Dodaj do ulubionych

Śledzie ze słodką nutą

04.12.11, 20:21
Jadłam kiedyś takie w warszawskiej Tradycji, niestety dawno to było i nie potrafię sobie przypomnieć nawet, co wydawało mi się w nich być.
Ale nie upieram się przy tamtej wersji - marzą mi się po prostu na wigilię śledzie w czymś, co będzie lekko słodkie.
Pomożecie?

Bardzo dziękuję :)
Obserwuj wątek
    • jacek1f moze te, jedne z 04.12.11, 20:23
      forum.gazeta.pl/forum/w,77,33880028,33880445,Re_sledzie_na_slodko_z_miodem_czy_ktos_poratuj.html

      2400 wpisow na FK:-)

    • Gość: kooreczka Re: Śledzie ze słodką nutą IP: *.toya.net.pl 04.12.11, 21:11
      www.doradcasmaku.pl/przepis/58904/sledzie-reginy.html
      Ja daję więcej rodzynek-tak ze 20 dag.
    • buttergirl Re: Śledzie ze słodką nutą 05.12.11, 13:51
      W śmietanie z cebulą i jabłkiem. Jabłko powinno być kwaśne ale mimo tego zawsze daje słodkawy posmak, cebula również.

      Albo śledzie nadziewane śliwkami w occie.
      • nisar Re: Śledzie ze słodką nutą 05.12.11, 14:07
        Tam na pewno był koncentrat pomidorowy!

        A śledzie w śmietanie z jabłuszkiem robię, oczywistość :)
        • buttergirl Re: Śledzie ze słodką nutą 05.12.11, 14:47
          Kiedyś w tv widziałam sos do śledzi, który składał się właśnie ze zeszklonej cebuli, do tego suszone śliwki, powidła śliwkowe oraz właśnie koncentrat pomidorowy.
          I tym sosem, ciepłym, zalewało się matjasy i zostawiało na 1-2 dni w lodówce.

          Właśnie mi przypomniałaś, że muszę to w końcu zrobić. :)
    • Gość: Slivia Re: Śledzie z nutą miodową IP: 195.94.195.* 06.12.11, 13:18
      1. Śledzie z beczki dobre i z pewnego źródła (ja takie posiadam), bo inaczej jada tranem, wymoczyć na noc
      2. Bierzemy słój i miskę
      3. Do miski dajemy musztradę najlepiej zwykłą i nie wydziwianą, miód w ilości wedle uznania, oraz kilka ziaren jałowca, dokładnie mieszamy na jednolitą masę
      4. Do masy musztardowo-miodowej dodajemy śledzie, a potem wszystko chlup do słoja
      5. Trzymamy w lodówce 3-5 dni i podajemy i jemy
      • buterfly5 Re: Śledzie norweskie 06.12.11, 21:41
        Polecam gorąco taki sposób przygotowania śledzi:
        Układamy w słoiku:
        300g filetów śledziowych korzennych pokrojonych w małe kawałki
        1 duża czerwona cebula pokrojona w piórka
        Na zalewę:
        100ml octu balsamicznego
        100ml wody
        100g cukru
        łyżeczka ziaren czarnego pieprzu-
        Gotujemy chwilę, aż cukier zupełnie się rozpuści. Studzimy. Zalewamy śledzie,
        odstawiamy do przegryzienia.
        zdjęcie
    • ladyjm Re: Śledzie ze słodką nutą 07.12.11, 09:04
      ja jadlam kiedys sledzie w occie, ktore mialy dodatek miodu do marynaty i byly bardzo dobre :)
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka