Dodaj do ulubionych

Jak upiec jabłka?

07.02.12, 10:39
Ostatnio w restauracji były świetnym dodatkiem do dania pyszne pieczone jabłka z dodatkiem żurwainy/borówki. Pomyslałam sobie - nic trudnego, skopiuję. Włożyłam do piekarnika dwa wielkie ligole, po jakimś czasie popękały, zaczął z nich wyciekać sok, który na blasze (piekłam na kratce, a pod spodem była blacha) zaczął zamieniać się w jakąś pianę (to wyłożyłam blachę alufolią). Były niezłe te jabłka, w części, w której się dopiekły, czyli jakieś 5 cm. od skórki, a niewyjściowe strasznie, popękane i brzydkie. Następnego dnia kupiłam małe boskopy, upiekły się idealnie, ale wyglądały jeszcze gorzej :D
Co zrobić, żeby pieczone jabłko po upieczeniu wygladało ładnie, a było przy tym miękkie i dobrze upieczone? Ponakłuwać? Zawinąć w alufolię? odprawić jakieś gusła?
Obserwuj wątek
    • Gość: miu Re: Jak upiec jabłka? IP: *.fbx.proxad.net 07.02.12, 11:49
      Wszystko zalezy od gatunkow jablek. Bardzo lubie pieczone jablka bez zadnych ciast, piekac je wielokrotnie zauwazylam, ze jedne gatunki zamieniaja sie w mus jablkowy, inne trzymaja sie pieknie, jeszcze inne pekaja. Im starsze, mniej nowoczesne gatunki, tym pieczenie przynosi lepsze efekty.
    • Gość: Anka Re: Jak upiec jabłka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.12, 07:36
      Na wczasach dostawaliśmy pieczone piękne, gładziutkie jabłka. Kucharki zdradziły nam, że należy je piec w temp. 70 st. C. przez 2 godz. Czasem te jabłuszka były nacięte spiralnie specjalnym nożykiem i miały wydrążony środek, w którym była malina albo żurawina.Posypane były cynamonem. I żaden sok nie wyciekał!
    • Gość: kwaśna śmietana Re: Jak upiec jabłka? IP: *.home.aster.pl 16.07.12, 10:10
      IMHO ligole się do pieczenia nie nadają- są bardzo duże i mają mnóstwo soku, trudno je dopiec w 100%, sok będzie wyciekał... Najlepsze są renety, boikeny, odmiany "do szarlotki", w "ostatecznej ostateczności" użyłabym lobo, ale to naprawdę ostatecznie ;). Wiem, że jabłka można zapiekać owinięte w alufolię, dzięki temu nadzienie, umieszczone w wydrążeniu po gnieździe nasiennym, nie wycieka. Skłonna jestem również uwierzyć, że dłuższa obróbka cieplna w niżej temperaturze jest lepsza, niż krótsza, ale w wyższej.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka