Dodaj do ulubionych

Przyklad menu - spotkanie ze znajomymi

13.03.12, 17:40
Witam,
Prosze o pomoc w ulozeniu menu na spotkanie ze znajmomymi. Lubia kuchnie wloska, wiec zostańiemy w tych klimatach. Przyjda w porze obiadowej, ale mam nadzieje, zostana do poznego wieczora. Dodam, ze nie jestem jakims wybitnym talentem kulinarnym :)
Obserwuj wątek
    • kosmopolitesiorbut Re: Przyklad menu - spotkanie ze znajomymi 13.03.12, 18:00
      Zdaj się na catering bo...
      • patbox Re: Przyklad menu - spotkanie ze znajomymi 13.03.12, 20:54
        Dziekuje, bardzo pomocna ta rada. Taka, jakby to okreslic ....
        • squirk Re: Przyklad menu - spotkanie ze znajomymi 13.03.12, 21:30
          Nie widzę, komu odpisujesz, czyli to ktoś z KF.
          Imho zrób kilka prostych dań, może sałatkę caprese, koniecznie ze świeżą bazylią, domową pizzę (to naprawdę bardzo, bardzo proste) albo jakies risotto, na deser tiramisu (możesz zrobić dzień wcześniej) - dasz sobie radę, wyszukaj przepisy, w razie czego zapytaj tu o radę, od czegoś trzeba zacząć bycie wybitnym kucharzem :-)
        • kosmopolitesiorbut Re: Przyklad menu - spotkanie ze znajomymi 16.03.12, 13:50
          patbox napisała:

>Tak, jakby to okreslic ....
          Ja rozumiem, że można mieć problem z przygotowaniem konkretnego dania, ale nie wiedzieć nawet w przybliżeniu co chce się podać? Na bawienie towarzystwa pewnie też nie masz pomysłu?
          P.S.Najprościej postukać w klawiaturę i coooo tam! Frajerzy sami się rodzą, podadzą na łopacie.
    • marghe_72 Re: Przyklad menu - spotkanie ze znajomymi 13.03.12, 22:40
      risotta bym nie robiła, bo trzeba przy nim stać i mieszać.
      Caprese ciut oklepana. Ale to już kwestia gustu
      Jeśli nie lubisz / umiesz gotować to może po prostu talerz włoskich przekąsek - wędlin, serów, oliwek itp?

Ile dań chcesz zrobić?
      Służę przepisami na makarony, ale naprowadź mnie trochę. Jaki rodzaj sosu Cię interesuje?
      Napisz coś więcej
    • bebiak Re: Przyklad menu - spotkanie ze znajomymi 13.03.12, 23:03
      Ja za Marghe (jedna z moich guru w kuchni) zrobiłabym jako danie główne coś makaronowatego: tagliatelle ze szpinakiem i łososiem, albo penne ze szpinakiem i fetą, albo fusili z krewetkami i inne (zależy do upodobań co do składników) - na Fotoforum Galeria potraw spory wybór (i można poprosić autora przepisu o doprecyzowanie), a jak autorzy podpowiedzą/doprecyzują to nawet ja sobie w kuchni daję radę:)

Po zjedzeniu wjechałabym z tacą serów, wędlin, z dodatkiem winogron - takie do podjadania przy winie.
      • marghe_72 Re: Bebiaku, dziękuję :) 13.03.12, 23:10
        bebiak napisała:

> Ja za Marghe (jedna z moich guru w kuchni)
        >
        Strasznie to miłe :)
    • marghe_72 Re: Przyklad menu - spotkanie ze znajomymi 13.03.12, 23:03
      koktajlowe są całkiem ok.
      Ale i tak caprese bym nie robiła
      • squirk Re: Przyklad menu - spotkanie ze znajomymi 13.03.12, 23:52
        A ja zrobiłabym caprese koktailowe - pół pomidorka, pół kulki mozarelli (tej w małych kulkach), pomiędzy nimi liść bazylii, marynata z ziół, soli, pieprzu i oliwy, wszystko na wykałaczce - sprawdzone i wygodne, zawsze znika w każdej ilości.

• marghe_72 Re: Przyklad menu - spotkanie ze znajomymi 13.03.12, 23:53
          też takowe robię i bardzo lubię (ogólnie caprese lubię, żeby nie było)
          Chodzi o to, że kuchnia włoska to coś więcej niż oklepana sałatka z mozzarelli i pomidora :)
          • squirk Re: Przyklad menu - spotkanie ze znajomymi 14.03.12, 00:25
            Marghe - oczywiście, że tak, ale wątkotwórczyni jest gotującą początkująca, a poza tym powinna zrobic potrawy proste, żeby się nie namachać i miło spędzić wieczór ze znajomymi nie będąc urobioną po łokcie, w końcu to także wieczór dla niej :-)
            • marghe_72 Re: Przyklad menu - spotkanie ze znajomymi 14.03.12, 00:26
              dlatego też napisałam o przekąskach typu sery i wędliny ;)
              • squirk Re: Przyklad menu - spotkanie ze znajomymi 14.03.12, 00:32
                Fakt, tez bym je podała.
                Btw - w Piccola Italia w Warszawie (przykro mi, nie wiem, czy jest w innych miastach, ale mam nadzieję, że tak) odkryłam ostatnio 6-miesięczny ser kozi. Coś niesamowitego, jeśli ktoś ma możliwośc przetestować bardzo polecam, salami piccante także.
                • marghe_72 Re: Przyklad menu - spotkanie ze znajomymi 14.03.12, 00:39
                  a ja młody ser grana padano w warszawskiej Eterii (carpaccio z sera dojrzewającego)
                  też polecam :)
                  • squirk Re: Przyklad menu - spotkanie ze znajomymi 14.03.12, 00:51
                    Wygooglałam sobie, dziękuję, na pewno sie tam wybierzemy przy okazji - czy polecasz coś jeszcze z menu?
                    Zaintrygowało mnie "tiramisu przyrządzane na miejscu" - próbowałaś może?
                    Dziękuję za nowy adres do przetestowania :-)
                    • marghe_72 Re: Przyklad menu - spotkanie ze znajomymi 14.03.12, 22:58
                      squirk napisała:

> Wygooglałam sobie, dziękuję, na pewno sie tam wybierzemy przy okazji - czy pole
                      > casz coś jeszcze z menu?
                      > Zaintrygowało mnie "tiramisu przyrządzane na miejscu" - próbowałaś może?
                      > Dziękuję za nowy adres do przetestowania :-)

Tiramisu' nie jadłam, wolę zrobic w domu i najeść się do syta :)
                      W Eterii niezła jest orientalna zupa
                      Nie polecam quesadilli

a jeśli lubisz włoskie smaki to polecam niedawno odkrytą knajpkę Mamma Marietta. Rezerwacja niezbędna
                      • squirk Re: Przyklad menu - spotkanie ze znajomymi 16.03.12, 12:07
                        Dziękuję, Marghe :-)
    • nobullshit Re: Przyklad menu - spotkanie ze znajomymi 14.03.12, 00:40
      Tu masz całą włoską imprezę, do wyboru, do koloru.
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,103517312,103517312,0,2.html?v=2
      Brakuje dania bardziej treściwego, bo impreza była bufetowa, ale przepis na jakiś makaron znajdziesz w Galerii Potraw albo na blogu Marghe.
      W GP są też przepisy na tiramisu na deser.
    • Gość: concetta Re: Przyklad menu - spotkanie ze znajomymi IP: *.ip211.fastwebnet.it 14.03.12, 08:34
      Zajrzyj tu kuchniapodwulkanem-anthony.blogspot.com/
      kuchnia włoska z prawdziwego zdarzenia, bo dziewczyna pisze prosto z Włoch.
      • Gość: concetta Re: Przyklad menu - spotkanie ze znajomymi IP: *.ip211.fastwebnet.it 14.03.12, 08:35
        Ale jak jesteś początkująca, to może jednak lepiej ogranicz się do wskazówek wcześniejszych odpowiadających.
        • Gość: sylwia Re: Przyklad menu - spotkanie ze znajomymi IP: *.171.13.114.static.crowley.pl 14.03.12, 09:06
          tak zeby sie nie narobic :
          grzanki z pesto (kupnym)
          oliwki w miseczkach
          papryczki nadziewane serem - sa w biedronce ale nie polecam. lepsze te z almy (na pewno dostepne rowniez gdzies indziej,ja kupowalam tylko tam.btw u mnie cieszyly sie wielkim powodzeniem)
          jak wspomniala marghe,sery i wedliny
          jakas salatka - np a'la caprese z jakas zielenina (niedrogie mieszanki salat w biedrze)
          z tresciwszych - mozesz kupic tortellini w kilku smakach,jedne podac z prostym sosem pomidorowym ( zmiksowane pomidory z puszki,lekko pyrkoczace na gazie do uzyskania pozadanej gestosci,doprawione sola,pieprzem,odrobina cukru jesli kwasne,czosnkiem,bazylia albo i nie. swietnie podkreci smak kilka pomidorow suszonych), inne podajac tylko z oliwa i czosnkiem
          cos slodkiego -tiramisu -zawsze robie z przepisu marghe,szukaj w galerii "moje tiramisu"
          ponadto polecam "deser siostry heli",równiez z galerii. (nie uzywaj do niego okraglych biszkoptow,sa za grube) a do pochrupania wlasnorecznie robione cantuccini. :)
    • shilaa Re: Przyklad menu - spotkanie ze znajomymi 16.03.12, 13:33
      Organizuje non stop przyjecia dla przyjaciol (Wlochow) i moge Ci doradzic, ze:

- zawsze i wsrod wszystkich ciesza sie powodzeniem antipasti, np. oliwki, male kanapeczki (odkrawam skorke z chleba tostowego, kroje go na 4 trojkaciki; na to klade np. troche salaty, troche sera, prosciutto, wyciskam szpryca z koncowka w formie malej gwiazdki troche majonezu, na to klade pasek czarnej oliwki albo pasek papryki albo pasek bazylii (w zaleznosci od innych dodatkow), a przede wszystkim koktajlowe caprese (nie rozumiem dlaczego tyle osob je odradza... caprese mozna podac w tylu formach, ze nie mozna powiedziec, ze jest oklepane). Na mala wykalaczke nadziewasz kawalek mozzarelli (idealna jest mozzarella w malych kulkach - ciliegine, ale w Polsce sa niedostepne), pomidor koktajlowy i lisc swiezej bazylii. Kladziesz na duzym, okraglym talerzu i gwarantuje Ci, ze wszystko zniknie w mgnieniu oka.

- jesli makaron to z piekarnika (np. penne/farfalle/rigatoni/fusilli z beszamelem, lososiem wedzonym i szpinakiem, albo z mozzarella, bazylia i pomidorami koktajlowymi, albo z cukinia itp. itd.), bo wystarczy, ze ugotujesz go polowe czasu i na druga polowe wstawisz do piekarnika - masz wiecej czasu dla znajomych.

- wsrod moich znajomych najwieksza popularnoscia cieszy sie risotto ('prawdziwe', z ryzu arborio lub carnaroli), zwlaszcza risotto z grzybami i risotto alla pescatora (z owocami morza). To nieprawda, ze risotto trzeba caly czas mieszac - trzeba tylko dolewac wywaru, jesli bedziesz widziec, ze go brakuje. Wbrew pozorom wiele rodzajow makaronu jest znacznie bardziej pracochlonnych od risotto.

- we Wloszech przewaznie robi sie jeszcze drugie danie (mieso), ale mozesz je pominac i od razu przejsc do salatki. Dobra i 'sprawiajaca wrazenie' jest salatka z rukola, prosciutto, gruszkami, orzechami wloskimi, octem balsamicznym w kremie.

Oczywiscie musisz dostosowac menu do polskich warunkow, wiele skladnikow w Polsce albo jest niedostepnych, albo ma ceny z kosmosu.

• squirk Re: Przyklad menu - spotkanie ze znajomymi 16.03.12, 13:42
        shilaa napisała:

(idealna jest mozzarella w malych
        > kulkach - ciliegine, ale w Polsce sa niedostepne)

Są dostępne, nawet jakaś rodzima firma robi, też robię caprese w formie szaszłyczków :-)
        • shilaa Re: Przyklad menu - spotkanie ze znajomymi 16.03.12, 13:47
          > Są dostępne, nawet jakaś rodzima firma robi, też robię caprese w formie szaszły
          > czków :-)

Milo sie dowiedziec czegos nowego na obczyznie ;-) Jak jeszcze mieszkalam w Polsce to byla dostepna tylko zwykla kulka mozzarelli. W kazdym razie jedyna w miare jadalna (przynajmniej dla mnie) "mozzarella" dostepna w Polsce jest Santa Lucia Galbani. Wynalazki typu zottarella nalezy omijac szerokim lukiem.
      • shilaa Re: Przyklad menu - spotkanie ze znajomymi 16.03.12, 13:42
        Zapomnialam o czyms slodkim (to do mnie niepodobne, bo nigdy nie zapominam o slodkosciach ;-) ). Zeby oszczedzic sobie calego dnia w kuchni wybierz cos, co mozesz przygotowac dzien wczesniej. Paradoksalnie jako koneser tiramisu' raczej go nie polecam - owszem, zawsze wszystkim smakuje (nawet jesli jest slabe, jak w 9 przypadkach na 10, zwlaszcza w Polsce, gdzie nikt nie dodaje espresso i disaronno tylko kawe rozpuszczalna...) , ale to wlasnie jest cos oklepanego (nie ma porownania z oklepaniem caprese). Zrobilabym np. mus czekoladowy z malinami (mozesz kupic mrozone, wrecz lepiej mrozone niz swieze).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka