Dodaj do ulubionych

coś dobrego z płatków owsianych

05.06.04, 21:27
Zainteresowały mnie ostatnio płatki owsiane, w koncu są niesamowicie zdrowe,
a jakoś wcale sie ich u mnie w domu nie jada. Zrobiłam parę dni temu
eksperymentalne ciasteczka owsiane i po ogólnotowarzyskim sukcesie ("ciastka
jak dla hobbitów!") mam ochotę na więcej. Macie jakieś pomysły? Nie musi być
słodkie.
Obserwuj wątek
      • istotka Re: coś dobrego z płatków owsianych 05.06.04, 22:17
        Przepis był z tego forum, tylko "ulepszony" - za dużo ich znalazłam, więc
        ostatecznie zrobiłam trochę mix z wszystkich:
        pół szklanki stopionego masła
        pół szklanki mąki
        jedno jajko
        pół łyżeczki(tak na oko) proszku do pieczenia
        spora garść sparzonych rodzynek
        dwie szklanki płatków owsianych
        Wymieszać wszystkie suche składniki, dodać mokre, wymieszać (to, co mi wyszło,
        średni przypominało masę, trochę się nie kleiło, ale to nie szkodzi), na blasze
        wyłożonej papierem formować ciasteczka - uwaga: małe i daleko od siebie, bo sie
        pozlewają. Piec w temp. ok. 180 - 200, jakieś pół godziny (aż będą złotawe, to
        nic, że pachnąć zaczną wcześniej). Wyjmować ostrożnie, trochę się kruszą. Można
        dodać wszelakich bakalii oprócz rodzynek, następnym razem dodam sezamu:)
        • istotka heh... 05.06.04, 22:25
          Patrzę,że ten przepis to tu od lat karierę robi:)
          Ktokolwiek go pierwszy podał - gratulacje: łatwy, szybki, pyszny i daje pewne
          pole dla własnej inwencji.
          A jak sie właściwie robi taką klasyczną owsiankę? I czy to prawda co słyszałam,
          że odwapnia?
          • Gość: Agusia Owsianka? Może posłanka Beger wie (:-) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.06.04, 22:44
            > A jak sie właściwie robi taką klasyczną owsiankę? I czy to prawda co
            słyszałam,
            >
            > że odwapnia?

            Nie odpowiem ani na jedno ani na drugie. Ponieważ ja nigdy nie gotuję mleka, to
            jeśli już jem owsiankę to korzystam ze sposobu "bezglutowego" wg Marcina - ale
            to chyba nie jest klasyczna owsianka, czyli taka jaką dostawałam na koloniach:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=12416284&a=12471721
            Istotko, ale czemu miałaby odwapniać? Ja nigdy o tym nie słyszałam, ale ja
            rzadko jadam owsiankę i może mi umknęło. No nic, poczekamy na innych, może
            pomogą i podpowiedzą (:-)
            • Gość: Asia Re: Owsianka? Może posłanka Beger wie (:-) IP: *.upc-g.chello.nl 05.06.04, 23:01
              w Irlandii owsianke robili tak: Namaczali na noc w wodzie, a rano gotowali. I
              tak podawali, my sobie dolewalismy mleka.
              Wersja z mlekiem wyglada tak: platki owsiane zalac zimnym mlekiem i gotowac na
              malym ogniu ciagle mieszajac, az sie mleko zagotuje a platki zgestnieja.
              Moja szybka wersja wyglada tak: wsypac na oko platki do kubka, zalac zimnym
              mlekiem, do mikrofali na 2-2.5 minuty. Potem dodac slodzika. Cukru mozna dodac
              juz przed gotowaniem. Patrzec, zeby nie wykipialo.
              Mialam jeszcze wersje na zimno :)
              Dzien wczesniej namoczyc platki w malej ilosci wody lub mleka, a na drugi dzien
              zalac zimnym mlekiem.
              Moje wersje sa na slodko. Nieslodkich nie lubie.
              Aha, w Holandii jadaja owsianke na deser :)
            • krasnowo Re: Owsianka? Może posłanka Beger wie (:-) 07.06.04, 10:00
              z tym odwapnianiem to sprawa dyskusyjna - czyli zdania dietetyków są
              podzielone, niektórzy twierdzą, że produkty, które zakwaszają żołądek -
              odwapniają organizm i m.in. stąd twierdzenie części lekarzy (większość przedst.
              medycyny chińskiej), dietetyków, że mleko wcale nie jest takie zdrowe.
              Do tego dochodzi fakt, że niewątpliwie odwapnia cukier (czyli wszystkie
              słodycze) a owsiankę je się często na słodko.
          • saiss Re: heh... 06.06.04, 11:37
            istotka napisała:


            > A jak sie właściwie robi taką klasyczną owsiankę? I czy to prawda co
            słyszałam, że odwapnia?

            Może i odwapnia, sle bez przesady - tylko zdrowiej robic na mleku, niz na
            wodzie. I smaczniej!
            Klasyczna owsianka to platki wrzucone na wrzace mleko i gotowane 10 - 15 minut.
            Ja wrzucam platki na zagotowane i lekko ostudzone mleko, chwilke gotuje i dodaje
            suszone owoce ( sliwki, morele, rodzynki), ziarenka i orzeszki, jak mam (
            migdaly, wloskie, slonecznik, dynie ), siemie lniane, zagotowuje i po zdjeciu z
            ognia wcieram jablko i inne owoce ( banany, truskawki- co mam). Calosc jest na
            zasadzie kombinowania. Mozna jesc na cieplo i na zimno.
            Pozdrawiam!
      • Gość: Camille Re: coś dobrego z płatków owsianych IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 06.06.04, 18:42
        No to ja dorzuce "cos amerykanskiego"-przepis zywcem przepisany z pudelka
        platkow ktore moje dziecko jada z mlekiem.

        25dkg masla w temp. pokojowej
        1 1/2 szklanki brazowego cukru
        2 lyzeczki wanilii
        2 duze jajka
        2 szklanki platkow
        1 1/2 szklanki maki
        1 lyzeczka proszku do pieczenia
        1 lyzeczka cynamonu/zmielonego/
        1 lyzeczka galki muszkatolowej/zmielonej/
        1/2 lyzeczki soli
        1 szklanka posiekanych orzechow wloskich
        1 szklanka rodzynek

        Nagrzac piekarnik do 180C. W duzej misce mikserem ubic maslo, cukier i wanilie.
        Wmiksowac w to jajka. nastepnie dodac platki, make, proszek do pieczenia,
        cynamon, galke i sol, wymieszac na wolnych obrotach. Na koncu dodac rodzynki i
        orzechy, znowu dobrze wymieszac. Klasc po lyzce ciasta na nasmarowana tluszczem
        plaszke, w odleglosci 2-3 cm od siebie. Piec 10-12 minut, do uzyskania zlotego
        koloru.
        Sugeruja tez zeby zastapic rodzynki malutkimi kawalkami czekolady, a orzechy
        kokosem.

      • kerstink Re: coś dobrego z płatków owsianych 07.06.04, 08:56
        Jak robisz te kotleciki ?

        Ja z kolei zagotowane w wodzie platki owsiane jem z rozgniecionym bananem, mozna
        dodac suszone owoce (zamoczone na noc). Ale teraz zrobilo sie cieplo, i tak
        srednio mi sie chce jesc tak.

        Byl jeszcze przepis na ciasteczka owsiane bez mleka i jajka, dla alergikow. Nie
        sprawidzilam, czy to sie nie znajduje pod powyzszymi linkami.

        K.
    • kasia.kasia Re: coś dobrego z płatków owsianych 08.06.04, 09:39
      Witam

      a ja też się z wami podziele tym, co wygrzebałam kiedyś w internecie

      CIASTECZKA OWSIANE
      *2 szklanki płatków owsianych,
      *1/2 szklanki cukru (albo miodu, albo trochę tego, trochę tego),
      *1/2 szklanki mąki,
      1/2 kostki masła (może być margaryna),
      *1 jajko, *dowolna ilość orzechów lub innych bakalii (najlepiej włoskie lub
      laskowe).
      [10dkg płatków owsianych= szklanka płatków owsianych]
      [120g miodu = 1/ 4- 1/3 szklanki miodu]
      Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, można dodać trochę śmietany, jak za suche.
      Można podzielić masę na pół i do jednej części dodać kakao. formujemy kulki i
      rozpłaszczamy je, wykładamy na blachę, ma mieć grubość najwyżej centymetr i
      pieczemy na złoto w jakichś 180 stopniach, szybko się piecze, coś ok. 15 min
      Przepis pochodzi z bardzo ciekawej książki o zdrowym żywieniu i wg autorów, te
      ciastka nie przetwarzają się w tkankę tłuszczową (za sprawą jakichś sprytnych
      proporcji aminokwasów endo- i egzogennych, podobno),



      CIASTECZKA OWSIANE II

      1/2 szklanki margaryny
      1/2 szklanki brązowego cukru
      1/3 szklanki masła orzechowego
      1 jajo
      1/2 szklanki maki
      2 szklanki płatków owsianych
      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      czekolada pokrojona w małe kawałki, lub kropelki czekoladowe - wg gustu. Piec w
      180C. Ubić masło, cukier, masło orzechowe i jajko. Dodać do tego mąkę z
      proszkiem do pieczenie, następnie płatki owsiane i czekoladę... Wszystko
      wymieszać. Łyżką nakładać nierówne kupki na posmarowaną formę. Piec 15 minut


      CIASTECZKA OWSIANE III

      Składniki:

      4 szkl. płatków owsianych
      5 łyżek miodu/słodu
      3/4 szkl. wody
      1/3 szkl. oleju
      1/2 szklanki rodzynek
      1/2 szkl. posiekanych orzechów
      dodatki typu: kakao, imbir+goździki mielone+cynamon, wiórki kokosowe

      Przepis:
      zmiksować miód/słód, olej i wodę, dodać pozostałe składniki i odstawić na 10
      min. podzielić na kilka części potencjalnie zorientowanych na różne posmaki
      (kakao, korzenny, kokosowy albo co tam jeszcze chcecie) wmieszać odpowiednie
      dodatki. na wysmarowaną tłuszczem blachę nakładać masę za pomocą łyżki
      stołowej. piec około 25-30 min. (albo do lekkiego zabrązowienia)w temp. 180 st.C



      NIEMIECKIE CIASTECZKA OWSIANE

      przepis na ciasteczka z płatków owsianych. Niemcy robią takie na Boże
      Narodzenie. Są bardzo smaczne:

      250g masła
      300g cukru
      2 jajka
      300g płatków owsianych
      150g mąki pszennej
      1/2 paczuszki proszku do pieczenia
      rodzynki i orzechy włoskie

      Wszystkie składniki wrzucam do miski i zagniatam ciasto. Łyżeczką nabieram małe
      porcje i wkładam na wysmarowaną masłem blachę. Piec w temperaturze 200 stopni
      ok. 15 min.



      CIASTKA OWSIANE

      2 szkl. mąki
      1 szkl. płatków owsianych
      1 szkl. cukru (najlepiej brązowy)
      1 cukier waniliowy
      1 łyżeczka sody
      1 kostka masła
      3/4 szkl. rodzynek wymoczonych w rumie albo w wodzie z dodatkiem zapachu
      rumowego do ciast

      Masło połączyć w misce z cukrem, cukrem waniliowym i sodą. Dodać płatki
      owsiane z rodzynkami, wymieszać, następnie dosypać mąki i zagnieść ciasto. Z
      powstałej masy uformować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, spłaszczyć w
      dłoniach formując okrągłe ciasteczka.

      Pieczenie: 170 st. C ok. 15-20 minut.

      • kerstink Re: coś dobrego z płatków owsianych 09.06.04, 13:10
        Chcac robic ciasto z platkow kiedys przez pomylke mielilam w robocie - ciasto
        tez wyszlo. Mysle, ze mozesz sobie znalezc jakies nieskomplikowane (znowu)
        ciasto i po prostu czesc maki zastapic maka z platkow. Widzialam niedawno temu
        taki przepis, ale nie pamietam gdzie.
        Slyszalam o roznych pomyslow dodawania platkow do pulpetow/schabowego.
        K.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka