Dodaj do ulubionych

bigos w Niemczech a dostępność kapusty kiszonej

07.12.11, 17:05
Obiecałam znajomym zza Odry bigos. Wybaczcie może głupotę pytania, ale czy znajdę tam kapustę kiszoną, która będzie się nadawała (plus dodatki typu suszone grzyby) czy muszę przytachać ją z Polski? ;) Przyznam szczerze, że nigdy nie rozglądałam się za nią za granicą i stąd moje, może nie najmądrzejsze, pytanie..
Obserwuj wątek
      • Gość: grysia pan jest jednak nieuczciwy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.11, 19:02
        Dlaczego pan odsyła nas do wpisu pana dispella z tego roku, skoro przepis na parzonkę lwowską 7 lat temu wprowadziła do internetu pani Janda. Ta aktorka. Od 7 lat przepis ten krąży po internecie, ale wszyscy uczciwie powołują się na panią Jandę. Ten przepis był nawet na forum kuchnia. I nagle , w tym roku , pana wcielenie o mianie dispell podaje przepis jako swój, a przynajmniej pan dispell nie podaje źródeł przepisu. Tak się nie robi panie wiecznie_głupia
        O tu są dowody:

        bo66 - Nie 12 Paź, 2008 11:14
        Jezeli chcemy,zeby szybko ukisla nam kapusta to zalewamy ja goraca woda z gotowanych ziemniakow.Jezeli jest w miare cieplo to po kilku dniach mamy juz gotowa.Jest bardzo jedrna i smaczna.
        wedlinydomowe.pl/forum/printview.php?t=1523&start=0
        Post Napisane | 2006-10-06, 10:41

        patrzcie jaki przepis znalazłam

        Przepis jest tak prosty jak drut.A kapusta kiszona jak pychota prawdziwa,
        szczegolnie dla nas, stesknionych za smakami z domu rodzinnego.
        Wazne jest tez ,ze mozna zrobic na biezaco 1,2 sloiki takie 3/4 litra i
        specjalnie sie nie narobic.Zajmie ci to jakies 10 minut. Tu w UK kupuje biala kapuste w Lidlu . Jest troche wieksza niz ta z Tesco, na coleslava. Bo ta jest tzw. baby. Szatkujemy biala kapuste drobno.Taka sredniej wielkosci glowka- to na 1 sloik wystarczy troche mniej niz pol glowki.Do tego tarkuje odrobine marchewki -tak dla koloru na duzych oczkach.Malutko jej ma byc.Sole-zasada jest taka jak przy domowym kiszeniu : 1 lyzka stolowa na 1 kg poszatkowanej kapusty. Taka ani plaska ani kopiasta- w polowie drogi.Wiec wiedzac ile wazyla glowka cala np: 1,15 kg, minus glab(glomb)- szacuje gdzies 25 dkg zostaje 0,90 kg, zuzylam mniej niz pol glowki czyli 40 dkg i wychodzi mi ze mniej niz pol lyzki a troche wiecej niz 1/3 lyzki stolowej soli( to tylko tak orientacyjnie bo glowki sa rozne ale zasada obowiazuje) i przez kilka sekund gniote dlonmi aby troche zmniejszyla objetosc , bo wydaje ci sie, ze to nie zmiesci sie do jednego sloika a po chwilowym ugnieceniu widac ile tego naprawde jest. Upycham kapustke ciasno do sloika i zalewam....woda
        odcedzona z chwile wczesniej ugotowanych do obiadu ziemniakow.Plyn ma zakrywac kapuste aby nie wystawala .To wszystko. Przykrywam ale nie zakrecam pokrywka i odstawiam w kuchni w pokojowej temperaturze.Czasami zajrze i docisne lyzka kapuste jak zaczyna pracowac aby plyn ja przykrywal.Za 3 dni jest gotowa .Zauwazylam, ze im bardziej esencjonalny wywar z ziemniakow, tym proces kiszenia kapusty szybszy. Tzn jesli zalejesz ziemniaki tak aby aby byly przykryte i je ugotujesz- to jest ok a jak zalejesz woda do gotowania dwa razy wyzej niz poziom ziemniakow to i ponad tydzien sie kisza.
        Przepis ten znalazlam jakos na wiosne w e-dzienniku Krystyny Jandy.
        Zacytuje go, chociaz jest dosc uproszczony a ja podalam go w formie juz
        wypraktykowanej przeze mnie.Cytuje:
        > Ta receptura mnie zdumiała- Jak mieć domowym sposobem bardzo szybko dobrą kapustę kwaszoną – to taki przepis dla emigrantów żyjących w krajach w których kapusta kiszona nie występuje. Parzonka Lwowska więc: - Kapustę białą bardzo drobno poszatkować razem z głębiłem(?), dodać soli, kminku , kłaść do słoika ugniatając, po czym zalać wodą po ugotowanych w niej wcześniej ziemniakach. Po 2-3 dniach gotowe, teraz tylko dodać oliwki, cukru i jeść.>
        Polecam, bo 10 min roboty a jaka przyjemnosc i satysfakcja na obczyznie.
        Jola L-L

        forum.styl.fm/jak-w-domu-ukisic-kapuste.t71594.htm
        forum.gazeta.pl/forum/w,77,18386082,18386082,Kapusta_kiszona_dla_emigrantow_w_3_dni.html

        www.krystynajanda.pl/dziennik?y=2004&m=4&d=14
    • frida_a LIDL 07.12.11, 18:10
      Pewnie i tam jest Lidl .
      W Lidlu jest pyszna kapusta kiszona w puszkach kilowych . Ja nie ma "sezonu" na nasza kapustę to kupują właśnie tą - polecam!
    • mhr2 Re: bigos w Niemczech a dostępność kapusty kiszon 12.12.11, 10:45
      jak poszukasz to znajdziesz ob edeka,real czy kauland
      co do kaufladu to zalezy od pory roku np.maja 3czy gatunki w roznych cenach ,
      w woreczkach swieza ,osobiscie kupuja ta najtansza za o,59cent jest najsmaczniejsza,
      jest z marchewka i kminkiem,ta u rzeznika to zalezy od jakie firmy maja ,
      a w sloikach nigdy nie kupuje bo jest juz przerobiona,
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka