Dodaj do ulubionych

bigos w Niemczech a dostępność kapusty kiszonej

07.12.11, 17:05
Obiecałam znajomym zza Odry bigos. Wybaczcie może głupotę pytania, ale czy znajdę tam kapustę kiszoną, która będzie się nadawała (plus dodatki typu suszone grzyby) czy muszę przytachać ją z Polski? ;) Przyznam szczerze, że nigdy nie rozglądałam się za nią za granicą i stąd moje, może nie najmądrzejsze, pytanie..
Obserwuj wątek
    • kosmopolitesiorbut Re: bigos w Niemczech a dostępność kapusty kiszon 07.12.11, 17:10
      Zależy w jakich rejonach i u nich jest zaparzana ale w 2-3 dni możesz mieć kapustę nadającą się na bigos:
      www.przepisykulinarne.org/kapusta_kiszona_emigracyjna_11154.html
      • Gość: grysia pan jest jednak nieuczciwy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.11, 19:02
        Dlaczego pan odsyła nas do wpisu pana dispella z tego roku, skoro przepis na parzonkę lwowską 7 lat temu wprowadziła do internetu pani Janda. Ta aktorka. Od 7 lat przepis ten krąży po internecie, ale wszyscy uczciwie powołują się na panią Jandę. Ten przepis był nawet na forum kuchnia. I nagle , w tym roku , pana wcielenie o mianie dispell podaje przepis jako swój, a przynajmniej pan dispell nie podaje źródeł przepisu. Tak się nie robi panie wiecznie_głupia
        O tu są dowody:

        bo66 - Nie 12 Paź, 2008 11:14
        Jezeli chcemy,zeby szybko ukisla nam kapusta to zalewamy ja goraca woda z gotowanych ziemniakow.Jezeli jest w miare cieplo to po kilku dniach mamy juz gotowa.Jest bardzo jedrna i smaczna.
        wedlinydomowe.pl/forum/printview.php?t=1523&start=0
        Post Napisane | 2006-10-06, 10:41

        patrzcie jaki przepis znalazłam

        Przepis jest tak prosty jak drut.A kapusta kiszona jak pychota prawdziwa,
        szczegolnie dla nas, stesknionych za smakami z domu rodzinnego.
        Wazne jest tez ,ze mozna zrobic na biezaco 1,2 sloiki takie 3/4 litra i
        specjalnie sie nie narobic.Zajmie ci to jakies 10 minut. Tu w UK kupuje biala kapuste w Lidlu . Jest troche wieksza niz ta z Tesco, na coleslava. Bo ta jest tzw. baby. Szatkujemy biala kapuste drobno.Taka sredniej wielkosci glowka- to na 1 sloik wystarczy troche mniej niz pol glowki.Do tego tarkuje odrobine marchewki -tak dla koloru na duzych oczkach.Malutko jej ma byc.Sole-zasada jest taka jak przy domowym kiszeniu : 1 lyzka stolowa na 1 kg poszatkowanej kapusty. Taka ani plaska ani kopiasta- w polowie drogi.Wiec wiedzac ile wazyla glowka cala np: 1,15 kg, minus glab(glomb)- szacuje gdzies 25 dkg zostaje 0,90 kg, zuzylam mniej niz pol glowki czyli 40 dkg i wychodzi mi ze mniej niz pol lyzki a troche wiecej niz 1/3 lyzki stolowej soli( to tylko tak orientacyjnie bo glowki sa rozne ale zasada obowiazuje) i przez kilka sekund gniote dlonmi aby troche zmniejszyla objetosc , bo wydaje ci sie, ze to nie zmiesci sie do jednego sloika a po chwilowym ugnieceniu widac ile tego naprawde jest. Upycham kapustke ciasno do sloika i zalewam....woda
        odcedzona z chwile wczesniej ugotowanych do obiadu ziemniakow.Plyn ma zakrywac kapuste aby nie wystawala .To wszystko. Przykrywam ale nie zakrecam pokrywka i odstawiam w kuchni w pokojowej temperaturze.Czasami zajrze i docisne lyzka kapuste jak zaczyna pracowac aby plyn ja przykrywal.Za 3 dni jest gotowa .Zauwazylam, ze im bardziej esencjonalny wywar z ziemniakow, tym proces kiszenia kapusty szybszy. Tzn jesli zalejesz ziemniaki tak aby aby byly przykryte i je ugotujesz- to jest ok a jak zalejesz woda do gotowania dwa razy wyzej niz poziom ziemniakow to i ponad tydzien sie kisza.
        Przepis ten znalazlam jakos na wiosne w e-dzienniku Krystyny Jandy.
        Zacytuje go, chociaz jest dosc uproszczony a ja podalam go w formie juz
        wypraktykowanej przeze mnie.Cytuje:
        > Ta receptura mnie zdumiała- Jak mieć domowym sposobem bardzo szybko dobrą kapustę kwaszoną – to taki przepis dla emigrantów żyjących w krajach w których kapusta kiszona nie występuje. Parzonka Lwowska więc: - Kapustę białą bardzo drobno poszatkować razem z głębiłem(?), dodać soli, kminku , kłaść do słoika ugniatając, po czym zalać wodą po ugotowanych w niej wcześniej ziemniakach. Po 2-3 dniach gotowe, teraz tylko dodać oliwki, cukru i jeść.>
        Polecam, bo 10 min roboty a jaka przyjemnosc i satysfakcja na obczyznie.
        Jola L-L

        forum.styl.fm/jak-w-domu-ukisic-kapuste.t71594.htm
        forum.gazeta.pl/forum/w,77,18386082,18386082,Kapusta_kiszona_dla_emigrantow_w_3_dni.html

        www.krystynajanda.pl/dziennik?y=2004&m=4&d=14
        • Gość: en Re: pan jest jednak nieuczciwy IP: *.dynamic.chello.pl 07.12.11, 19:47
          Wez, przestan. Szybkiego kiszenia kapusty na wodzie z kartofli nie wymyslila pani Janda, jest on znany od lat, dowody w ksiazkach kucharskich sprzed stu lat (taka akurat mam pod reka - Monatowej).
          • Gość: grysia prosze czytać dokładnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.11, 19:58
            co innego jest w p r o w a d z i ł a do internetu, a co innego wymyśliła.
            Nie pisałam, że wymyśliła.
            • Gość: en Re: prosze czytać dokładnie IP: *.dynamic.chello.pl 07.12.11, 20:38
              Czytam dokladnie i nie rozumiem, dlaczego wprowadzenie do internetu przepisu ma skutkowac koniecznoscia powolywania sie na wprowadzajacego, czyli Jande, skoro nie jest to jej oryginalny przepis. Ona sie na nic nie powolywala, i co, mam jej zarzucic zlamanie praw autorskich i nieuczciwosc? Przed internetem byly ksiazki, ustna tradycja i inne jeszcze, calkiem skuteczne, metody przekazywania informacji. A, jak pisalam, ta metoda kiszenia kapusty jest znana od wielu lat. Janda nie musiala jej wyczytywac z ksiazek, mogla jej o tym powiedziec babcia. Dispellowi tez.
        • kosmopolitesiorbut Re:Jesteś kretynką? To JA jestem Dispell lub 07.12.11, 19:56
          ba_nita. Za krótko dziecko na forum jesteś jak widać.
    • panna.w.paski Re: bigos w Niemczech a dostępność kapusty kiszon 07.12.11, 17:13
      Zapomniałam dodać, że bigos będę robić w Berlinie.
      • ania_m66 Re: bigos w Niemczech a dostępność kapusty kiszon 07.12.11, 17:21
        kapuste kiszona dostaniesz u kazdego niemieckiego rzeznika. oprocz tego w wiekszosci samow typu real z beczki na wage na stoisku z warzywami. jesli nie na tym stoisku - na 100% na stoisku z miesem.
        tu kisza sama kapuste - bez marchewki czy kminku, ale za to nie oszukuja i nie chrzcza octem.
        cena za kg miedzy 1,99 a 2,99. normalnie 1,99. organiczna, czyli bio 3,99.
        • Gość: kkk Re: bigos w Niemczech a dostępność kapusty kiszon IP: *.dclient.hispeed.ch 07.12.11, 22:52
          aniu, w jakiej czesci niemiec mieszkasz? na poludniu jeszcze nigdy nie spotkalam (tzn mozna dostac, paskudna, kauflandowa, puszkowa ciapaje)
          • ania_m66 Re: bigos w Niemczech a dostępność kapusty kiszon 07.12.11, 23:34
            Gość portalu: kkk napisał(a):

            > aniu, w jakiej czesci niemiec mieszkasz? na poludniu jeszcze nigdy nie spotkala
            > m (tzn mozna dostac, paskudna, kauflandowa, puszkowa ciapaje)

            posrodku - miedzy hannoverem a dortmundem :-)
            w berlinie klopotu nie bedzie, tego jestem pewna. a na poludniu trzeba sie spytac u rzeznika.
            ogorki kiszone z beczki mozna tu dostac m. in. w rybnym.
            • tabeletka Re: bigos w Niemczech a dostępność kapusty kiszon 07.12.11, 23:38
              ogorki kiszone w rybnym :o, kapusta u rzeznika :o
              ciekawe, ciekawe. zobaczymy, czy u mnie tez :)
        • toya666 Re: bigos w Niemczech a dostępność kapusty kiszon 08.12.11, 09:02
          Mieszkam na zachodzie Niemiec. Tu w realu nie ma kapusty kiszonej ani ogórków. Oczywiście dostępne są puszkowane kapusty na winie oraz ogórki-korniszony.
          Ale ani widu, ani słychu o kiszonych z beczki :(

          Ja przywożę z Polski.
    • Gość: znana.jako.ggigus w kadzym biosklepie IP: *.dip.t-dialin.net 07.12.11, 17:37
      dostaniesz swieza, z beczki, wspaniale smierdzaca kiszona kapusze. Lepsaz niz w Pl! (bo siwza kapusta kiszona w Pl to loteria. Tylko moja mama robi dobra:)
      • ania_m66 Re: w kadzym biosklepie 07.12.11, 18:01
        z tym, ze ta z biosklepu potrafi byc lekko szarawa. naprawde lekko, ale tym niemniej jesli ktos nieprzyzwyczajony, moze miec objekcje.
        • znana.jako.ggigus potrafi, ale nie musi 07.12.11, 18:18
          tak ,o ktorej piszesz, jest pasteryzowana i to nie ten sam smak.
          • ania_m66 Re: potrafi, ale nie musi 07.12.11, 19:01
            nie, nie. o swiezej pisze, nie pasteryzowanej.
            • znana.jako.ggigus Re: potrafi, ale nie musi 07.12.11, 21:49
              szarawej nie jadlam, ale to naprawde kwestia gustu i przyzwyczajenia i zamieszkania.
              Bo ja swieaz widzialam tylko w biosklepie, te wszystkie w sloikach i workach sa pasteryzowane, a u mnie rzeznik i inne instytucje, o ktorych piszesz, nie maja na skladzie kapusty.
              Ja te bio i tak optycznie i smakowo doprawiam marchewka
      • Gość: kkk Re: w kadzym biosklepie IP: *.dclient.hispeed.ch 07.12.11, 22:53
        na polnocy, tak?
        na poludniu jeszcze nigdy nie widzialam :/
        • znana.jako.ggigus no ja klikam 07.12.11, 22:58
          z Bawarii, to poludnie i biosklepow ci tutaj dostatek i kapuste tez maja.
          • tabeletka Re: no ja klikam 07.12.11, 23:23
            no to ja nie wiem, albo w badenii naprawde nie ma, albo ja slepa
            ok sprobuje jeszcze raz, w bio-sklepach, mowisz?
            • tabeletka Re: no ja klikam 07.12.11, 23:23
              aaaah, teraz z zalogowanego^^
              • Gość: znana.jako.ggigus w Badenii MUSI IP: *.dip.t-dialin.net 08.12.11, 07:34
                byc kiszona kapusta, oni przeciez maja Flammkuchen, ktory mozna tez po azlacku robic z kisz. kapusta
                • tabeletka Re: w Badenii MUSI 08.12.11, 19:10
                  flammkuchen jest, ale z kapusta kiszona nigdy nie widzialam.

                  a kapusta jest, ale paskudna, kauflandowa, puszkowa. albo ta winna w plastikowych torbach :(
                  • 83kimi Re: w Badenii MUSI 08.12.11, 19:54
                    Musi być, bo moja siostra tam mieszka i mi kiedyś przywiozła kapuchę. Można kupić np. w DM - link, podobna do polskiej, spokojnie można z niej zrobić bigos.
                    • tabeletka Re: w Badenii MUSI 08.12.11, 19:57
                      dzieki, przetestuje.
                      i szybko sprostuje: kapucha w sumie jest, ale tak paskudna, zupelnie inna niz taka z beczki (przynajmniej to, co do tej pory probowalam)
                      • 83kimi Re: w Badenii MUSI 08.12.11, 20:06
                        Ja próbowałam tylko tą Alnatury, nie była zła. Zawsze jeszcze pozostaje inne wyjście - znaleźć jakiś sklep polski albo rosyjski :-) Ja mieszkam w Hiszpanii, bardzo blisko domu mam sklep rosyjski, w którym sprzedają polską kapustę kiszoną i polskie ogórki kiszone. Oczywiście w polskim sklepie też jest. Zanim to odkryłam, siostra mi musiała z Niemiec przywieźć ;-)
                        • tabeletka Re: w Badenii MUSI 08.12.11, 20:13
                          polskiego ni huhu, tzn jest z 30 km ode mnie rosyjski, kupilam pierogi, ogorasy, kapuchy chyba akurat nie bylo, ale tylko raz tam bylam, straszny ten sklep byl.
                          musze sie pochwalic, ze ostatnio nawet pierogi ruskie w kauflandzie wprowadzili (!!), ale takie bezsmakowe.
                          a tu, gdzie wlasciwie mieszkam, w szwajcarii, to w ogole o takich cudach zapomnij.
                        • tabeletka Re: w Badenii MUSI 08.12.11, 20:15
                          a gdzie w hiszpanii? ja bywam w okolicach malagi
                          • 83kimi Re: w Badenii MUSI 08.12.11, 20:29
                            Barcelona.
                            • tabeletka Re: w Badenii MUSI 08.12.11, 20:31
                              fajnie ci :)
                              • 83kimi Re: w Badenii MUSI 08.12.11, 20:33
                                Tobie też. Podoba mi się Szwajcaria :-)
                                • tabeletka Re: w Badenii MUSI 08.12.11, 20:53
                                  no to fajnie NAM :)
                                  • julchen33 Re: w Badenii MUSI 08.12.11, 22:48
                                    Mieszkam w Badenii i tu jest kapusta z beczki. Pyszna, bielutka i i nie "skapcniala".
                                    Ja na przyklad kupuje na stoisku miesnym w Edeka, ale pewno Real tez ma, lub jakis inny wiekszy skle z dobrym stoiskiem miesnym. Poza tym, na pewno maja rzeznicy, moze nie kazdy, ale wiekszosc rzeznikow ma kapuste z beczki. Trzeba sie tylko zapytac. Niektorzy maja nawet kiszone ogorki, ale potwornie drogie i te oplaca sie jednak kupowac w supermarkecie w sloiku.
                                    • tabeletka Re: w Badenii MUSI 08.12.11, 22:54
                                      w edece czesto jestem, zapytam sie.
                                      a kiszone tylko w kauflandzie widzialam, ze sloika i niedobre
    • frida_a LIDL 07.12.11, 18:10
      Pewnie i tam jest Lidl .
      W Lidlu jest pyszna kapusta kiszona w puszkach kilowych . Ja nie ma "sezonu" na nasza kapustę to kupują właśnie tą - polecam!
      • znana.jako.ggigus hehe ojczyzna Lidla to... 07.12.11, 18:18
        Niemcy.
    • Gość: x od ćwierć wieku muszę (!) na moich urodzinach IP: *.unitymediagroup.de 07.12.11, 22:58
      serwować bigos i flaki. Dochodzi do tego jeszcze Sylwester. Wychodzi mi to bokiem, ale skoro Niemcom to smakuje?
      Wszystkie surowce kupuję na miejscu, nawet świeże, surowe flaki.
      • znana.jako.ggigus Re: od ćwierć wieku muszę (!) na moich urodzinach 07.12.11, 22:58
        to ty mlodziutki jestes.
        • Gość: x miła jesteś ;) IP: *.unitymediagroup.de 07.12.11, 23:07
          ćwierć wieku w Niemczech, w Polsce piło się pod tatara i inne zimne zakąski.
    • toya666 Re: bigos w Niemczech a dostępność kapusty kiszon 08.12.11, 08:57
      W niemieckim Lidlu jest kapusta kiszona na winie (w puszkach). Ale nie mam pojęcia czy nadaje się na bigos, bo jej nie kupowałam.
      W moim mieście raz w tygodniu jest targ, gdzie sprzedają kapustę kiszoną z beczki, ale też podobno jest na winie.
      • quba Re: bigos w Niemczech a dostępność kapusty kiszon 08.12.11, 09:25
        na pewno

        ja do bigosu zawsze dodaje wino czerwone
    • mhr2 Re: bigos w Niemczech a dostępność kapusty kiszon 12.12.11, 10:45
      jak poszukasz to znajdziesz ob edeka,real czy kauland
      co do kaufladu to zalezy od pory roku np.maja 3czy gatunki w roznych cenach ,
      w woreczkach swieza ,osobiscie kupuja ta najtansza za o,59cent jest najsmaczniejsza,
      jest z marchewka i kminkiem,ta u rzeznika to zalezy od jakie firmy maja ,
      a w sloikach nigdy nie kupuje bo jest juz przerobiona,
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka