płatki migdałowe, w smaku przypominała coś pomiędzy szparagową a zabielonym rosołem, była delikatna i dość sycąca. Generalnie to domyślam się jak taką zupę przygotować, ale jak ją zagęścić aby nie była ani zbyt rzadka ani nie była jednym wielkim glutem, tylko właśnie taka idealnie kremowa?
Obserwuj wątek
    • Gość: miu Re: Kosz IP: *.centertel.pl 03.12.11, 20:37
      Wrecz przeciwnie, Twoj watek jest ciekawy.

      Niestety, byla tu awantura i ostra, nieprzyjemna wymiana zdan z krucjata wegetarianska . To samo powtarzalo w kilku innych kolejnych watkach o miesie. We wszystkich zaapelowalam, zeby nie odpowiadac trollowi i nie doprowadzac do awantur, tylko klikac w kosz. Widac zadzialalo. Akutat ten moj post zostal, a trollowy zniknal. Wcale sie nie dziwie, ze teraz Ty jestes niemile zaskoczona, przynajmniej nie czytalas awantury ;)

      W kazdym razie ja tez jestem ciekawa jak zrobic dobry krem z kurczaka.
      • bombastycznie Re: Kosz 03.12.11, 21:38
        to teraz rozumiem, faktycznie musiałam minąć tę dyskusję, a jeśli chodzi o zupę to dzisiaj zrobiłam, ale nie wyszła mi taka jaką jadłam, ale była smaczna i gęsta, a zrobiłam to tak, że ugotowałam rosół na połowie kury i z dużą ilością włoszczyzny, dodałam przyprawy(liść laurowy, ziele angielskie, kulki pieprzu, kulki kolendry, pieprz kolorowy i sól) gotowałam do miękkości, następnie odcedziłam wywar, oddzieliłam mięso kurze od kości, warzywa zmiksowałam, potem wywar połączyłam z warzywami i mięsem, zagęściłam śmietaną z odrobiną mąki i gotowe, na koniec już na talerzu posypałam natką pietruszki, wyszło smacznie i tak jak chciałam dość gęsto, jednak kolory zupy był taki jak rosół, a tamta zupa jaką jadłam była biała i tak się zastanawiam że być może rzeczywiście była to szparagowa zmieszana z rosołem i jeszcze zabielona i zagęszczona.
        • beata_ Re: Kosz 03.12.11, 21:57
          Hmmmm. jeśli zmiksowałaś jarzyny, białe mięso i zabieliłaś śmietaną... to powinno być, jeśli nie białe, to przynajmniej bardzo jasne...
          • bombastycznie Re: Kosz 03.12.11, 22:08
            mięsa nie zmieliłam, bo chciałam mieć większe kawałki w zupie, a że miałam dość dużo warzyw to one dały właśnie taki kolor, ale mimo wszystko i tak było pyszne, w przyszłym roku w sezonie szparagowym spróbuję zrobić tak ze szparagową, być może w tym tkwi sekret
            • beata_ Re: Kosz 03.12.11, 22:21
              Myślę, że jednak w mięsie też kawałek sekretu tkwi - jest w końcu "białe". Przynajmniej jego część można zmiksować i ew. zmiksować nie całą marchew z rosołu, a białe jarzyny wszystkie.
              Pokombinujesz na różne sposoby i znajdziesz swój smak :-)
      • tomjani Re: Kosz 03.12.11, 22:01
        Chyba wtedy także mój post, w którym polecałem pierogi z mięsem... cieciorkowym ;-) - też uznano za koszerny.
        • beata_ Ale chyba nie w tym wątku? :-) 03.12.11, 22:29
          Ale spokojnie - czasem zdarza się, że przy usuwaniu kretyńskich postów lecą w kosmos te najzupełniej niewinne - tylko dlatego, że niechcący znalazły się pomiędzy usuwanymi.

          Nie ma się czym przejmować - jeśli możesz, powtórz post, byle w odpowiednicm wątku :-)

          ps
          Czy mięso cieciorkowe, to mieszanka mięsa z cieciorką, czy cieciorka udająca mięso? Bo jeśli to drugie, to może warto nazwać rzcz po imieniu i po prostu - "pierogi z cieciorką"... toż to żadna ujma, jeśli smaczne.
          • tomjani Re: Ale chyba nie w tym wątku? :-) 05.12.11, 10:28
            beata_ napisała:

            > Ale spokojnie - czasem zdarza się, że przy usuwaniu kretyńskich postów lecą w kosmos
            > te najzupełniej niewinne

            Zdaje się że tak właśnie było.

            > Czy mięso cieciorkowe, to mieszanka mięsa z cieciorką, czy cieciorka udająca mięso?
            > Bo jeśli to drugie

            Właśnie tak. Cieciorka namoczona, ugotowana, zmlona w maszynce i doprawiona czym tylko wola.

            > to może warto nazwać rzcz po imieniu i po prostu - "pierogi z cieciorką"... toż to żadna
            > ujma, jeśli smaczne.

            Właśnie dlatego tak je nazywam aby podkreślić z całą mocą że mają one zastępować pierogi z mięsem. Zwykle używa się do tego celu mięsa z rosołu, praktycznie pozbawionego smaku, toteż jedne i drugie pierogi smakują głównie przyprawami, mianowicie pieprzem ziołowym i naturalnym, majerankiem, cebulką jeśli ktoś lubi.
            A dziś, podobnie jak i wczoraj na obiadkolację przyrządzę... schabowe z boczniaków ;-) Także rosół z kurek przypomina nieco w smaku rosół z kury. Można też dorzucić lejkowca dętego, wtedy smak będzie jeszcze bardziej intensywny, ale zamiast rosołu otrzymamy... czerninę ;-)
            • Gość: pasqda Re: Ale chyba nie w tym wątku? :-) IP: *.adsl.inetia.pl 05.12.11, 15:01
              tomjani napisał:

              > Właśnie dlatego tak je nazywam aby podkreślić z całą mocą że mają one zastępowa
              > ć pierogi z mięsem. Zwykle używa się do tego celu mięsa z rosołu, praktycznie p
              > ozbawionego smaku, toteż jedne i drugie pierogi smakują głównie przyprawami, mi
              > anowicie pieprzem ziołowym i naturalnym, majerankiem, cebulką jeśli ktoś lubi.

              Oj, widać , że nigdy nie jadłeś/aś porządnych pierogów z mięsem! Jakieś erzatze z mięsem z rosołu to może i da się cieciorką zastąpić, ale nie prawdziwe pierogi z mięsem.

              Wierz mi, że gdybyś miał/a na talerzu pierogi z mięsem i pierogi z cieciorką to nie dałoby się tych smaków pomylić! :)
      • oliviatomek Re: Kosz 08.12.11, 02:52
        posypałam natką pietruszki, wyszło smacznie i tak jak chciałam dość gęsto, jednak kolory zupy był taki jak rosół, a tamta zupa jaką jadłam była biała i tak się zastanawiam że być może rzeczywiście była to szparagowa zmieszana z rosołem i jeszcze zabielona i zagęszczona.


        nastepnym razem wrzuc biala kredke
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka