Dodaj do ulubionych

Mój pomysł na brukselkę

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.12, 14:13
Kiedyś znienawidzona, od kilku lat uwielbiana. Brukselka. Niestety zwykle podawana tak samo, czyli w towarzystwie boczku lub bułki tartej, w zupie, bądź saute do jajka sadzonego i ziemniaków ;)

Wczoraj postanowiłam zrobić mały eksperyment a mianowicie zrobić zapiekankę i wyszła pyszna, dlatego dzielę się :)

1. Ugotować ziemniaki, pokroić w plasterki i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
2. Ugotować brukselkę, przekroić na pół (ja miałam małe brukselki) i ułożyć na ziemniakach.
3. Podsmażyć cebulę wraz z pokrojoną w plasterki białą kiełbasą i ułożyć na warstwie brukselkowej.
4. Zrobić sos - jak beszamelowy tylko z dodatkiem CHRZANU (sporo tego chrzanu), zalać warstwy.
5. Znowu ziemniaki, brukselka, kiełbasa i na górę sos.
6. Zapiekamy 15 min. bez przykrycia.

Można modyfikować oczywiście, ale w takiej formie jest to naprawdę bardzo dobre.

Polecam
Kacha
Obserwuj wątek
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka